Biblioteken tipsar

Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov

I tolvtusen år har människan härskat över Vintergatans stjärnor och planeter. Koloniseringen av rymden är en mytisk tid, urhemmet Jorden en bortglömd legend, och Vintergatsimperiet tycks som något evigt och oförstörbart.

Men så är långtifrån fallet. Korruption, stagnation och uppror avslöjar de första tecknen på att imperiet sedan länge varit på väg att falla sönder, utan att dess invånare själva förstått det. En vetenskapsman vid namn Hari Seldon uppenbarar sig med prognosen om att när fallet väl kommer, så blir mänsklighetens öde trettiotusen år av teknologiskt förfall, barbari och inbördeskrig.

Imperiets fall är oundvikligt, men Seldon har ändå en lösning. Med hjälp av sin ”psykohistoria”, en vetenskap som genom matematiska och socialpsykologiska beräkningar kan förutse framtida händelser, hoppas han kunna guida mänskligheten så att de trettiotusen åren minskar till endast tusen. Han grundar en Stiftelse längst ut i Vintergatans kant, där mänsklighetens samlade kunskap ska bevaras så att det överlever fallet. Medan åren går och imperiet ruttnar blir Stiftelsens roll i galaxen allt större. Seldons plan tycks till en början vattentät, men kampen att slutföra den blir allt mer komplicerad och desperat. Kan verkligen psykohistorian förutse alla möjliga framtidsscenarion, eller har vissa händelser till och med undgått Hari Seldons blick?

Trilogin, som egentligen består av nio noveller och kortromaner, började ges ut under science fiction-genrens guldålder på 1940- och 50-talen. I år kommer den i nytryck på svenska, vilket är en anledning lika god som någon att återvända till eller för första gången besöka Isaac Asimovs framtidshistoria, som lagt grunden för många av den moderna populärkulturens science fiction-världar.

Sommarboktips av Daniel Flood, Norrköpings stadsbibliotek

Reservera Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov

Honungsbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd

Många spännande ingredienser, som gör historien till en riktig läsupplevelse.

Jorden skälver marken gungar av Erica Eklund

En bok som berör.

Under the whispering door Av T J Klune

Varm bok om livets mening.

En bön för de stulna av Jennifer Clement

Poetisk skildring om livet i en annan verklighet.

Det känns förbjudet av Annica Hedin

En sommarbok för våra yngsta besökare.

Ett hav av minnen av Fiona Valpy

Romantik på fransk sommarö.

Windsorknuten av Sophia Bennet

Sommarbok för den som aldrig får nog av det brittiska kungahuset.

Berättelsen om Alice Hart av Holly Ringland

Bara att ladda ned som e-text och ryckas med i en berättelse som heta duga.

Två små riddare av Bjørn F. Rørvik

Riddarsaga för busiga barn.

Sax i hjärtat av Marie Bengts

Mordgåta för solstolen.