Åtvidabergs bibliotek
Välkommen
Kontaktinformation
- GataB-Fabriksgränd 4
- Postnummer597 30 Åtvidaberg
- Telefon0120-83197
Wifi: its-public - godkännande av användarvillkor krävs - E-postbiblioteket@atvidaberg.se
Gör din reservation på bibliotekets webbplats och välj din ort som hämtställe. När din reservation finns att hämta på lanthandeln får du ett meddelande via sms, e-post eller brev. Affärens personal lånar ut det du reserverat så ta med ditt lånekort eller legitimation till affären. För att ta del av tjänsten behöver du ha ett giltigt bibliotekskort. Besök ett bibliotek i Östergötland för att få ett bibliotekskort eller skapa ett kort själv på bibliotekets webbplats.
Förutom böcker kan du beställa ljudböcker, tidningar, cd-skivor, TV-spel och filmer. Du kan återlämna det du lånat i affären eller på valfritt bibliotek i Östergötland. Dina lån registeras som återlämnade när du returnerar böckerna i affären.
Personalen i affären kan hjälpa dig att visa hur bibliotekets webbplats fungerar och hur du gör en beställning. Du kan också göra din beställning genom att ringa eller skicka e-post till Åtvidabergs bibliotek. Den som inte själv kan ta sig till butiken och som har hemsändning av dagligvaror kan få sin biblioteksmedia hemlevererad med varuhemsändningen.
För att transporterna av biblioteksmedia ska vara hållbara körs de med de skolskjutsturer som redan går mellan Åtvidaberg och din ort. Det innebär att biblioteksombudstjänsten är tillgänglig under terminstid när skolskjutsen trafikerar orterna om inte din lanthandlare erbjuder tjänsten även annan tid. Transport mellan biblioteket och affärerna sker två dagar per vecka.
Den innehåller åtta exemplar av varje titel med sex veckors lånetid.
Vill du reservera en bokcirkelpåse?
Sök på ordet "bokcirkelpåse" i katalogen.
Vill du starta eller vara med i en bokcirkel? Anmäl ditt intresse så hjälper vi till att starta upp en cirkel när det tillräckligt många för en grupp.
För mer information kontakta:
Andrea Kindstrand
Telefon: 0120-831 97
E-post: andrea.kindstrand@atvidaberg.se
Tycker du om att läsa, men har svårt att ta dig till biblioteket?
Vi levererar kostnadsfritt böcker hem till dig som inte själv kan komma till biblioteket på grund av hög ålder, funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom.
Det finns romaner och faktaböcker, lättlästa böcker, böcker med stor stil, tidskrifter samt böcker på andra språk. Du som har något handikapp som gör att du har svårt att läsa tryckt text kan låna talböcker, på skiva eller via det digitala talboksbiblioteket Legimus.
Ring oss och berätta vad du är intresserad av att läsa. Vi levererar sedan de önskade böckerna hem till dig. Talböcker kan du få via posten. Men du måste själv lägga returerna på brevlådan.
När du prenumererar på en taltidning kan du få talböcker direkt till din spelare - Talboken kommer. Det innebär att böckerna skickas direkt till spelaren, via internet. Du slipper skivor och får boken inom ett par timmar till spelaren.
Vi kommer gärna ut till personalgrupper och informerar om bibliotekets service för äldre och personer med funktionsnedsättning.
Kathrin Johansson
Tel: 0120-831 97
E-post: kathrin.johansso@atvidaberg.se
Bokstart är en nationell satsning. Syftet är att stärka små barns språk- och läsutveckling (0–3 år). Bokstart vill skapa förutsättningar för alla barn att utveckla ett språk som är så bra som möjligt efter varje barns förutsättningar.
Målet är att:
Vid tre tillfällen under barnets första 18 månader träffas vårdnadshavare, bebis och bokpratare för att prata om högläsning, läsa sagor och vid dessa träffar får bebisen även bokgåvor.
Vill du vara med?
Har du eller ska du få ett barn och är intresserad av vara med i Bokstart kan du prata med din barnmorska på BHV eller kontakta biblioteket för mer information.
Kristina Nilsson
Tel: 0120-831 96
E-post: kristina.i.nilsson@atvidaberg.se
Bubblan är vår ungdomsavdelning på Åtvidabergs bibliotek, och det är en plats tänkt för dig mellan 12 och 19 år. Här finns platser för både plugg och häng, med möjligheter att ladda laptop, surfplatta eller mobiltelefon. Vi har ungdomsböcker, serier och manga på både svenska och engelska, schack och även olika brädspel och bordsrollspel.
Vad är B-fabriken?
I Bubblan finns även B-fabriken och här kan du verkligen låta kreativiteten flöda. Här finns det möjlighet att bland annat testa Virtual Reality (VR), 3D-skrivare, kodning och programmering av robotar.
Biblioteket har fyra datorer med Internet, ordbehandling (officepaketet) med mera.
Har du egen dator/surfplatta/mobil kan du använda vårt trådlösa nätverk its-public, inget lösenord krävs men du behöver öppna upp din webbläsare och acceptera våra användarvillkor innan du kan börja surfa.
Med vår utskriftslösning – Princh – kan du skriva ut från bibliotekets datorer men även direkt från din egen dator/surfplatta/mobil.
Med Princh betalar du online direkt från enheten med bankkort (Dankort, Visa, Visa Electron, Mastercard eller Maestro). På bemannande öppettider kan du även betala kontant eller med Swish i informationsdisken.
A4 svartvit - 2 kronor
A4 färg - 5 kronor
Media som finns på Götabiblioteken fjärrlånas inte utan kan reserveras i katalogen i vanlig ordning. Media som getts ut under de senaste åren behandlas i första hand som inköpsförslag.
Skicka gärna din fjärrlåneförfrågan till oss.
Det finns ingen enhetlig policy för AV-material och böcker på CD/CD-ROM. De flesta bibliotek lånar dock inte ut CD/CD-ROM och DVD. Varje förfrågan måste prövas för sig.
0 kr för fjärrlån från övriga Sverige och Norden.
75 kr för lån utanför Norden.
Artikelkopior kan vara avgiftsbelagda
Kontaktperson: Kathrin Johansson
Tel: 0120-831 97
E-post: biblioteket@atvidaberg.se
På Åtvidabergs bibliotek finns plantbytarbord och ett fröbibliotek.
Här kan du byta plantor, samt lämna in och låna fröer.
Skriv ut en fröpåse eller hämta på biblioteket, fyll i all information du har om dina fröer direkt på påsen.
Fröpåse för utskrift (pdf, öppnas i nytt fönster)
Anne-Louise Ståhl
Tel: 0120-831 97
E-post: anne-louise.stahl@atvidaberg.se
Boka och få kostnadsfri hjälp i upp till en timmes tid. Du kan till exempel få lära dig hur du laddar ner e-böcker, använder appar, e-post och sociala medier.
Boka tid via telefon 0120-831 97, e-post biblioteket@atvidaberg.se eller besök oss på biblioteket. Glöm inte att beskriva vad du vill ha hjälp med.
Biblioteket har fyra datorer med Internet, ordbehandling (officepaketet) med mera.
Har du egen dator/surfplatta/mobil kan du använda vårt trådlösa nätverk its-public, inget lösenord krävs men du behöver öppna upp din webbläsare och acceptera ett användaravtal innan du kan börja surfa.
Med vår utskriftslösning – Princh – kan du skriva ut från bibliotekets datorer men även direkt från din egen dator/surfplatta/mobil. Endast enkelsidig utskrift är möjlig.
Kopiator/scanner finns vid informationsdisken. Att scanna dokument är kostnadsfritt. Kopiering och scanning är endast möjligt under bemannade tider. Betala kontant eller med Swish
Kan bokas av ideella föreningar och privatpersoner. Plats för 18-20 personer.
Bokas via mail biblioteket@atvidaberg.se eller ring 0120-83197.
Utställningsyta upplåts till föreningar, organisationer, studieförbund och andra förvaltningar dock inte till kommersiella företag.
Obs inget ansvar – meröppet.
Bibliotekets unika lokalsamling är en guldgruva för dig som vill veta mer om din hembygd. Börja dina efterforskningar här.
Böcker och andra medier om Åtvidaberg med omnejd finns i den lokalhistoriska samligen.
Åtvidabergs bibliotek är meröppet:
Måndag - torsdag 07-20
Fredag 07-18
Lördag- söndag 09-16
För att kunna använda Meröppet måste du:
Funktionen Meröppet kan du få genom att besöka Åtvidabergs bibliotek. Ta med legitimation.
Under Meröppet är det viktigt att du:
Du lånar och lämnar i automaterna som vanligt. Följ instruktionerna på skärmen. Kontrollera att alla medier du lånar/återlämnar visas på skärmbilden, ta gärna ett kvitto. Vid återlämning visar skärmen var du ska ställa det du lämnar.
Reservationer står på reservationshyllan. De står sorterade efter löpnummer. Löpnumret får du i ditt reservationsmeddelande. Du måste låna dina reservationer i en självserviceautomat innan du går.
Högtalarsystemet meddelar i god tid innan biblioteket stänger. Larm kopplas på automatiskt ett par minuter efter stängning.
Då kan biblioteket hjälpa dig på flera sätt. Du kan låna böcker som hjälper dig att lära dig svenska. Till exempel finns språkkurser, lexikon, svensk grammatik på ditt hemspråk och övningsböcker.
Du kan låna böcker på lätt svenska. Böckerna är skrivna med enkla ord och korta meningar.
Biblioteket anordnar språkcafé för alla som vill dela med sig av sitt språk och lära sig något nytt. Vi informerar om tider och datum via affischer på vår anslagstavla, i vårt programblad och på nätet.
Bibliotekschef
Tel: 0120-831 16
Bibliotekspedagog, gymnasiet
Tel: 0120-83373
karolina.hansson@utb.atvidaberg.se
Bibliotekarie, tillgänglighet, webb, system
Tel: 0120-831 92
kathrin.johansson@atvidaberg.se
Bibliotekarie
Tel: 0120-831 95
andrea.kindstrand@atvidaberg.se
Bibliotekarie, ungdomsverksamhet 12-19 år
Tel: 0120-830 24
sebastian.laudon@atvidaberg.se
Biblioteksassistent
Tel: 0120-831 63
marlene.malmstrom@atvidaberg.se
Bibliotekarie, barnverksamhet 0-12 år, Bokstart
Tel: 0120-831 96
kristina.i.nilsson@atvidaberg.se
Biblioteksassistent
Tel: 0120-830 13
Du som har en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text har rätt att låna och läsa talböcker. Det gäller t.ex. synnedsättning, adhd och dyslexi.
Vilka som får låna talböcker regleras i Upphovsrättslagen §17.
Med daisy-skiva i en talboksspelare eller mp3-spelare.
Ladda ned direkt eller lyssna strömmande från det digitala talboksbiblioteket Legimus i en smartphone, surfplatta eller dator.
För att kunna lyssna på eller ladda ned digitala talböcker direkt behövs ett konto i Legimus.
Legimus finns som app till telefoner och surfplattor. Kontakta biblioteket så hjälper vi dig.
Du som har svårt att komma till biblioteket kan få talböcker hemskickade med post.
Kontakta oss så berättar vi mer.
Kathrin Johansson
Tel: 0120-831 92
E-post: kathrin.johansso@atvidaberg.se
Dagstidningar sparas i 1 vecka.
Vi har också ett stort utbud av tidskrifter där alla nummer utom det senaste går bra att låna hem.
Du kan även läsa tidningar och tidskrifter digitalt via tjänsten Pressreader. Den ger dig tillgång till dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på originalspråk. Du letar fram en tidning eller tidskrift genom att välja land och/eller språk. Du kan använda tjänsten på bibliotekets datorer eller på din egen enhet när du är ansluten till bibliotekets trådlösa nätverk "its-public".
Till Pressreaders webbplats, http://www.pressreader.com/
Pressreader finns även som app. Med appen har du tillgång till Pressreader i din mobiltelefon eller surfplatta när du är inne på biblioteket och är ansluten till bibliotekets trådlösa nätverk "its-public". Du kan även ladda ner tidningar när du är på biblioteket eller hemma för att läsa senare. Tjänsten fungerar även i 72 timmar efter att du varit på biblioteket.
Ladda ner Pressreader gratis här:iPhone/iPad | Android | Windows
På bibliotekets datorer har du även tillgång till databasen Mediearkivet som innehåller artiklar från cirka 300 svenska tryckta dagstidningar, tidskrifter och affärspress.