Bannlysta böcker
Genom historien har böcker förbjudits av regeringar, institutioner, religiösa företrädare eller andra auktoriteter. Dessa böcker har oftast betraktats som farliga eller kontroversiella vilket har lett till att de har blivit censurerade och till och med förstörda.
Anledningarna till varför vissa böcker har förbjudits genom historien har varit många. Ibland på grund av deras politiska, religiösa eller sexuella innehåll, som ansetts vara kontroversiellt eller stötande. Andra gånger har böcker förbjudits av regimer eller auktoriteter för att kontrollera information. Till exempel har böcker om människorättsbrott och politiskt motstånd mot en regim förbjudits för att tysta oppositionen.
Under naziregimen i Tyskland genomfördes massiva bokbål runt om i det ockuperade Europa. Bland de författares verk som brändes återfinns Albert Einstein, Thomas Mann, Sigmund Freud och Franz Kafka. Bokbålen blev symboler för förtryck av yttrandefriheten och förföljelse av konstnärligt uttryck.
Runt om i världen finns det fortfarande böcker som är förbjudna. En bok som förbjudits i många länder är Salman Rushdies Satansverserna. Författaren lever dessutom under ständigt dödshot på grund av sina verk och utsattes för ett livshotande attentat så sent som i augusti 2022. I vissa länder är böcker om sexuell läggning och homosexualitet förbjudna. Detta gäller inte bara i auktoritära regimer som Ryssland utan även vissa delstater i USA.
Det finns idag allt fler röster som försvarar yttrandefriheten och författares rätt att uttrycka sig fritt. En sådan organisation är Svenska PEN, läs gärna mer om dem och om förbjuda böcker på deras hemsida www.svenskapen.se
I Malmö finns Dawit Isaak-biblioteket – ett yttrandefrihetsbibliotek som samlar förbjudna böcker, böcker som bränts eller censurerats – alla skrivna av människor som tystats, hotats, fängslats eller tvingats i exil på grund av sina ord. Läs mer på deras hemsida: Dawit Isaak-biblioteket - Malmö stad (malmo.se)
Vill du läsa böcker som av olika anledningen har förbjudits runt om världen idag och historiskt, vi har dessa på Götabiblioteken biblioteken, fritt för alla att reservera, låna och läsa.