Borensbergs bibliotek

Välkommen!

Kontaktinformation

  • GataHusbyvägen 13
  • Postnummer591 75 Borensberg
  • Telefon0141-22 58 75
    Wifi: bibliotek, inget lösenord.

Program på biblioteket

Laddar

Tjänster på biblioteket

  • Bibliotekets lokaler rymmer maximalt 50 besökare.
  • Man får ha med sig medhavd fika (om man torkar av/städar upp efter sig).
  • Det finns två ej bokningsbara publika datorer på vuxenavdelningen varav den ena har släktforskningsprogram installerat.
  • Finns två toaletter intill entrén varav en handikappanpassad med skötbord.
  • Biblioteket har ett bokinkast i nära anslutning till biblioteksentrén.
  • Betalning kan ske antingen kontant eller med Swish.
  • Skanner finns att låna.

Biblioteket prenumererar på flera olika arkiv och databaser. En del av databaserna kan du använda hemifrån. Du loggar då in med ditt lånekortsnummer. Några av databaserna kan du bara använda på biblioteket.

Obs! Om du är student eller anställd vid något universitet och har giltigt lånekort på universitetsbiblioteket så kan du nå alla elektroniska tidskrifter och databaser som finns på ditt universitet, via Internet.

Söker du information om databaser för släktforskning så hittar du dem längre ner på denna sida, under rubriken "Släktforskning".

 

Alex

På biblioteket | Utanför biblioteket

Alex författarlexikon innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Alla typer av författare finns med. Här finns klassiker och nobelpristagare men också våra dagars populära bästsäljare, barn- och ungdomsboksförfattare etc. Nås från bibliotekets datorer men även hemifrån. Du loggar in genom att skriva ditt lånekortsnummer.

 

Global Grant

Global Grant är en omfattande stipendieförteckning som innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare.
För att komma åt Global Grant måste du vara inloggad på Götabiblioteken.

 

Mediearkivet

På biblioteket

Artiklar i fulltext från Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet med flera dagstidningar. TT och Dagens Eko (ljudfiler). Nätvärlden, Privata Affärer, Dagens IT, Dagens Medicin, Moderna Tider med flera. Uppdateras dagligen.

 

Nationalencyklopedin NE

På biblioteket

Elektronisk version av det svenska uppslagsverket. Nås endast från bibliotekets datorer.

 

Pressreader

På biblioteket | Utanför biblioteket

Pressreader ger tillgång till dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på originalspråk. Man kan leta fram en tidning genom att välja land eller språk och bläddra/läsa i den.

Pressreader finns även som app. Du använder appen i biblioteket, uppkopplad på bibliotekets wifi-nät. Med appen har du tillgång till Pressreader i din mobiltelefon eller surfplatta och kan läsa och ladda ner tidningar när du är på biblioteket. Du kan fortsätta att läsa tidningar hemifrån i 72 timmar efter att du besökt biblioteket. I appen kan du också ladda ner tidningar för att läsa offline, senare.

Ladda ner appen Pressreader gratis

iPhone/iPad | Android | Windows

Boklådeservicen till förskolor i vårt område sköts via Motala biblioteks bokbuss, vi är behjälpliga med kontakter om temalådor önskas.

Det finns två bokcirklar för vuxna och en trädgårdsbokcirkel som träffas en gång per månad.

 

Mer information?

Tycker du om att läsa, men har svårt att ta dig till biblioteket? Då kommer boken hem till dig via bibliotekets service "Boken kommer". Det kostar ingenting att få denna service.

Det finns romaner och faktaböcker, lättlästa böcker, böcker med stor stil, tidskrifter samt böcker på andra språk. Du som har någon funktionsnedsättning som gör att du har svårt att läsa tryckt text kan låna talböcker, böcker inlästa på CD-skiva.

Kontakta bibliotekets personal för mer information.
Telefon: 0141-22 58 75

Bokprat anordas enligt överenskommelse.

Kontakta bibliotekets personal på telefon 0141-22 58 75

Motala Vadstena Tidning - MVT

Östgöta Correspondenten

Digitala Första hjälpen drop in för nybörjare på fredagar klockan 10.30-11.30.

Övriga tider bokas i överenskommelse med personalen på telefon 0141-22 58 75.

Hittar du inte boken du söker i bibliotekskatalogen? Facklitteratur som inte finns i Götabibliotekens utbud försöker vi låna in från övriga bibliotek inom Sverige och Norden. Media som getts ut under de senaste åren behandlas i första hand som inköpsförslag. Skicka gärna inköpsförslag till oss.

AV-material – böcker på CD/CD-ROM - det finns ingen enhetlig policy beträffande böcker på CD/CD-ROM och DVD. De flesta bibliotek lånar dock inte ut CD/CD-ROM och DVD. Varje förfrågan måste prövas för sig.

Länk till fjärrlåneansökan

Det finns ett fröbibliotek där du kan låna och lämna tillbaks fröer efter skörd.

Vi tar gärna emot klassbesök enligt överenskommelse. Kontakta bibliotekets personal på telefon 0141-22 58 75.

Det finns en Östgöta- och en Motala-hylla.

Tillgång till biblioteket på meröppettid får man genom att besöka Borensbergs bibliotek och registrera sig som meröppet-låntagare.

 

Meröppettider:

Måndag - fredag: 11:00-21:00

Lördag - söndag: 07:00-21:00

 

Mer information?

Nyfiken på dina rötter?

På biblioteket har du tillgång till databaser och böcker för att släktforska på egen hand.

 

Arkiv Digital

I Arkiv Digital finns de gamla kyrkoböckerna nyfotograferade med nutida teknik i färg, vilket ökar läsbarheten avsevärt. Kyrkoböckerna behöver alla som är intresserade av släktforskning. Det är i detta material som vi hittar grunduppgifterna som namn, födelseuppgifter och familjeuppgifter.

 

SVAR - Digitala forskarsalen

I Digitala forskarsalen kan du ta del av digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns 65,5 miljoner publika bilder. Här finns också material som gör forskningen enklare i form av sökbara register och databaser (ca 30 miljoner poster). Folkräkningen, Sveriges befolkning är den mest använda av dem. Den innehåller ca 21 miljoner sökbara personer som levde i Sverige mellan åren 1860–1930.

 

Sockenstatistik

Innehåller statistiska uppgifter om församlingarna i Östergötland för perioden 1749-1859. Ursprungligen insamlade av Tabellverket.

 

Sveriges befolkning

Sveriges befolkning 2000 innehåller alla personer som var folkbokförda i en svensk församling i slutet av 2000. Nästan 8.9 miljoner personer finns registrerade där bland annat namn, födelsedatum och födelseförsamling framgår.

 

Sveriges dödbok

Sveriges dödbok innehåller information om folkbokförda som avlidit i Sverige under perioden 1830–2020. Databasen är mycket användbar för såväl nybörjare som erfarna släktforskare.

Den osäkre släktforskaren rekommenderas att låna en bok i ämnet släktforskning eller gå på någon kurs. Landsarkiven åtar sig också släktforskningsuppdrag mot avgift.

 

Släktforskarträffar

Släktforskarföreningen DIS Filbyter anordnar släktforskarträffar två gånger per månad terminstid.

Mer information om släktforskarträffarna finns på DIS Filbyters webbplats.

Sök

Språk