Arkiv och databaser

Språk

Englishsuomisvenska
Närbild på ett mappsystem i papper, varav en av mapparna har rubriken Databaser.

Gemensamma databaser

Götabiblioteken har ett gemensamt utbud av databaser som är listade på den här sidan. De enskilda kommunbiblioteken kan även ha egna databaser, mer information om tillgång till dessa finns under respektive kommunbibliotekssida under Våra bibliotek. 

AD Online - Arkiv Digital

Släktforskning på nätet. Arkivmaterial med hög kvalitet i färg. Digitala färgbilder på kyrkoböcker, bouppteckningar, mantalslängder, domböcker, militära rullor och mycket annat. På biblioteken finns abonnemang på Ad Online. Fråga på ditt bibliotek hur det ser ut med tillgången och om du måste boka tid innan du kommer till biblioteket.

Alex

På biblioteket | Utanför biblioteket
Alex författarlexikon innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Alla typer av författare finns med. Här finns klassiker och nobelpristagare men också våra dagars populära bästsäljare, barn- och ungdomsboksförfattare etc.

Om du använder kommunens nätverk loggas du in automatiskt. Om du sitter utanför kommunens nätverk kommer det upp en inloggningsruta där du skriver in numret på ditt bibliotekskort.

Cineasterna

Cineasterna är en streamingtjänst framtagen för biblioteken. Där finns filmer från hela världen som du kan se utan kostnad med ditt bibliotekskort. Du kan låna max 4 filmer per kalendermånad. Hjälp och vanliga frågor.

Global Grant

Global Grant är en omfattande stipendieförteckning som innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare.

För att komma åt Global Grant måste du vara inloggad på Götabiblioteken. 

Pressreader

På biblioteket | Utanför biblioteket 

På grund av ändringar i vissa webbläsares inställningar så kan det uppstå problem med att läsa tidningar och tidskrifter i Pressreader. Detta gäller senaste versionen av webbläsaren Chrome samt Firefox vid val av inkognito läge.
Vi rekommenderar i nuläget exempelvis Edge eller Internet Explorer. Vi arbetar på en lösning tillsammans med leverantören av webbplatsen för att möjliggöra en problemfri inloggning oavsett webbläsare.  

Pressreader ger tillgång till dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på originalspråk. Man kan leta fram en tidning genom att välja land eller språk och bläddra/läsa i den.

Pressreader finns även som app. Du använder appen i biblioteket, uppkopplad på bibliotekets wifi-nät. Med appen har du tillgång till Pressreader i din mobiltelefon eller surfplatta och kan läsa och ladda ner tidningar när du är på biblioteket. Du kan fortsätta att läsa tidningar hemifrån i 72 timmar efter att du besökt biblioteket. I appen kan du också ladda ner tidningar för att läsa offline, senare.

Ladda ned appen Pressreader gratis

iPhone/iPad Android Windows

uTalk

Lär dig ett nytt språk med hjälp av appen uTalk. Det finns många språk att välja på.

1. Ladda ned uTalk från utalk.com/app
2. Installera och öppna uTalk
3. Tryck på ''Logga in''
4. Tryck på ''Elevinloggning''
5. Välj ditt bibliotek från listan