Läsglimtar

Entrébild Linköpings stadsbibliotek

Biblioteket - ett offentligt rum för alla

Välkommen till biblioteket som är tillgängligt för alla och där du enkelt har tillgång till information, litteratur och kultur. Helt gratis! 
Biblioteken är ett offentligt rum där man kan söka information, besöka kulturevenemang, umgås, läsa eller bara vara.

Att förmedla information och ge verktyg som leder till kunskap är något som förenar alla bibliotek. Biblioteket ska uppmuntra att man kan bilda sin egen uppfattning och bidra till det demokratiska samhällets utveckling. 

På biblioteken är alla välkomna och det finns anpassad litteratur samt tjänster för alla individers olika behov och intressen. Biblioteket blir på så vis en viktig mötesplats för det lokala samhället. 

2014 trädde Sveriges nuvarande bibliotekslag i kraft. I lagen står det bland annat om hur allmänheten avgiftsfritt ska få låna eller på annat sätt få tillgång till litteratur. Götabiblioteken har ett gemensamt bibliotekskort som gör att du kan låna precis vad du vill och vart du vill inom Östergötland och Tranås kommun. 

Biblioteken är inte bara de fysiska rummen utan finns även digitalt via Götabibliotekens hemsida. Så, oavsett vem du är och oavsett vilka behov du har så finns Götabiblioteken till för dig. 

Välkommen till oss!


År 2021 är det 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige. Därför firar vi demokratin under hela året. Att verka för det demokratiska samhällets utveckling är en del av bibliotekens uppdrag enligt bibliotekslagen.

#demokrati100

Den gamle och havet av Ernest Hemingway.

En tappar uppfattning om tid och rum och blir ett med mannens kamp.

Monstret i skogen av Jonna Björnstjerna

En riktig mysrysare med djup för de allra minsta.

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

En aktuell bok om människor på flykt.

De sju systrarna bokserie av Lucinda Riley

Sommarens första boktips är en serie på sju ganska tjocka böcker, men så har vi ju hela sommaren framför oss.

Biblioteket - Utmaningar och hot

Artikel 9 i serien om bibliotekens demokratiska uppdrag.