Läsglimtar

Texten

Magasinspoesi - Björner Torsson (1937-2020)

Folk dör, fä dör... ja, ni vet. Poeter dör. I allt raskare takt. Yahya Hassan. Kristina Lugn. Och så Björner Torsson. Det finns några böcker i hyllan. Det har funnits ännu fler.

Utgallrad före sin död: ett öde mer ovärdigt än döden själv. Här ännu, Stadig är ostadigheet. Lasse Lucidor. 1660-tal. Ur Swijklige Wärldens ounwijkliga Öd-Dödsligheetz Sorg-Tröstande Liiksång.

I en nekrolog är Stadig... utpekad som Torssons bästa bok. Den har jag. Den minns jag. Och den finns i Stadsbibliotekets egen gravkammare: Magasinet.

Jag har läst boken förut. En flik ligger invikt på en sida. Som ett märke. Ett par rader jag minns: "Min utgångspunkt / Ska vara något statt i upplösning Som det mesta är".

Sedan tappade jag bort honom, Björner Torsson, poeten. Döden hittade honom före mig. Som det blir. i våras kom hans nya levande och nydöda diktsamling ut. Vara sten i sin sko.

Köp den, läs den ni ounwijklige!

text: Mats Granberg

 

Fler böcker av Björner Torsson

 

 

Stefan Johansson

Vi har ställt tre frågor kring Stefan Johansson forskning om tillgänglighet och digitalisering. Läs svaren här och lyssna till podden Internet för alla - eller? under All Digital Week.

Kent Werne

Fem snabba frågor med Kent Werne som kommer föreläsa om konspirationsteorier under All Digital Week.

Biblioteket - Ett offentligt rum för alla

Artikel ett i serien om bibliotekens demokratiska uppdrag.

Skrivande kvinnor

...under 1800-talet med romanen som verktyg

Natalie Lantz

Översättare Natalie Lantz har översatt David Grossmans två senaste böcker på svenska, En häst går in på en bar och Med mig leker livet.