Norrköpings Stadsbibliotek 50 år

Language

Englishsuomisvenska
Frostkaraktärerna Anna och Elsa från Frost formar ett hjärta med sina händer och skapar en snöflinga.

Frostfeber på Bibban!

Lördag 11 oktober 2015 var en dag som vi slog alla rekord i besök för ett publikt evenemang någonsin. Besöksräknaren slutade på 3500 personer. Redan en timme innan vi öppnande var det kö runt hela Stadsbiblioteket och när vi öppnade strömmade besökare in genom både in och utgång. Vi litar därför inte riktigt på vår besöksstatistik som bara räknar de som går in genom ingången. Vår numera pensionerade kollega, Håkan Blomqvist uttryckte det som att det var mest antal besökare han någonsin sett på Stadsbiblioteket i Norrköping under hela sin långa yrkeskarriär.

Norrköpings stadsbibliotek översvämmat av frostfantaster
Norrköpings stadsbibliotek översvämmat av frostfantaster.

Vad var det då som drog alla dessa tusentals besökare undrar ni? Det var dock ingen författare utan det var två bibliotekarier som var utklädda till figurerna Elsa & Anna från filmen Frost.

Filmen Frost var och är kanske fortfarande alla barns favorit och eftersom filmen bygger på en bok av HC Andersen tänkte vi att vi hade vår koppling till litteratur. Vi inspirerades även av våra kollegor i USA och planerade in ett Frostkalas. Min kollega som också var utklädd till Anna sydde våra fina dräkter och vi förberedde oss på att det kanske skulle komma runt 300 barn. När det istället kom runt 3000 barn blev vi lite tagna på sängen.

Anna (Klara Dnielsson) och Elsa (Karin Nilsson) från Frost skapar snökristaller
Stadsbibliotekets superstjärnor Anna (Klara Danielsson) och Elsa (Karin Nilsson) skapar snökristaller.

 

En enda dag i mitt liv har jag tränat på att vara superstjärna. Jag som var Elsa stod under hela vår öppettid mellan klockan 11-16 och kramades och fotades tillsammans med barn. Jag kände efter denna dag att jag känner mig oerhört tacksam över att jag dagen efter och förhoppningsvis för resten av mitt liv kunde återgå till mitt vanliga liv. Att vara superstjärna är verkligen ett påfrestande jobb!

Efter dagen var slut var också alla våra limstift, pennor och saxar slut. Elsa och Anna samt ordinarie personal som bemannade diskarna var också slut. Nästa gång vi bokade in ett Frostkalas hade vi bokningsbara platser.

 

 

Vid pennan:  Karin Nilsson