Linköpings huvudbibliotek
Besöksadress: Östgötagatan 5
Postadress: Box 1984, 581 19 Linköping
Telefon: 013-20 66 01, telefontid måndag-fredag: 13-16
E-post: stadsbiblioteket@linkoping.se
Wifi: Linkoping WiFi, inget lösenord.
till Huvudbiblioteket
Besöksadress: Östgötagatan 5
Postadress: Box 1984, 581 19 Linköping
Telefon: 013-20 66 01, telefontid måndag-fredag: 13-16
E-post: stadsbiblioteket@linkoping.se
Wifi: Linkoping WiFi, inget lösenord.
De flesta databaser känner igen bibliotekens datorer och man loggas in automatiskt. För de databaser som kräver lösenord, fråga i informationsdisken. I forskarsalen finns ett stort antal databaser med anknytning till lokal- och släkthistoria.
På biblioteket | Utanför biblioteket
Författarlexikonet innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Alla typer av författare finns med. Här finns klassiker och nobelpristagare men också våra dagars populära bästsäljare, barn- och ungdomsboksförfattare etc.
Global Grant är en omfattande stipendieförteckning som innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare.
För att komma åt Global Grant måste du vara inloggad på Götabiblioteken.
Landguiden fungerar endast på biblioteket.
Mediearkivet innehåller artiklar från över 700 svenska tryckta dagstidningar, tidskrifter och affärspress. Digitala kopior av originalartiklarna görs tillgängliga som PDF:er eller fulltexter samma dag som utgivning, eller med några dagars fördröjning.
På biblioteket
På biblioteket | Utanför biblioteket
PressReader ger tillgång till dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på orginalspråk. Man kan leta fram en tidning genom att välja land eller språk och bläddra/läsa i den. Du måste vara uppkopplad på bibliotekets wifi eller så kallad hotspot. Via Pressreaders hotspots-karta kan du hitta vart tjänsten finns.
Pressreader finns även som app. Du loggar in med hjälp av ditt lånekort på plats på biblioteket, uppkopplad på bibliotekets wifi-nät. Med appen har du tillgång till Pressreader i din mobiltelefon eller surfplatta kan du läsa tidningar i den när du är inne på biblioteket. Du kan även ladda ner tidningar när du är på biblioteket eller hemma för att läsa senare. Tjänsten fungerar i 72 timmar efter att du varit på biblioteket.
Ladda ner Pressreader gratis här:
iPhone/iPad | Android | Windows
linkoping.naxosmusiclibrary.com
OBS! Tryck på Log Out när du har lyssnat färdigt.
Gäller fr.o.m. januari 2022
Du kan ansöka om bibliotekskort via Götabiblioteken eller genom att kontakta ditt bibliotek. Du som vill skaffa bibliotekskort ska visa giltig legitimation när du besöker biblioteket. Det är kostnadsfritt att skaffa ett bibliotekskort.
Till bibliotekskortet kopplas en personlig PIN-kod som ger dig möjlighet att reservera medier och se dina lån via Götabiblioteken. PIN-kod används också när du loggar in på våra datorer.
Anmäl förlorat bibliotekskort för att hindra att andra utnyttjar ditt kort. Anmäl också om du har ändrat e-postadress och telefonnummer. Förlorat bibliotekskort för vuxna ersätts mot avgift.
Lånetiden är vanligtvis 28 dagar för alla medier. Datum för återlämning finns på ditt kvitto. Du kan också se återlämningsdatum när du loggar in på Mina sidor på Götabiblioteken.
Biblioteken erbjuder övertidsvarning via e-post eller sms innan lånetiden går ut.
Det går bra att låna om medier, men inte om det står andra låntagare på kö. Varje lån får lånas om två gånger. Du kan låna om via Götabiblioteken eller genom att kontakta oss. From 16 maj gäller 3 omlån.
Medier lånade på Götabiblioteken kan återlämnas på alla folkbibliotek och bokbussar inom Östergötland och Tranås samt på Linköpings universitetsbibliotek. Gäller även fjärrlån.
Du kan reservera medier via Götabiblioteken. Du kan även få hjälp av personalen på ditt bibliotek.
Det är gratis att reservera medier och du får ha max 10 reservationer samti digt. Du har 6 arbetsdagar på dig att hämta din reservation. Du får meddelande från det bibliotek där du ska hämta din reservation.
Det finns möjlighet att fjärrlåna medier från övriga bibliotek i Sverige och från andra länder. Avgift kan tillkomma.
Du kan göra tre omlån själv på Mina sidor på Götabiblioteken.
Se till att vi har rätt telefonnummer till dig så du inte missar våra SMS-påminnelser om försenade lån.
Projektet pågår under perioden 16 maj 2022 till 16 maj 2023 på biblioteken i Finspång, Linköping, Motala och Tranås.
Om en lånetid gått ut och du inte återlämnat dina lånade medier får du en sms-påminnelse efter två veckor om att lämna tillbaka lånet. Efter ytterligare en vecka får du en andra sms-påminnelse och ditt bibliotekskonto spärras för nya lån. Spärren tas automatiskt bort när lånen återlämnas. Är det du lånat försvunnet blir du ersättningsskyldig.
Under projekttiden gäller fortfarande följande:
Avgifter för medier som inte återlämnas eller är skadade/förstörda
På huvudbiblioteket hittar du våra dagstidningar en trappa upp, ovanför Café Galejan. Tidskrifterna finns längst in i bokhallen.
Huvudbibliotekets dagstidningar
Boka läsapparat (OBS! Kan inte bokas just nu.)
På huvudbiblioteket finns ett allsidigt och opartiskt urval av politiska tidskrifter.
Med reservation för ändring.
Pressreader ger tillgång till dagstidningar runt om i världen på originalspråk. Man kan leta fram en tidning genom att välja land eller språk och bläddra/läsa i den. Du måste vara uppkopplad på bibliotekets wifi eller så kallad hotspot. Via Pressreaders hotspots-karta kan du hitta vart tjänsten finns.
Digital kreativ verkstad är stängd 22/12 till 8/1. DKV-datorerna går att använda som vanligt under bibliotekets öppettider.
På torsdagar kl 14-16 har vi dropin i Digital kreativ verkstad i Bortre ljusgården på Huvudbiblioteket. Då kan du träffa personal, testa ny teknik och låna eller lämna tillbaka utrustning.
Kontakt: dkv@
Med fjärrlån menas att biblioteket lånar en bok från ett annat bibliotek, som inte ingår i Götabiblioteken. Om boken finns på Götabiblioteken eller på universitetsbiblioteket så fjärrlånar vi inte in böcker från annat bibliotek i Sverige.
Som student vid Linköpings universitet vänder du dig till universitetsbiblioteket. Biblioteket kan beställa in material som du behöver för dina studier eller för din forskning, om materialet inte redan finns i samlingarna. Fjärrlån för studenter är gratis.
Beställ fjärrlån på Linköpings universitetsbibliotek
Fjärrlån sker alltid på det utlånande bibliotekets villkor. Detta gäller lånetid, omlån med mera. För att fjärrlåna böcker behöver du ett lånekort på Götabiblioteken.
Böcker fram till år 1899 får inte lånas hem, men kan fjärrlånas som läsesalslån till andra bibliotek, som har rutiner för hantering av äldre material.
Vi erbjuder olika läsfrämjande aktiviteter under hela året på de olika skolloven.
Vi erbjuder sagostunder på olika språk och för olika åldrar.
I forskarsalen på huvudbiblioteket kan den som vill släktforska. Boka datortid på dator Forskning 1, 2 eller 3 så får du tillgång till material för släktforskning. Det finns även ett antal handböcker för släktforskare, herdaminnen och släktförteckningar.
Vill du veta mer om släktforskning i Linköping? Kontakta gärna Linköpings lokala släktforskningsföreningar, DIS Filbyter och ÖGF.
När du prenumererar på en taltidning kan du få talböcker direkt till din spelare - Talboken kommer.
Det innebär att böckerna skickas direkt till spelaren, via internet. Du slipper skivor och får boken inom ett par timmar till spelaren.
Kontakta biblioteket så tipsar och hjälper vi dig att få de böcker du önskar.
Telefontid till talböcker: tisdag och onsdag kl. 10:00 - 13:00.
Telefon: 013 - 20 66 05
e-post: stadsbiblioteket@linkoping.se
En talbok är en inläst bok för dig som har svårt att läsa tryckt text och istället vill lyssna. Talböcker kan du bara låna på biblioteket. På huvudbiblioteket finns talböcker på avdelningen "Läsa på olika sätt", som är nära informationen. Talböcker för de yngre barnen finns i Äppelhyllan.
Vi skickar talböckerna hem till dig gratis. Du kan ringa eller mejla till oss och beställa talböcker.
Telefontid: tisdagar och onsdagar kl. 10-13.
Telefon: 013-20 66 05.
Du får prata med samma bibliotekarier varje gång.
E-post: stadsbiblioteket.talbocker@linkoping.se
En taltidning är en inläst tidning för dig som har svårt att läsa. När du prenumererar på en taltidning får du en spelare och router. Du får även hjälp med tekniken från Taltidningshjälpen.
Du kan prenumerera på de flesta svenska dagstidningarna som taltidning. Läs tidningen som taltidning direkt i en spelare, dator eller app i din mobil eller surfplatta.
Har du en prenumeration på en papperstidning kan du lägga till en liten extra kostnad och få taltidningen på köpet!
Du kan självklart bara prenumerera på en taltidning. Då blir det samma kostnad som för papperstidningen. Kontakta din tidnings kundservice för att prenumerera.
Taltidningshjälpen: telefon: 020 - 311 211.
På biblioteket kan du få kostnadsfri vägledning gällande enklare IT-frågor samt digitala samhällstjänster. Vi hjälper dig i din digitala vardag med dina frågor rörande mobil, surfplatta och dator samt bibliotekets e-tjänster.
Se aktuella datum i evenemangskalendern På gång.