All Digital Week

Kielivalinta

Englishsuomisvenska
Logotyp för All digital week

Vad händer under veckan?

ALL DIGITAL Week är en europeisk kampanjvecka där alla som arbetar för digital delaktighet kan delta. ALL DIGITAL Week 2021 äger rum den 22-28 mars. Digital delaktighet handlar om alla människors möjlighet och förmåga att kunna delta i dagens digitaliserade samhälle.

Huvudteman för kampanjveckan:

• Lyfta insatser inom livslångt lärande för att öka digitala färdigheter

• Förespråka mediekunnighet och kritiskt tänkande

• Skapa tillit till teknik genom att utveckla kunskap om säkerhet online

• Utveckla kompetens hos arbetstagare inom branscher som påverkas av digital transformation

Götabiblioteken lanserar podden: Internet för alla – eller?

Podden lyfter i fem avsnitt på ca 10-15 minuter olika aspekter av vår digitala vardag som blivit mer och mer en del av våra liv på grund av pandemin. Frilansjournalisten Christel Valsinger är programledare och intervjuar olika gäster utifrån temat Internet för alla – eller? Aktuell podd är uppföljaren till Tänk säkert på östgötska, som Götabiblioteken lanserade hösten 2020. 

Du hittar båda poddarna på Linköpings stadsbiblioteks Acast.

Podden bjuder på flera spännande gäster:
Stefan Johansson, Begripsam, berättar om tekniken som möjliggörare för bland annat hemlösa och hur personer med en funktionsvariation blir digitalt delaktiga tack vare tekniken, när den används som en utjämnande kraft och för att inkludera. Du kan läsa en intervju med Stefan under Läsglimtar
Måns Jonasson, Internetstiftelsen, pratar om de nya goda vanorna vi inte vill vara utan i en ny digitala vardag. Och vad säger statistiken?
Julia Ridal, Psykologpartners, i ett samtal om hälsa och internet. Hur har vi påverkats när vårt liv blivit mer digitalt – allt från jobb till vardag och vad gör vi framför skärmarna egentligen?
Linda Skårbratt, Regionbibliotek Östergötland, berättar om hur Götabibliotekens e-tjänster fått fler användare tack vare den nya digitala vardagen. Allt från att låna e-böcker och streamad film till att låna en tidning i surfplattan. 

Föreläsning om konspirationsteorier

Ta del av den digitala föreläsning med frilansjournalisten och författaren Kent Werne. En intervju med Kent Werne finnas att ta del av under LäsglimtarMer information om Kent Werne hittar du även på hans webbsida alltarenkonspiration.se.  
Hur kommer det sig att konspirationsteorier uppstår? I boken Allt är en konspiration, möter han ledande konspirationsteoretiker och frilägger en för många okänd idéhistoria. Werne undersöker varför konspirationsteorier uppstår och i vissa lägen sprids som en löpeld. 

Föreläsningen och podden spelas in i samarbete med Digital Kreativ Verkstad på Linköpings stadsbibliotek och visas på Götabibliotekens YouTube-kanal samt Götabibliotekens Facebooksida.