eMedborgarveckan

Kielivalinta

Englishsuomisvenska
Logotyp för eMedborgarveckan 2021

Vi hjälper dig att tänka säkert på internet!

Digital delaktighet är en rättighet för alla men hur ska man våga sig in i den digitala djungeln?

Det finns ju så mycket som känns osäkert med internet. Götabiblioteken deltar under eMedborgarveckan och Digitalidag med nya avsnitt i podden Tänk säkert på östgötska och med en föreläsning om AI med Nicklas Bergman på Götabibliotekens YouTube-kanal.

Vi frågade Therese Källholm som är bibliotekschef på Finspångs bibliotek om varför Götabiblioteken deltar under eMedborgarveckan.

Hon svarade så här: "Folkbiblioteken i Sverige har i uppdrag att öka kunskapen kring informationsteknik och att satsa stort på eMedborgarveckan är en del av det. Den snabba utvecklingen av digitala tjänster (bank.id, e-tjänster, e-handel…) och förväntan på att människor ska kunna hantera de flesta digitala ärenden på egen hand ställer krav på att individen tar självständigt ansvar för att lära sig den nya digitala tekniken. Egentligen så borde alla offentliga och privata aktörer vara engagerade i eMedborgarveckan då det är viktigt för samhället i stort att så få individer som möjligt hamnar i digitalt utanförskap."

Tänk säkert på östgötska

Logotyp för podcasten Tänk säkert på östgötska

I podden Tänk säkert på östgötska försöker Christel Valsinger tillsammans med en rad kunniga experter reda ut begreppen kring saker som platstjänster, molnet, AI, öppna nätverk med mer. Allt för att göra den som lyssnar till en internetanvändare som vet vad man bör tänka på och som känner sig säker på nätet.

Här kan du läsa mer om poddavsnitten.

En futurists tankar om hur AI och sakernas internet påverkar dig

Under eMedborgarveckan bjuder Götabiblioteken in till en digital föreläsning med Nicklas Bergman, serieentreprenör, riskkapitalist och futurist i framkant av teknikutvecklingen. Även här är säkerheten en viktig del av föreläsningen men fokus ligger på AI. Se föreläsningen på Götabibliotekens YouTube-kanal den 11 - 25 oktober 2022.

Vad händer under oktober?