Julkalender Barn

Språk

Englishsuomisvenska
Glada tomtar vinkar mot oss runt en julkalender, texten Julkalender i mitten. Illustartion.

Välkommen till Götabibliotekets jultävling och kalender för barn och unga.

Fram till och med julafton kommer vi att presentera olika barn- och ungdomsböcker. Varje bok presenteras fem dagar med en ny ledtråd för varje dag. Den sjätte dagen avslöjas vilken bok det är.

Om du kan lista ut vilken bok det är innan boken visas maila då in bokens namn och författarens namn (om du kan) till: gotaredaktionen@gotabiblioteken.se

 

Stort grattis till de fyra vinnarna i jultävlingen!

Bra jobbat med att klura ut de rätta svaren. 

 

1:a veckans vinnare: Elias Flyckt, Skärblacka

2:a veckans vinnare: Kille från Norrköping

3:e veckans vinnare: Sofie Svensson, Motala

4:e veckans vinnare: Elsa Flyckt, Skärblacka

Julkalender för vuxna

 

 

 

Den här julsagan är gammal, ända från 1800-talet (1843 närmare bestämt). Författaren har skrivit många kända böcker både för barn och vuxna (en av de mest kända är den sorgliga historien om en föräldralös pojke).

Den här bokens originaltitel på engelska syftar till de sånger som brukar sjungas kring juletid.

Huvudpersonen äger en lånefirma som han tidigare drev med sin kollega Marley. Numer är Marley död, så firman har bara en ägare, samt en stackars anställd som knappt klarar att försörja familjen på den knapra lön han får av sin chef. Chefen själv däremot tjänar mycket med pengar, men han behåller hellre allt själv…

Historien handlar om en riktigt grinig och sur gammal snåljåp som tycker att julen är slöseri med tid och pengar, och därför vägrar han fira den (”Humbug” är hans favorit-ord för att beskriva den). Han ger ingenting till någon som är fattig eller behöver hjälp, och kallar alla som blir glada för att det är jul för idioter.

Det finns många filmer baserad på boken (över 15 stycken), och så väl mupparna och Disney som My Little Pony har gjort sina egna varianter av historien.

Allesammans slutar så klart med att sur-gubben lär sig sin läxa och blir snäll.

Den tjuriga och giriga gubben som historien handlar om får besök av sin forne kollega Marleys spöke, som varnar honom för att om han inte skärper sig så kommer han bli straffad efter döden. Efter Marley kommer det även tre jul-andar som visar jular från när sur-gubben var liten, nuvarande jular hos folk som har det sämre än snåljåpen, och framtida jular som inte kommer leda till något bra alls om inte den snåla gubben skärper till sig och börjar bete sig som folk

Höna åker på stänkskyddet på en cykel i bakgrunden snöig skog och en upplyst adventsgran

Kaosbild på julklappar, paketsnören och papper

Det var vinter. Gården var nästan insnöad. Bondens fru hade hängt en stjärna i lagårdsfönstret. Barnen byggde en snölykta bonden kom från skogen med en gran för detta var dagen före julafton.

Två barn bygger snölykta, i bakgrunden spanar en ko på dem genom ett ladugårdsfönster

En person i brun ko-dräkt håller upp julklappar, på toppen sitter en kråka, tänd julgran i bakgrunden

Julbock hänger under en flygande helikopter

Sockervadd, Clowner och en försvunnen get…

De våghalsiga tvillingarna kommer till Gävle med cirkus Pommery

en tiger leds in i en blå barak i bakgrunden anas en stor julbock

Pojke och flicka förföljer en helikopter som fraktar bort Gävlebocken

Stockholm, 24/12 1919
Tolvårige Stefan sörjer sin mamma. Det är första julen sedan hans mamma tog livet av sig och det är en tryckt stämning hemma hos Stefan. Ingen förstår varför hon gjorde det… Av en okänd, som säger sig vara hans mammas vän, får Stefan ett mystiskt paket. Innehållet får Stefan att tvivla på om mammans självmord verkligen var ett självmord, kanske blev hon mördad? Han börjar undersöka saken men upptäcker snart att han själv är i fara!

Denna bok är spännande och lite läskig, och tack vare de fina illustrationerna av Ola Skoläng får man lite känslan av att befinna sig i ett filmäventyr. Denna grafiska deckargåta passar dig som gillar både hisnande faror och kluriga gåtor, båda delarna finns det gott om i denna bok. Boken finns dessutom både som ljudbok och e-bok!

Del av bok, Pojke i grön mössa med axelväska, skuggas av en man i svart rock över en snöbekädd kyrkpark

Boken är skriven av Martin Widmark, som skrivit några av Sveriges mest populära barnböcker. Han har skrivit om såväl Lasse och Maja som om Nellyrapp och halvdan Viking och många, många fler…

Denna bok utgavs 2017 men redan 2015 kunde man ta del av berättelsen i Barnradion då den gick som jullovsföljetong i 5 delar.

Längst ner i brevet Stefan hittar, som hans mamma skrev innan sin död, har hon ritat en ros. När Stefans tittar närmare på rosen ser han att hans mamma har skrivit en ledtråd till Stefan i mitten på rosen. Denna ledtråd får Stefan att tvivla på historien om mammans död och är så viktig för historien att boken fått sitt namn från denna händelse!