Litterär skattjakt

Språk

Englishsuomisvenska
Siluett av Norrköpings vy med en karta över Norrköping i bakgrunden. Illustrerade jubileumsblommor i förgrunden. Texten Bibban 50 år.

Litterär jubileums skattjakt

Tävlingen är nu avslutan, men ni kan fortfarnde gå vår litterära skattjakt och tävla mot varandra. Om ni vill veta det rätta svaret på skattjakten följ länken. Vinnarna kommer att kontakatas.

Skattjaktens ledtrådar:

 1. Ett nytt internationellt litteraturpris till författare som verkar i den judiska traditionens anda delades för första gången ut i år. En av prisets två grundare växte upp i Norrköping där morfadern drev ett välkänt modehus. De har tidigare donerat en staty till minne av morfadern. Vid den tidsreflekterande statyn finns en informationstavla. Vi söker åttonde bokstaven på skyltens sjätte rad.
   
 2. Figuren Kolingen är en av hans många gubbar. Andra gubbar i hans närhet var Fröding och Heidenstam. Författaren som ansåg att kräftor krävde vissa drycker, var under sin lärotid i Norrköping sekreterare i det Fosterländska förbundet. Över entrén till förbundets högborg finns en klocka. Vi söker näst sista bokstaven i översta ordet på klockan.
   
 3. Denna norrköpingsfödda författare nominerades till Nordiska rådets litteraturpris för sitt psykologiska passionsdrama där frågan om makt och sexualitet ställs på sin spets. Huvudpersonerna träffas på en arbetsplats i Norrköping. Tidigare låg denna verksamhet mer centralt. Gå till platsen dit norrköpingsborna förr gick för att få bot. Precis ovanför den röda entrédörren står två ord. Vi söker sjätte bokstaven i andra ordet.
   
 4. En av Sveriges mest lästa författare och tidigare journalist bodde och verkade i Norrköping på 60-talet. Några av hennes romaner utspelar sig i Norrköping. I närheten av författarens arbetsplats i staden tornar en byggnad upp sig, där studenter i dag kan släcka törsten. Till höger om entrén på denna byggnad sitter en informationstavla. Vi söker andra bokstaven i första ordet på skyltens femte rad.
   
 5. Denna författare, kulturskribent och litteraturhistoriker skrev på sin tid för flera av de stora svenska dagstidningarna. Tillsammans med sin vän Verner von Heidenstam kritiserade de naturalismen i en gemensam pamflett. Hjalmar Söderberg använde X som förebild för en av karaktärerna i Den allvarsamma leken. Författaren föddes i Norrköping i ett stort hus med fängslande utsikt. På dess fasad finns en informationstavla. Vi söker tredje bokstaven på skyltens sista rad.
   
 6. En av Sveriges mest uppskattade arbetarförfattare har sin rötter i Norrköping. Moster Charlotte, en av författarens karaktärer, genomgår en livsavgörande ceremoni vid platsen där du hittar nästa bokstav. Bygganden har namn efter Levi, en av de 12 apostlarna. Vi söker näst sista bokstaven i tredje raden i texten ovanför entrén.
   
 7. Denna norrköpingsfödda journalist kom vid årsskiftet ut med en uppmärksammad självbiografi som skildrar hennes föräldrar, som kommit hit som flyktingar, och uppväxten i staden. Vi söker en plats dit familjen gick vid stora högtider. Till höger om grinden till platsen vi söker finns en skylt. Vi söker tredje bokstaven på skyltens tredje rad.
   
 8. Denna mycket produktiva författare har skrivit en romansvit om en gentleman med statligt uppdrag. I inledningen till en av böckerna sker ett mord i Norrköping. Förövaren ”gick långsamt ner för gatan mot bron och avläste tiden i det höga rådhustornet… en bit upp på husväggen satt en mässingsskylt med svart text”. På vänster sida låg tidigare en fabrik vars varumärke kan kopplas till huvudpersonens alias. Vi söker andra bokstaven i sista raden på den skylt förövaren läser.
   
 9. Titeln på denna bok, som skildrar tre generationer norrköpingskvinnors liv, kan associeras till textilindustrin. Författaren har låtit huvudpersonen få jobb på en plats hon känner väl till- sin egen arbetsplats. Till höger om personalingången sitter en informationstavla. Vi söker näst sista bokstaven på skyltens sjunde rad.
   
 10. En Norrköpingsfödd författare har skrivit en hyllningsbok där hon reser i en äldre författare och journalists fotspår. Den äldre har bland annat översatt ryska författare till svenska och tillbringade mycket tid i ett stövelformat land. Hon gick i privat flickskola i Norrköping. Vi söker byggnaden som ligger på en passande gata. Vi söker andra bokstaven på informationstavlans sjätte rad.
   
 11. Denna kvinnliga författare bosatt på landsbygden utanför Norrköping debuterade 2004. I år kom första delen i en planerad spänningstriologi med djurtema. Flera av hennes andra böcker berör också djur på olika sätt. Vid platsen där tågen förr utgick för resor till författarens hemtrakt finns en byggnad. På byggnadens fasad finns en informationstavla. Vi söker nionde bokstaven på skyltens femte rad.
   
 12. Denna mycket framgångsrika författare, bördig från en annan del av Östergötland, låter sina böcker utspela sig i Norrköping med omnejd. Den fascinerande och originella huvudpersonen får i sin yrkesutövning ofta besöka denna byggnad där Dike styr. Vi söker femte bokstaven i första raden på skylten som finns under byggnadsåret till höger om entrén.
   
 13. En känd svensk författare och konstnär möter i en av sina texter, en Louise med blont lurv, på en alldeles speciell plats i Norrköping. På samma plats stjäl karaktären i författarens debutroman tidskriften Vinduet för att läsa om den tuffa och arroganta Dylan. Vi söker sista bokstaven i femte raden på informationstavlan under årtalet 1971 på byggnadens gavel.

 

En extra ledtråd. Vi söker en person som till stor del har med jubileet att göra. Lycka till!

Kanske kan dessa hjälpa...

252760
Av: Engström, Albert
770686
Av: Lundell, Ulf
726306
Av: Bohman, Therese
118497
Av: Levertin, Oscar
145811
Av: Guillou, Jan
971445
Av: Martinson, Moa
291248
Av: Axelsson, Majgull
771630
Av: Burman, Carina
985599
Av: Silberstein, Margit
985165
Av: Hellbrand, Gertrud
965021
Av: Schepp, Emelie
963022
Av: Grossman, David
177169
Av: Kindahl, Anette