Litterär skattjakt

Språk

Englishsuomisvenska
Siluett av Norrköpings vy med en karta över Norrköping i bakgrunden.

Litterär skattjakt i vårsolen

Var med i bibliotekets litterära skattjakt, där du har chansen att vinna nya böcker. Skattjakten går ut på att med hjälp av våra 11 ledtrådar lista ut 11 platser i Norrköping som på något sätt är kopplade till en bok. På varje plats ska du sedan hitta en bokstav och dessa 11 bokstäver bildar tillsammans ett ord. När du har klurat ut vilket ord vi söker lämnar du in ditt svar på stadsbiblioteket eller mailar det till: stadsbiblioteket@norrkoping.se och är med i vårt stora boklotteri som pågår under hela maj.

Skattjaktens ledtrådar:

 1. Denna produktiva Augustprisbelönade romanförfattare och musiker skriver även under en djävulsk pseudonym. Hen delar förnamn med en person som vakar över en av Norrköpings mest uppskattade platser. Vi söker åttonde bokstaven i första raden på statyns framsida. 
   
 2. Den här svenska journalisten som under många år var nyhetsankare på SVTs Rapport började sin yrkeskarriär på lokalradion och Östnytt i Norrköping. Hen skildrar i sin bok hur det är att leva med sjukdomen ALS. I titeln på boken nämns en aktivitet. Bege dig till den omdebatterade plats i Norrköping där du kan utöva denna aktivitet. På byggnaden sitter en blå skylt. Vi söker 7:e bokstaven i tredje raden. 
   
 3. Författaren till böckerna om en mycket känd spion (som på film gestaltats av olika skådespelare) delar efternamn med en arkitekt som har en gata uppkallad efter sig i Norrköping. På denna gata vid nummer 14 finns en imponerande byggnad. Till höger om entrén finns en informationstavla på fasaden. Vi söker första bokstaven i tredje raden. 
   
 4. Romanen av en amerikansk kvinnlig författare har blivit en internationell succé och var 2019 den mest sålda i USA. Romanens svenska titel kan associeras till ett näringsställe i Norrköping. På den anrika krogen har dock dessa leddjur numera tystnat. Till vänster om den forna ingången till krogen finns en klädbutik. Ovanför butikens namn i skyltföntren står tre ord. Vi söker tredje bokstaven från slutet i sista ordet. 
   
 5. Titeln på Paul Tordays roman (som även filmatiserats av Lasse Hallström) kan associeras till en ”lekplats” i Norrköping. I anslutning till platsen finns det en informationsskylt. Vi söker förstabokstaven i rubriken på skylten. 
   
 6. August Strindberg ägnade sig åt samma syssla som en av karaktärerna i Brasiliens mest framgångsrika författares mest kända roman. Denna bestseller har översatts till 69 olika språk och är en av världens mest sålda romaner. För något år sedan bytte ett näringsställe i Norrköping (med rötter i Söderköping) namn och heter numera som titeln på romanen. Vi söker sista bokstaven i andra raden på glaset till uteserveringen. 
   
 7. För den här filmen vann den Oscarsbelönade nyzeeländska regissören som första och hittills enda kvinna Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 1993. En bok med samma titel byggd på filmens manus har också getts ut. Titeln kan associeras till en byggnad i Norrköping. Precis till höger om entrén till byggnaden finns en informationstavla. Vi söker första bokstaven i nionde raden på skylten.
   
 8. Författaren med rötter i vårt östra grannland fick Augustpriset för sin debutroman. 2019 kom den första delen av en planerad romansvit i fyra delar. Den kvinnliga huvudpersonen arbetar på en fabrik i Vasa i Finland. Norrköpings motsvarighet till denna fabrik fanns i en byggnad som satt staden på kartan. Utanför byggnaden finns en stor skylt som du kan gå under – vi söker nionde bokstaven i första raden på skylten. 
   
 9. En av Petteri Nuottimäkis romaner kan associeras till två till varandra närliggande byggnader i Norrköping. I ena hörnet av den röda bygganden står en vägvisare, en av dess skyltar pekar åt ett annat håll än de övriga. Vi söker tredje bokstaven i ordet på skylten som pekar åt fel håll. 
   
 10. Huvudpersonen i Ola Larsmos senaste bok Översten tillhör ett frireligiöst samfund.  På en omtyckt blomstrande plats i Norrköping hittar du en minnessten över det första dopet inom detta frireligiösa samfund. Vi söker andra bokstaven i första ordet på denna minnessten.
   
 11. En av Sveriges viktigaste proletärförfattare har skrivit en bok vars namn är synonymt med en väg i Norrköping.  Följer du denna väg passerar du ett omtalat torg med en skulptur. Vi söker andra bokstaven i översta ordet skrivet i guld på skulpturen. 

 

En extra ledtråd. Ordet vi söker är någonting som Norrköpings kulturinstutioner har gemensamt. Lycka till!

Kanske kan dessa hjälpa...

428377
Av: Skjøldberg, Niels
314661
Av: Lindquist, Ulla-Carin
225841
Av: Fleming, Ian
210043
Av: Coelho, Paulo
844245
Av: Vallgren, Carl-Johan
796386
Av: Nuottimäki, Petteri
728119
Av: Lo-Johansson, Ivar
269097
Av: Torday, Paul
200713
Av: Campion, Jane
930906
Av: Alakoski, Susanna