Motala huvudbibliotek
Välkommen!
Kontaktinformation
- GataRepslagaregatan 1
- Postnummer591 30 Motala
- Telefon0141-22 51 00
Wifi: bibliotek, inget lösenord. - E-postbibl.info@motala.se
Biblioteket prenumererar på flera olika arkiv och databaser. En del av databaserna kan du använda hemifrån. Du loggar då in med ditt lånekortsnummer. Några av databaserna kan du bara använda på biblioteket.
Obs! Om du är student eller anställd vid något universitet och har giltigt lånekort på universitetsbiblioteket så kan du nå alla elektroniska tidskrifter och databaser som finns på ditt universitet, via Internet.
Söker du information om databaser för släktforskning så hittar du dem längre ner på denna sida, under rubriken "Släktforskning".
På biblioteket | Utanför biblioteket
Alex författarlexikon innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Alla typer av författare finns med. Här finns klassiker och nobelpristagare men också våra dagars populära bästsäljare, barn- och ungdomsboksförfattare etc. Nås från bibliotekets datorer men även hemifrån. Du loggar in genom att skriva ditt lånekortsnummer.
Global Grant är en omfattande stipendieförteckning som innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare.
För att komma åt Global Grant måste du vara inloggad på Götabiblioteken.
Artiklar i fulltext från Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet med flera dagstidningar. TT och Dagens Eko (ljudfiler). Nätvärlden, Privata Affärer, Dagens IT, Dagens Medicin, Moderna Tider med flera. Uppdateras dagligen.
Elektronisk version av det svenska uppslagsverket. Nås endast från bibliotekets datorer.
På biblioteket | Utanför biblioteket
Pressreader ger tillgång till dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på originalspråk. Man kan leta fram en tidning genom att välja land eller språk och bläddra/läsa i den.
Pressreader finns även som app. Du använder appen i biblioteket, uppkopplad på bibliotekets wifi-nät. Med appen har du tillgång till Pressreader i din mobiltelefon eller surfplatta och kan läsa och ladda ner tidningar när du är på biblioteket. Du kan fortsätta att läsa tidningar hemifrån i 72 timmar efter att du besökt biblioteket. I appen kan du också ladda ner tidningar för att läsa offline, senare.
Planerar du ett besök hos oss men vill kolla aktuell besöksantal innan besöket? Vi har en besöksräknare du når på denna sida.
Tycker du om att läsa, men har svårt att ta dig till biblioteket? Då kommer boken hem till dig via bibliotekets service "Boken kommer". Det kostar ingenting att få denna service.
Det finns romaner och faktaböcker, lättlästa böcker, böcker med stor stil, tidskrifter samt böcker på andra språk. Du som har någon funktionsnedsättning som gör att du har svårt att läsa tryckt text kan låna talböcker, böcker inlästa på CD-skiva.
Kontakta Sociala avdelningen för mer information.
Telefon: 076-76 76 502
E-post: bibl.soc@motala.se
Du vet väl om att du kan läsa dagstidningar hos oss, både svenska och utländska? Vi sparar våra dagstidningar i en månad. På biblioteket kan du även ladda ner och läsa dagstidningar digitalt via Pressreader.
Barometern
Dagens industri - Di
Dagens Nyheter - DN
Dala-Demokraten
Gefle Dagblad
Gotlands Tidningar
Göteborgs-posten
Helsingin Sanomat Sunday Issue
Jönköpings-Posten
Kristianstadsbladet
Länstidningen Östergötland
Motala Vadstena Tidning - MVT
Motala Vadstena Tidning - MVT Taltidning
Nerikes Allehanda
Norrköpings Tidningar - NT
Norrländska Socialdemokraten - NSD
Nya Wermlands-Tidningen - NWT
Ruotsin Suomalainen - RS
Skaraborgs Allehanda
Svenska Dagbladet - SvD
Sydsvenskan
Upsala Nya Tidning - UNT
Vestmanlands Läns Tidning - VLT
Västerbottens-Kuriren - VK
Östgöta Correspondenten
Östgöta Correspondenten Taltidning
Kontakta Jonatan Nordlöf för mer information.
Telefon: 072-502 71 40
E-post: jonatan.nordlof@motala.se
Behöver du hjälp med att komma igång och använda din dator, surfplatta eller telefon eller har stött på ett problem? Då ska du komma till vår drop in-handledning "Digitala Första Hjälpen" som har öppet på tisdagar kl. 10:30-12:00 samt onsdagar 14:00-15:30. Ingen kostnad eller föranmälan.
Här kan du se aktuella datum och tider för "Digitala Första Hjälpen"
Önskas individuell handledning erbjuder vi även detta. En bokad handledning kan pågå i en timme. Kontakta oss om du önskar detta.
Kontakta Alexander Tergeland, Emelie Ekholm eller Klara Wikman för mer information.
Alexander Tergeland:
Telefon: 0141-22 38 86
E-post: alexander.tergeland@motala.se
Emelie Ekholm:
Telefon: 0141-22 55 69
E-post: emelie.ekholm@motala.se
Klara Wikman
Telefon: 0141-22 54 76
E-post: klara.wikman@motala.se
Hittar du inte boken du söker i bibliotekskatalogen? Facklitteratur som inte finns i Götabibliotekens utbud försöker vi låna in från övriga bibliotek inom Sverige och Norden. Media som getts ut under de senaste åren behandlas i första hand som inköpsförslag. Skicka gärna inköpsförslag till oss.
AV-material – böcker på CD/CD-ROM - det finns ingen enhetlig policy beträffande böcker på CD/CD-ROM och DVD. De flesta bibliotek lånar dock inte ut CD/CD-ROM och DVD. Varje förfrågan måste prövas för sig.
Kontakta Tonny Henriksson för mer information.
Telefon: 0141-22 54 90
E-post: tonny.henriksson@motala.se
Välkommen till huvudbibliotekets barn och unga avdelning!
Du som är mellan 6-17 år och vill skaffa dig ett bibliotekskort måste be dina vårdnadshavare att skriva på ett papper att de godkänner att vi ger dig ett bibliotekskort. Här hittar du det pappret.
I biblioteket har vi försökt att dela upp lokalen för små barn och för större barn. För de små barnen har vi en skofri yta där små fötter kan upptäcka böckernas värld. Vi har också en stor surfplatta med rekommenderade småbarnsvänliga appar. Bredvid finns en barnvagnsparkering.
För er större barn och ungdomar finns massor av böcker, bord där du kan slå dig ner och göra dina läxor eller plocka fram pussel och spel som finns för olika åldrar. Vi har fyra datorer som bara barn och unga får använda. Tv-spel spelas i GameRoom. Tänk på att du behöver ett bibliotekskort och pinkod för att sitta vid dator och spela Tv-spel!
Här kan man pyssla och skapa med olika material. Ofta finns något framplockat och ibland finns personal på plats för att visa och skapa tillsammans med er. Om inte personal medverkar inne i verkstaden så går det bra att låna en pyssellåda under tiden du är på biblioteket.
Vi vill ju gärna att våra besökare ska stanna länge hos oss och då måste det finnas möjlighet att äta. Vid borden utanför skaparverkstan kan man sitta i lugn och ro, det finns diskmöjligheter och tillgång till mikrovågsugn i skaparverkstan.
Här kan man lyssna på sagor och andra berättelser, titta på film, sitta och läsa. En plats för lugna stunder!
Allt är gratis att låna. Hos oss hittar du böcker, tidskrifter, böcker att lyssna på (CD, MP3). Vi har också filmer och Tv-spel men då måste du ha fyllt 15 år för att få låna. Det går också bra att låna böcker och film hemifrån. Du kan streama film från bibliotekstjänsten Cineasterna och ladda ner böcker – både att lyssna/läsa i telefon eller surfplatta från vår app Biblio.
Vi har delat upp våra böcker i pekböcker för de riktigt små, småbarnsbilderböcker och ”vanliga” bilderböcker för att det ska vara lätt att hitta rätt nivå. En del är sorterade efter ämnen, Fordon, ABC123, Att få syskon, Dinosaurier. För er barn i skolåldern har vi bokhyllor som är uppdelade efter genre, t ex deckare, sport, hästar, lättläst, fantasy osv. allt för att ni ska hitta det ni tycker om. För er som är 13 år och uppåt har vi en lång bokhylla fylld med olika böcker. Här finns det både böcker för ungdomar och unga vuxna. Ni kan till exempel hitta serieböcker, faktaböcker, sanna berättelser och rollspel. En stor del av böckerna är uppdelade efter genrerna Fantasy, Sci-Fi och Skräck.
Vi erbjuder småbarnscafé, sagolördagar, bio, teater och familjelördagar. På skolloven hittar vi på så mycket roligt och spännande vi kan! Det kan vara workshops, författarbesök, föreställningar, tipspromenader, brädspel och pyssel.
Om ni saknar något på biblioteket eller om ni vill att vi ska göra någon kul aktivitet, skicka ett mail till bibl-barnochunga@motala.se
Barn och unga under 18 år måste ha målsmans tillstånd för att hämta ut ett bibliotekskort. Om du vill att ditt barn ska få ett kort för att kunna låna själv, läs i så fall genom lånereglerna och fyll i alla uppgifter i blanketten som finns på biblioteket eller via den här länken. Det är alltid målsman som ansvarar för det barnet lånar.
Språket är en av de viktigaste kunskaperna i livet. Att läsa för barn är ett sätt att stödja barnets språkutveckling. Barnet lära sig nya ord, får uppleva andra miljöer, fantisera och som en stor bonus kan läsningen ge uppslag till spännande samtal mellan stor och liten. På biblioteket finns det böcker som passar för alla åldrar och böcker på olika språk.
Några hyllor som är bra att känna till som förälder är Familjehyllan, Språkpillerhyllan och Äppelhyllan. På familjehyllan finns bland annat böcker för vuxna om uppfostran, barnsjukdomar och svåra ämnen att ta upp med barnen. Språkpiller är en del av den behandling logopeden erbjuder barn med försenad språkutveckling. Barnet får en bok på recept. Språkpillerböckerna är indelade i olika kategorier för att de vuxna i barnets omgivning ska få förslag på böcker som passar för det språkområde barnet behöver träna på. Läs mer på sidan Språkpiller.
Äppelhyllan är en plats på biblioteket där barn kan hitta medier som kan läsas med ögon, öron och fingertoppar. Alla barn är olika och läser på olika sätt. Här hittar du medier för och om barn med funktionsnedsättning. Böcker som väcker läsglädje men också ger stöd och inspiration till dig som vuxen. Läs mer på sidan Äppelhyllan.
För barn som har svårt att läsa och behov att låna talböcker kan man ladda ner appen Legimus. Om frågor kring Legimus för grundskolebarn hänvisar vi er till skolans skolbibliotekarie.
I Motala kommun delas det ut böcker till barn i åldrarna 8 månader, 2 år och 4 år.
8-månadersboken delas ut av barnets BHV-sköterska vid BVC:s hembesök.
Via förskolorna delar biblioteket ut böcker till 2- och 4-åringarna. Boktitlarna bestäms tillsammans av bibliotek och förskola. Utdelningen av dessa två gåvoböcker påbörjas varje år i november och pågår året ut. Om sitt barn inte har barnomsorg kan ni kontakta biblioteket för att ta del av gåvan.
Fler bokgåvor och prisböcker kan ditt barn få om hen deltar i våra läsutmaningar och tipspromenader.
Det händer en hel del på biblioteket för ditt barn. Vi har sagostunder, bio, teater, pyssel, småbarnscafé och aktiviteter under lov och studiedagar. Håll utkik i vårt månadsprogram, på Facebook eller Instagram.
Om ni saknar något på biblioteket eller om ni vill att vi ska göra någon kul aktivitet, skicka ett mail till bibl-barnochunga@motala.se
Vi kommer gärna ut och berättar om bibliotekets verksamhet, utbud och service.
Vi kommer gärna ut till personalgrupper och informerar om bibliotekets service för personer med funktionsnedsättningar.
Vi besöker anhörigträffar efter önskemål och informerar om bibliotekets service.
Kontakta Inger Hollström Flis för mer information och bokning.
Telefon: 0141-22 54 78
E-post: inger.hollstromflis@motala.se
Vi tar gärna emot grupper från förskola och skola för visning av biblioteket och våra medier. Vi strävar efter att varje barn ska ha ett eget bibliotekskort och bjuder därför in alla förskoleklasser varje år att komma på 6-årsvisning. Boka gärna i god tid!
Vi kommer gärna ut på personalmöten och informerar om och diskuterar nya barnböcker, barns läsning och läsning för barn. Föräldrar är en mycket viktig målgrupp när det gäller läsning för mindre barn. Barns språkutveckling och boktips kan vi till exempel prata om på ett föräldramöte. Boka i god tid!
För er pedagoger som arbetar i förskola önskar vi att så många av er som möjligt vill komma till vår gåvoboksträff där vi tillsammans med er väljer ut de två böcker som blir gåvoböcker till kommunens 2- och 4-åringar. Träffen sker varje år i maj och inbjudan kommer till er arbetsplats.
Uppmärksamma gärna våra utskick till er då vi ibland även erbjuder er pedagoger inspirationsdagar, boktipstillfällen med mera. Om ni vill få bibliotekets information direkt skickad till dig så sänds oss ett mail med din önskan till bibl-barnochunga@motala.se
Vi erbjuder förskola och förskoleklass att komma på sagostund ett par gånger per år. Vi finns också med i kommunens Kulturkollskatalog där vi erbjuder barngrupper att utforska digitala verktyg.
Om ni har något ni har arbetat med och som ni gärna vill visa upp för allmänheten så ställer biblioteket gladeligen upp med lokal.
Ska ni jobba med ett speciellt tema? Får vi lite tid på oss så kan vi plocka ihop lämpliga böcker till er.
Språkpiller är en del av den behandling logopeden erbjuder barn med försenad språkutveckling. Barnet får en bok på recept. Språkpillerböckerna är indelade i olika kategorier för att de vuxna i barnets omgivning ska få förslag på böcker som passar för det språkområde barnet behöver träna på. Läs mer på sidan Språkpiller.
Äppelhyllan är en plats på biblioteket där man kan hitta barnmedier som kan läsas med ögon, öron och fingertoppar. Alla barn är olika och läser på olika sätt. Här hittar du medier för och om barn med funktionsnedsättning. Böcker som väcker läsglädje men också ger stöd och inspiration till dig som vuxen. Biblioteket har språkväskor och språkpåsar också till utlån. Det är väskor innehållande språkstimulerande material som tränar tal, språk och kommunikation. Med dessa kan ni tillsammans med barnen leka på ett lustfyllt sätt med språket. Läs mer på sidan Äppelhyllan.
För barn som har svårt att läsa och behov att låna talböcker kan man ladda ner appen Legimus. Om frågor kring Legimus för grundskolebarn hänvisar vi er till skolans skolbibliotekarie. Kontakt Om ni vill komma i kontakt med oss på huvudbibliotekets barn och unga avdelning når ni oss på vår mailadress: bibl-barnochunga@motala.se
På Motala bibliotek finns lokalhistoriskt material som rör kommunen förr och nu, enskilda personer, Göta kanal, industrihistoria och mycket annat. En del böcker är s.k. referensböcker som inte kan lånas hem, däremot får du gärna kopiera ur samlingarna (upp till fem A4-kopior är gratis). Böcker och material är uppdelat på en Motalahylla och en Östgötahylla.
Kontakta Maria Gottberg för mer information.
Telefon: 0141-22 54 79
E-post: maria.gottberg@motala.se
Vi har samlat litteratur på olika språk, studielitteratur för dig som är ny i Sverige och lättläst media i vår Ny i Sverige-avdelning. Här finns också informationsmaterial och publika datorer.
Vi har även verksamheter som bokcafé för dig som vill träffas och träna svenska och samhällsinformation på arabiska, tigrinska och somaliska.
Programverksamhet för dig som är ny i Sverige <- Länk saknas
Kontakta Tonny Henriksson för mer information.
Telefon: 0141-22 54 90
E-post: tonny.henriksson@motala.se
På biblioteket har du tillgång till databaser och böcker för att släktforska på egen hand.
Databaserna Arkiv Digital och SVAR finns på alla våra publika datorer.
I studierum 1 och studierum 2 samt på en dator vid Motalahyllan finns tillgång till de databaser som du ser här under.
I Arkiv Digital finns de gamla kyrkoböckerna fotograferade med nutida teknik i färg, vilket ökar läsbarheten avsevärt. Kyrkoböckerna behöver alla som är intresserade av släktforskning. Det är i detta material som du hittar grunduppgifterna som namn, födelseuppgifter och familjeuppgifter.
I Digitala forskarsalen kan du ta del av digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns 65,5 miljoner publika bilder. Här finns också material som gör forskningen enklare i form av sökbara register och databaser (ca 30 miljoner poster). Folkräkningen, Sveriges befolkning är den mest använda av dem. Den innehåller ca 21 miljoner sökbara personer som levde i Sverige mellan åren 1860–1930.
Innehåller statistiska uppgifter om församlingarna i Östergötland för perioden 1749-1959. Ursprungligen insamlade av Tabellverket.
Sveriges befolkning 2000 innehåller alla personer som var folkbokförda i en svensk församling i slutet av 2000. Nästan 8.9 miljoner personer finns registrerade där bland annat namn, födelsedatum och födelseförsamling framgår.
Sveriges dödbok innehåller information om folkbokförda som avlidit i Sverige under perioden 1830–2020. Databasen är mycket användbar för såväl nybörjare som erfarna släktforskare.
Den osäkre släktforskaren rekommenderas att låna en bok i ämnet släktforskning eller gå på någon kurs. Landsarkiven åtar sig också släktforskningsuppdrag mot avgift.
När du prenumererar på en taltidning kan du få talböcker direkt till din spelare - Talboken kommer. Det innebär att böckerna skickas direkt till spelaren via internet. Du slipper skivor och får boken inom ett par timmar till spelaren.
På Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) finns ytterligare information om tjänsten. Talboken kommer - för taltidningsläsare (mtm.se)
Kontakta Inger Hollström Flis för mer information.
Telefon:0141-22 54 78
E-post:inger.hollstromflis@motala.se
Vi har ett stort utbud av tidskrifter där alla nummer utom det senaste går bra att låna hem. På biblioteket kan du även ladda ner och läsa tidskrifter digitalt via Pressreader.
8 Sidor lättlästa nyheter
8 Sidor lättlästa nyheter ljudtidning
91:an
Affärsvärlden
Aktiv Träning
Allt om handarbete sömnadsmagasin
Allt om Hobby
Allt om Mat
Allt om MTB
Allt om Resor
Allt om Trädgård
Amelia
Antik & Auktion
Axess
Bike powered by motorrad
Burda Style (SE)
Café
Classic Motor
Elle
ET-lehti Kestotilaus
Femina
Filter
Fiskejournalen
Forskning & Framsteg
Funktionshinderpolitik
Gård & Torp
Gör Det Själv
Hem & Antik
Hemslöjd
Hifi & Musik
Historiska Brott & Mysterier
Hus & Hem
Husbil & Husvagn
Hälsa
Härliga Hund
Icakuriren
Illustrerad Vetenskap
Jaktmarker och Fiskevatten
Jazz
Kattliv
King
Kodin Kuvalehti
Konstperspektiv
Kreativ Stickning
Land
Läsliv
Läs & Skriv
Matmagasinet
M-Magasin
Mobil
Modern Psykologi
Moped
Må bra
Nära
PC för Alla
Ponton
Populär Arkeologi
Populär Historia
Praktiskt Båtägande
Privata Affärer
QX
Rock & Roll Magazine
Råd & Rön
Šeher Banja Luka
Sight & Sound
Sköna hem
Släkthistoria
Släkthistoriskt Forum
SOMALITIMES
Speedway Racing
Svensk Handelstidning Justitia
Svensk Jakt
Svenska Öden & Äventyr
Sveriges Natur
Tara
Tekniikan Maailma
Teknikens Värld
Teknikhistoria
Time
Turist
Utemagasinet
Vagabond
Vi
Vi Bilägare
Vi Läser
Världspolitikens Dagsfrågor
Ammar barntidning
Bamse
Bamse för de yngsta
GOAL
Kalle Anka & C:o
Kamratposten - KP
LasseMajas Detektivbyrå
Min Häst
Pets (SwedishEdition)
Robot
Kontakta Jonatan Nordlöf för mer information.
Telefon: 072-502 71 40
E-post: jonatan.nordlof@motala.se
På Motala bibliotek finns en utställningsplats för mindre utställningar.
Kontakta Tonny Henriksson för mer information.
Telefon: 0141-22 54 90
E-post: tonny.henriksson@motala.se