Program på Norrköpings stadsbibliotek

Språk

Englishsuomisvenska
Jordklotet ligger på ett tangentbord.

Digital föreläsning: Demokrati och internet

För tio år sedan tycktes världen röra sig i en ostoppbar riktning mot mer demokrati, öppenhet och tolerans. Nu tycks land efter land gå åt motsatt håll – varför?

Journalisten och författaren Martin Gelin har träffat USA:s ledande techföretag - Facebook, Google, Twitter – och intervjuat de ledande experterna i den amerikanska debatten om medier, demokrati och ny teknik. Vilka krafter, medvetna eller omedvetna, är det som har påverkat internets antidemokratiska utveckling och vad har den gett för effekt på vår omvärld?

I föreläsningen belyser Martin nutida världshändelser där internet och demokrati samspelar och hjälper oss att besvara frågan: hur kan internet och sociala medier användas för att stärka demokratin istället för att hota den?

Martin Gelin, foto.

Martin Gelin bor i New York och är journalist, föreslärare och prisbelönt författare. Sedan 2001 arbetar han som journalist i USA för en rad svenska tidskrifter bland andra Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Aftonbladet och Expressen. I sina texter skriver han framförallt om amerikans politik, media och teknik. Martin kan ibland även höras på SVT och P1 där han ett flertal gånger agerat expertkommentator.

Onsdag 28/4 klockan 12:00

Föreläsningen nås via denna länk

 


 

Av Martin Gelin

Demokrati