Personalen tipsar Tranås

Person blåser bokstäver ur en bok

Ungdomsbibliotekarie Elina bjuder på 5 tips inför sommarens semestrar!

1.Vita lögner, röda hjärtan av Nora Dåsnes (Alfabeta, 2021)

Tuva börjar sexan, börjar skriva och rita i sin dagbok. Hon har sådana förväntningar på att få skapa nya minnen med bästisarna Linnea och Bao, hon hoppas kanske, kanske även på att få bli kär för första gången i sitt liv (även om Tuva tvivlar på att det finns några passande kandidater i hennes närhet). Men så börjar inte läsåret alls som förväntat, och inget blir riktigt som Tuva har hoppats på, men det kanske både är bra och dåligt? Det här är en dagboksroman och en slags serieroman på samma gång. Den inrymmer flera starka karaktärer – Tuva också även om hon själv inte känner sig så. Vita lögner, röda hjärtan passar läsare från cirka 9 år och uppåt.

2. Witchboy av Molly Ostertag (Hegas förlag, 2018)

Aster bor med sin familj en bit bortanför stan. Han är en del av sin häxfamilj där traditionen att kvinnor blir häxor och män blir formbytare är stark och Aster känner sig vilsen då han känner i hela kroppen och hjärtat att han också ÄR häxa (och att han aldrig kommer vilja eller kunna formbyta som han förväntas). Är det ödet att han träffar Charlie som bor i stan när han är som mest vilsen? Hon är ingen annan än sig själv och hon tror helhjärtat på Aster – både på vad han säger och vad han känner att han är. Serien passar läsare från cirka 9 år och uppåt där både historia och karaktärer utvecklas för den som fastnar och ger sig i kast med de andra delarna.

3. Minnesskrinet av Oskar Källner & Karl Johnsson (Rabén & Sjögren, 2021)

Det här är del fyra i ”Imperiets arvingar” (och fler delar kommer). Genom delarna hittills har läsaren fått lära känna syskonen Elias och Alice bättre – även deras nyfunna vänner som blivit som en andra familj. I samma stund som syskonen i del ett strålades in i rymdskeppet Stillheten startade deras rymdäventyr som en konsekvens av sökandet efter sin mamma. I den här delen fortsätter äventyret och en hemlighet avslöjas om Elias och Alice mamma. Hur hemligheten tas emot av syskonen värmer i hjärtat. Minnesskrinet är färgsprakande och den här delen fortsätter att påvisa att det går att hämta en oerhörd styrka i varandras olikheter. Minnessrkinet, och andra delar, passar läsare från cirka 9 år och uppåt..

4. Jag händer jämt av Emma Rävås (Rabén & Sjögren, 2020)

Jag händer jämt är fylld av känslor – Andreas känslor. Hon är i bokens nutid någon som bara är och någon som bara händer. Hon kan inte styra över sina känslor, minnen eller reaktioner. Hon både vet vem hon är, men ändå inte. Som hon är i nutiden var hon inte några år tidigare – när hon som sextonåring blev käftsmällsförälskad i Hedvig, som direkt kom att betyda allt för Andrea. Hedvig bekräftade henne, överöste henne med kärlek och ord, men också på ett destruktivt sätt... Det här är en roman som passar ungdomar och uppåt som klarar av att läsa om en första kärlek som gör fruktansvärt ont, som lämnar oerhört starka bilder och sår, men som parallellt även presenterar en ny kärlek, hoppfull och vacker, i huvudkaraktärens nutidshistoria.

5. Jag kan nästan känna solen av Ebba Hyltmark (Brombergs bokförlag, 2019)

I Jag kan nästan känna solen lär vi känna Siri. Hon tycker själv att hon är normal, hon sticker inte ut utan försöker att bara smälta in i mängden. Och så träffar hon Vega som minst sagt är extra allt och som verkligen inte nöjer sig med att bara smälta in. Vega bländar Siri och får henne att se saker klarare på samma gång. Siri kommer att älska Vega, men också börja uppskatta den hon kan vara tillsammans med henne, men vågar hon vara den hon är med Vega också bland andra? Te och trädkojor är bland annat två saker som läsaren kan få lust att brygga och bygga efter att ha läst den här boken. Boken passar läsare från cirka 12 år och uppåt.

 

Bils på målad regnbåge och de fem tipsböckerna