Söderköpings poesifestival

Språk

Englishsuomisvenska
Logotype för Söderköpings poesifestival

Söderköpings Poesifestival 

I sommar får Östergötland en ny poesifestival. Den kommer äga rum den 20-21 augusti och är ett samarbete mellan Söderköpings bibliotek och Söderköpings Bokhandel. 

Programmet är satt och vill man redan nu läsa verken av poeterna som är med under festivalen så finns de tillgängliga i Götabibliotekens katalog. Länk till programmet som PDF.

  • Fredrik Ekelund/Marisol M, född 1953, är kanske mest känd som romanförfattare men lyriken finns som ett stråk genom författarskapet med titlar som Självgeografi (1991) och Livs ÖPPET (1995). I den självbiografiska boken Q berättade Ekelund om sin nyupptäckta transidentitet, Marisol. I diktsamlingen Läppstifterska (Albert Bonniers Förlag, 2020), skriven av Fredrik Ekelund/Marisol M blickar han och hon tillbaka på sitt liv och författarskap med Marisols blick.
  • Jonas Ellerström, född 1958, är poet, översättare, förläggare, introduktör och en av Sveriges främsta poesikännare. Han kommer till festivalen med sin, inom kort, släppta diktsamling Framkallning i dagsljus (Ellerströms). Ellerström är ledamot av Samfundet De nio och poesiexpert i SVT:s program Helt lyriskt. Han kommer också att framträda under festivalen i ett samtal om poeten Petter Bergman (1934-86) och det nyutkomna urvalet Ett stycke musik (Edition Tegnér).
  • Matilda Södergran, född 1987, är en finlandssvensk poet, essäist och översättare uppväxt i Korsnäs, Finland, men som nu bor i Norrköping. Hon debuterade 2008 med Hon drar ådrorna ur (Schildts & Söderströms 2018). Med sin femte diktsamling Överlevorna fick hon Sveriges Radios Lyrikpris 2019. På Söderköpings Poesifestival kommer hon att läsa både nya och gamla texter.
  • Thomas Tidholm, är poet, författare och dramatiker. Han debuterade som poet 1963 och debuten Försök att se utkom 1966. Han har sedan dess skrivit en rad böcker i olika genrer, bland dem flera barnböcker. Tidholms senaste diktsamling Jordlöparens bok publicerades i fjol och blev nominerad till Augustpriset.  
  • Hanna Rajs Lara fick i fjol sitt genombrott med sin tredje bok, Under månen. Hon räknas till förnyarna av den svenska samtida poesin. Dikterna är personligt direkta, ofta rimmade och poetiskt talspråkliga. Hanna Rajs Lara skriver om kärlek, förlust, familjen och det judiska arvet, antisemitism och missbruk. På Söderköpings Poesifestival läser hon ett fritt urval ur hela sitt författarskap.
  • Nachla Libre debuterade 2020 med Tiden har sett allt som blev fjolårets mest omdebatterade diktsamling. Hon har tidigare varit konstnärlig ledare för Revolution Poetry, som blev en erkänd plattform för Spoken Word och estradpoesi i hela landet, och som arbetat för att unga och unga vuxna av främst icke-europeiskt ursprung från Sveriges förorter ska få en konstnärlig scen. 
  • Olivia Bergdahl debuterade som scenpoet när hon var tolv år och vann SM i Poetry Slam redan som tonåring, 2007. Året efter deltog hon i VM och slutade på fjärde plats. Sedan dess har hon turnerat i Sverige, Europa och i USA, givit ut romanen Efter ekot och startat poesi- och stråkorkestern Olivias Poesiorketer. Hennes andra diktsamling Barnet - en sonettkrans nominerades till Augustpriset 2019.
  • Jila Mossaed är en iransk-svensk poet, till Sverige flydde hon 1986. Redan då hade hon debuterat som poet på persiska. Efter tio år i Sverige bestämde hon sig för att skriva på svenska. Debuten på svenska, Månen och den heliga kon, utkom 1997. Hon har skildrat sin erövring av det svenska språket som ett mirakel och en triumf. Jila Mossaed valdes in i Svenska Akademien 2018. Hennes senaste böcker på svenska är Åttonde landet och urvalet Ljusets alfabet - en trilogi.

Festivalen erbjuder ett brett utbud av poesi med nationellt erkända samt poeter från Östergötland. Det blir läsningar, samtal, utställningar, vandringar och poesi digitalt och live med en öppen scen för spontana framträdanden.

- Vi vill slå ett slag för poesin och visa att den har något att erbjuda för alla, säger Jonas Andersson på Söderköpings stadsbibliotek.

Festivalen kommer att hållas på biblioteket och bokhandeln och på andra platser i Söderköping. 

Biljetter

Alla programpunkter är gratis. Biljetter släpps 1 augusti på Biletto.