Tranås stadsbibliotek
Välkommen!
Kontaktinformation
- GataStorgatan 22
- Postnummer573 32 Tranås
- Telefon0140-682 00
- E-postbibliotek@tranas.se
- Wifi: Biblioteket-public-k2213 Lösenord: Lyktan11
Alex innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Alla typer av författare finns med. Här finns klassiker och nobelpristagare men också våra dagars populära bästsäljare, barn- och ungdomsboksförfattare etc.
Från kommunala datorer sker inloggningen automatiskt och den som sitter hemma kan logga in med lånekortsnummer.
ArkivDigital har cirka 36 miljoner färgbilder på kyrkböcker och andra historiska dokument.
Nås via bibliotekets släktforskningsdator.
På biblioteket
I ArtikelSök indexeras fortlöpande material ur 12 svenska dagstidningar och 420 tidskrifter. Databasen uppdateras dagligen och varje år tillkommer cirka 50 000 poster.
Global Grant är en omfattande stipendieförteckning som innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare.
För att komma åt Global Grant måste du vara inloggad på Götabiblioteken.
På biblioteket | Utanför biblioteket
Pressreader ger tillgång till dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på orginalspråk. Man kan leta fram en tidning genom att välja land eller språk och bläddra/läsa i den.
Pressreader finns även som app. Du använder appen i biblioteket, uppkopplad på bibliotekets wifi-nät. Med appen har du tillgång till Pressreader i din mobiltelefon eller surfplatta och kan läsa och ladda ner tidningar när du är på biblioteket. Du kan fortsätta att läsa tidningar hemifrån i 72 timmar efter att du besökt biblioteket. I appen kan du också ladda ner tidningar för att läsa offline, senare.
Ladda ned appen Pressreader gratis
iPhone/iPad | Android | Windows
På biblioteket
Mediearkivet innehåller artiklar från cirka 300 svenska tryckta dagstidningar, tidskrifter och affärspress. Digitala kopior av originalartiklarna görs tillgängliga som PDF-filer eller fulltexter samma dag som utgivning, eller med några dagars fördröjning.
Tycker du om att läsa, men har svårt att ta dig till biblioteket?
Boken kommer kallas bibliotekets uppsökande verksamhet för dig som har någon sjukdom, rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning. Biblioteket skickar böcker till dig. Boken kommer kostar ingenting.
Är du intresserad? Ring till oss. Telefonnummer 0140-682 00.
Du kan också skriva till biblioteket.
Götabiblioteken beställer böcker och tidskriftsartiklar från andra bibliotek, om materialet inte finns på något av Götabiblioteken; det kallas fjärrlån. Böcker som getts ut under de senaste åren försöker biblioteken köpa in i första hand.
Använd formuläret för att beställa ett fjärrlån, eller kontakta biblioteket.
Fjärrlån inom Sverige är gratis.
För fjärrlån utanför Sverige kan avgifter tillkomma.
Du kan reservera kurslitteratur som finns i Götabiblioteken. Om du studerar på distans kan du ofta beställa direkt från ditt universitet eller din högskola.
Klicka här för att beställa fjärrlån.
Kontaktperson: Magnus Grehn
Tfn: 0140-682 04
I hembygdsrummet på övre våningen finns böcker och kartor över Tranås kommun. De flesta böckerna i den lokalhistoriska samlingen är inte till utlån för att du alltid ska hitta dem på biblioteket.
Fritiof Nilsson Piraten bodde och arbetade som advokat i Tranås från 1921 till 1931. Den tiden blev starten för Piratens litterära bana. En stor del av sin lediga tid ägnade han åt historieberättande i goda vänners lag, där han provade sina berättelser som senare förfinades till noveller. I hembygdsrummet finns en samling med många verk av och om Fritiof Nilsson Piraten.
Tranås-Holavedens hembygdsförenings gamla inspelningar finns på CD. Du kan låna 61 CD-skivor med föreläsningar, intervjuer, radioprogram och underhållning med lokala profiler från Tranås genom historien. Lyssna på Lennart Hyland, Sven "Klyvarn" Jonson, Gunnel Weidel-Randver, Ivar i Galtås, Bo Ode, Thord Stille, Konstantin Lind, Gustav Malmqvist och flera andra.
Alla Lantmäteriets arkiv är digitala och finns gratis på internet. Här finns världens största kartskatt med 1 miljon kartor i storformat.
Länk till Kom igång med historiska kartor
Länk till Min karta, där du kan få information om fastighetsbeteckningar, koordinater och höjd i meter.
På bottenvåningen finns skönlitteratur, facklitteratur, tidningar, ungdomsavdelning och barnavdelning. På övre plan finns musikböcker, poesi, lokalhistoria, släktforskning och Fritiof Nilsson Piraten-samlingen.
finns utvändigt, till höger om entrén, på 1,50 meters höjd.
är fri från nivåskillnader. Entrédörrarna har automatisk dörröppnare och glasytorna är tydligt markerade. Andra entrédörren öppnas automatiskt.
I entrén finns fri vändyta för rullstolsanvändare.
Tranås bibliotek har flera bärbara datorer med internetuppkoppling till utlån. Du behöver inte boka i förväg, men du behöver ha med dig lånekort och legitimation. Du får sitta en halvtimme i taget.
Inloggning till trådlöst internet:
Nätverk: Biblioteket-public-k2213
lösenord: Lyktan11
lånas i lånedisken.
finns utanför entrén på Storgatan. Parkeringstid 2 timmar.
finns till höger inne i biblioteket och är markerad med symbol.
finns inne på fackavdelningen. Nyckel kan du hämta i lånedisken. Gå till höger när du kommit in på fackavdelningen. Dörren har fri bredd på 87 cm och hissens golvyta är 1,45x 0,90 m. Hissknappen förs uppåt och hålls i det läget under färd.
installeras i biblioteket vid föreläsningar och program.
ligger rakt in i biblioteket. Du kan själv låna i bibliotekets automater med lånekort eller personnummer och pinkod. Både informationsdisken och automaterna är höj- och sänkbara.
Tranås stadsbibliotek har en kopiator som också fungerar som skrivare till datorerna.
Säg till personalen om du vill ha hjälp att kopiera eller scanna.
finns på Lättläst-hyllan under glastaket. Om du har svårt att läsa och vill ha enklare texter så är lättlästa böcker bra. De är skrivna på ett enkelt språk, med korta meningar och korta stycken. I en del böcker finns en mp3-skiva så att du både kan läsa och lyssna på boken.
Du är välkommen att sitta och studera på biblioteket. Vi har studieplatser på flera platser i biblioteket, bland annat en våning upp på balkongen. Det finns hiss. Nyckel till hissen finns i lånedisken.
finns direkt in till vänster i biblioteket. Talböcker för barn och för ungdomar finns på äppelhyllan på barnavdelningen.
Du som har läs- och skrivsvårigheter kan låna talböcker också i digitalt format. Du kan själv ladda ned talböcker till din dator eller telefon. Den som är prenumerant av en taltidning, har möjlighet att få talböcker direkt i spelaren. Kontakta biblioteket telefon 0140-682 00.
finns i informationsdisken. Fax finns i Tranås stadshus.
För mer information kontakta biblioteket, tfn 0140-682 00.
Johanna Hammarström
T.f. bibliotekschef
Tfn: 0140-682 02
Karolina Antonsson
Vik. programansvarig
Tfn: 0140-682 07
Maja Eriksson
Barnbibliotekarie
Tfn: 0140-682 03
Magnus Grehn
Bibliotekarie
Tfn: 0140-682 04
Mikael Johansson
Bibliotekarie
Tfn: 0140-682 07
Christina Kousteni
Bibliotekarie
Tfn: 0140-682 05
Elina Purmonen (föräldraledig)
Ungdomsbibliotekarie
Tfn: 0140-682 01
Emmie Tiberg
Vik. ungdomsbibliotekarie
Tfn: 0140-682 01
Barn som går sin sista termin på förskolan och snart ska börja skolan bjuds in till biblioteket för att få en gåvobok. Barnbibliotekarien kontaktar förskolorna.
Du som arbetar inom barnomsorgen och vill jobba med ett särskilt ämne eller tema kan få hjälp att plocka ihop boklådor.
Kontakta barnbibliotekarien via mail eller telefon 0140-682 03.
Biblioteket har biblioteksvisningar för alla klasser i år 2 och år 5.
Kontakta barnbibliotekarien via e-post eller ring 0140-682 03 för frågor som rör barn till och med årskurs 3.
Kontakta ungdomsbibliotekarien via e-post eller ring 0140-682 01 för frågor som rör klasser årskurs 4 och uppåt.
På Tranås stadsbibliotek är du välkommen att sitta och studera. Vi har flera studieplatser runt om i biblioteket på nedervåningen och även en trappa upp på balkongen.
Vi fjärrlånar litteratur från andra bibliotek. Läs mer om fjärrlån här.
Du kan lämna förslag på böcker med mera som du tycker att biblioteket bör köpa in. Skicka in ditt förslag här.
Boka handledning.
Få hjälp att söka litteratur för dina studier.
Kolla källan
Skolverkets sidor om informationssökning, källkritik och upphovsrätt.
Om du har frågor om något ämne kan du använda svartjänsten Bibblan svarar. Många folkbibliotek samarbetar för att svara på dina informationsfrågor. Du kan maila dina frågor på flera olika språk och få svar via e-post senast nästa arbetsdag. Länk till Bibblan Svarar
Om en person inte kan ta sig till biblioteket på grund av funktionsnedsättning, kan hen få talböcker skickade hem till sig och böcker levererade via Boken Kommer.
Du som jobbar inom äldreomsorgen och vill hjälpa en vårdtagare att få böcker levererade kan:
Skriva till Magnus Grehn eller ringa, telefon 0140-682 04.
Söker du dina rötter? Välkommen att släktforska på biblioteket. Vi har en bokningsbar släktningsforskning till utlån med tillgång till flera databaser och program.
ArkivDigital är en databas för släktforskning, källmaterialet nyfotograferat i färg.
Sveriges dödbok 1901-2009. Denna utgåva är kompletterad med cirka 2,5 miljoner avlidna för perioden 1901-1946, vilket innebär ungefär 70% av samtliga döda under de åren. Från 1947 och framåt ingår samtliga avlidna, där det för åren 2007-2009 har tillkommit 272 000 sedan förra utgåvan. Totalt innehåller DVD:n cirka 7,8 miljoner poster.
Sveriges befolkning 1880 är en databas med uppgifter om alla personer som var skrivna i Sverige i slutet av 1880, nästan 4,6 miljoner människor.
Uppgifterna kommer från Statistiska centralbyråns avskrifter av kyrkans husförhörslängder för den tiden. Uppgifter som redovisas är namn, boendeort och församling, födelseår och församling, yrke samt hushållstillhörighet.
Sveriges befolkning 1990 innehåller uppgifter om personer som var skrivna i Sverige vid slutet av år 1990, totalt cirka 8,6 miljoner personer. Fakta som redovisas är förnamn och efternamn, födelseförsamling, födelsedatum, civilstånd, civilståndsdatum, boendeadress och fastighetsbeteckning. Källan som använts är 1991 års mantalslängd.
Historiska Kartor. Alla Lantmäteriets arkiv är digitala och tillgängliga gratis över Internet. Förutom de digitala kartorna är alla akter digitala. Man kan se hur ägoförhållanden ändrats och utflyttningar skett. Här finns världens största kartskatt med 1 miljon kartor i storformat och mer än 70 miljoner textsidor öppna för alla.
Länk till Historiska kartor
Sveriges befolkning 1890, 1900, 1970 och 1980. Dessa fyra program innehåller uppgifter om alla personer som var skrivna i Sverige under dessa perioder.
Nationella arkivdatabasen. Arkivförteckningar, SVAR-katalog mm.
Sällskapet Vallonättlingar: Vallonskivan.
Fyrlund: Kyrkobokföringshistorik.
Emigranten. Uppgifter om svenska emigranter.
Rosenberg: Geografiskt-statistiskt handlexikon öfver Sverige. Innehåller uppgifter om ca 68.000 platser i Sverige; socknar, tingslag, härader, län osv samt information om tex gårdars dåtida namn, storlek och taxeringsvärde mm, även industrier, skjutshåll, militieboställen, järnvägs- och poststationer.
Familjer på gårdar och torp. I Asby, Norra Vi, Sund, Svinhult, Torpa och Västra Ryd socknar i Ydre kommun under 1600-1930-talet. Vidare är också soldater med familjer i hela Ydre Kompani och Ydredelen av Vifolka Kompani med.
Smedskivan 4. Från Föreningen för smedsläktforskning, CD med persondata om drygt 125.000 smeder och deras släktingar.
En talbok är en bok att lyssna på. Du som har någon typ av läshandikapp får låna talböcker, medan ljudböcker får lånas av alla. Talböcker finns inte att köpa i handeln utan lånas på bibliotek eller köps från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, via ditt lokala bibliotek. Talböcker kan också lånas i digitalt format. Du kan då själv ladda ned talböcker till din dator eller telefon. Den som är prenumerant av en taltidning, har möjlighet att få talböcker direkt i spelaren. Kontakta biblioteket för information, telefon 0140-682 00.
Alla som har svårt att läsa tryckt text får låna talböcker:
Du som har ett tillfälligt läshinder får låna talböcker så länge behovet finns. Du har även rätt att låna genom ombud, med hjälp av anhöriga, föräldrar eller lärare.
Du har inte rätt att låna talböcker för att lära dig svenska. Om du däremot har svårt att läsa böcker på ditt modersmål har du rätt att låna talböcker, såväl svenska som på andra språk