Tänk säkert

Språk

Englishsuomisvenska
Logotyp för Tänk säkert-kampanjen med logotyp för MSB och Polisen.

Tänk säkert-månaden

Götabiblioteken lanserade podden Tänk säkert på östgötska första gången 2020 och släpper nu fem nya avsnitt i samband med satsningarna eMedborgarveckan (11-17 oktober) och Tänk säkert-månaden (oktober) som är en satsning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen. Götabiblioteken är även en del av Digitalidag som är en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Målet är att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen. Vi har en film på Götabibliotekens Youtube-kanal

Vi frågade två av våra gäster i podden om varför Tänk säkert är en viktig kampanj.

Richard Rydstedt

Jag heter Richard Rystedt och jobbar som IT-säkerhetsansvarig inom Informationssäkerhet. Tänk säkert är viktigt för att belysa saker som man kanske inte tänker på eller saker som man ofta tänker att ”det där händer inte mig”.

Det är viktigt att nå ut med budskapet till den stora massan. Att de sedan sker på EU nivå och i Sverige med ett samarbete med MSB/Polisen är ju en jättebra språngbräda.

Anna RundbergJag heter Anna Rundberg och arbetar som dataskyddsansvarig inom Region Östergötland, vilket innebär att jag har ett ansvar för dataskyddsfrågorna på en strategisk nivå.

Jag tycker att kampanjen Tänk säkert är otroligt viktig för att öka kunskapen om informationssäkerhet och cybersäkerhet. Genom att öka kunskapen och bli medvetna om vad informations- och cybersäkerhet innebär och vilka risker det finns med det, kan vi minimera, eller till och med eliminera, skador och risker. På så sätt kan vi arbeta och agera proaktivt i såväl arbetslivet som privat.

Tänk säkert på östgötska produceras i samarbete med Region Östergötland, Regionbibliotek Östergötland, Götabiblioteken och Digital Kreativ Verkstad på Linköpings stadsbibliotek.

Avsnitt och gäster i podden: Tänk säkert på östgötska

De nya avsnitten publiceras 11 oktober kl. 06:00. 

Avsnitt 1: Vad innebär platsdelning och vad ska du tänka på?

Anders Thoresson Platstjänster kan innebära både trygghet och faror, beroende på hur man använder dem och vem man är. Anders Thoresson, frilansande teknikjournalist som leder podden Digitalsamtal; berättar om fördelar och nackdelar med att dela med sig av sin plats till olika typer av digitala tjänster.

Avsnitt 2: Hur säkerställer du informationssäkerhet vid distansarbete och andra distanslösningar?

Richard RystedtMånga har arbetat hemifrån eller på distans under pandemin och många kommer att fortsätta med det, åtminstone delvis. Vad ska man tänka på för att inte utgöra en säkerhetsrisk? Vad är arbetsgivarens ansvar och vad är arbetstagarens? Richard Rystedt, IT-säkerhetsansvarig på Region Östergötland, kommer med goda råd.

Avsnitt 3: Vad lagras för information om dig i molnet och hur hanteras det?

Anna RundbergNästan dagligen ställs vi inför valet att acceptera cookies, godkänna användarvillkor och på olika sätt ge appar och tjänster tillgång till information om oss själva. Men vad är det egentligen vi tackar ja till? Anna Rundberg, dataskyddsombud på Region Östergötland, hjälper oss att reda ut frågan.

Avsnitt 4: Vad bör du veta om Artificiell Intelligens och andra smarta saker och hur det påverkar dig?

Nicklas BergmanAI, det vill säga artificiell intelligens, har gått från att vara något med ett science fiction-skimmer över sig, till ett verkligt verktyg som används i en mängd branscher och vår egen hemmateknik. Vad behöver vi veta om AI? Vad kan vi förvänta oss av utvecklingen i framtiden? Vi samtalar med Nicklas Bergman, som är entreprenör, teknikinvesterare och futurist i framkant av teknikutvecklingen.

Avsnitt 5: Vad finns det för risker med öppna nätverk och bör du koppla upp dig på dessa?

Anders ThoressonÖppna, trådlösa nätverk erbjuds ofta på kaféer, hotell, tåg och i stadskärnor. Men är det säkert att koppla upp sig mot dem? Och spelar det i så fall någon roll vad man ägnar sig åt för aktivitet på det öppna nätverket? Även i det här avsnittet gästar teknikjournalisten Anders Thoresson och guidar oss.