Tjällmo bibliotek

Välkommen!

Kontaktinformation

Program på biblioteket

Laddar

Tjänster på biblioteket

Studierum och studieplatser

Det finns 2 studierum. Studierum 1 har ingen dator. Studierum 2 är utrustad med en dator innehållande släktforskningsprogram.

Datorplatser

Det finns tre publika datorer.

 

Skriva ut

Pris:

  • Svartvit A4: 2kr
  • Färg A4: 4 kr

Kopiera

Prata med diskpersonalen om du vill kopiera.

Pris:

  • Svartvit A4-kopia: 2 kr
  • Svartvit A3-kopia: 4 kr
  • Färg A4-kopia: 4 kr
  • Färg A3-kopia: 8 kr

Toaletter/skötbord

Det finns två toaletter varav en är extra rymlig och anpassad för rullstol. Denna toalett är också utrustad med skötbord.

Biblioteket prenumererar på flera olika arkiv och databaser. En del av databaserna kan du använda hemifrån. Du loggar då in med ditt lånekortsnummer. Några av databaserna kan du bara använda på biblioteket.

Obs! Om du är student eller anställd vid något universitet och har giltigt lånekort på universitetsbiblioteket så kan du nå alla elektroniska tidskrifter och databaser som finns på ditt universitet, via Internet.

Söker du information om databaser för släktforskning så hittar du dem längre ner på denna sida, under rubriken "Släktforskning".

Alex

På biblioteket | Utanför biblioteket
Alex författarlexikon innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Alla typer av författare finns med. Här finns klassiker och nobelpristagare men också våra dagars populära bästsäljare, barn- och ungdomsboksförfattare etc. Nås från bibliotekets datorer men även hemifrån. Du loggar in genom att skriva ditt lånekortsnummer.

Global Grant

Global Grant är en omfattande stipendieförteckning som innehåller information om stiftelser, fonder och andra bidragsgivare.
För att komma åt Global Grant måste du vara inloggad på Götabiblioteken. 

Pressreader

På biblioteket | Utanför biblioteket 
Pressreader ger tillgång till dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på originalspråk. Man kan leta fram en tidning genom att välja land eller språk och bläddra/läsa i den.

Pressreader finns även som app. Du använder appen i biblioteket, uppkopplad på bibliotekets wifi-nät. Med appen har du tillgång till Pressreader i din mobiltelefon eller surfplatta och kan läsa och ladda ner tidningar när du är på biblioteket. Du kan fortsätta att läsa tidningar hemifrån i 72 timmar efter att du besökt biblioteket. I appen kan du också ladda ner tidningar för att läsa offline, senare.

Ladda ned appen Pressreader gratis

iPhone/iPad Android Windows

Mediearkivet

På biblioteket

Artiklar i fulltext från Aftonbladet, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet med flera dagstidningar. TT och Dagens Eko (ljudfiler). Nätvärlden, Privata Affärer, Dagens IT, Dagens Medicin, Moderna Tider med flera. Uppdateras dagligen.

Nationalencyklopedin NE

På biblioteket

Elektronisk version av det svenska uppslagsverket. Nås endast från bibliotekets datorer.

Du kan läsa både dagstidningar och tidskrifter hos oss.

Pressreader

Du kan även läsa tidningar och tidskrifter digitalt via tjänsten Pressreader. Den ger dig tillgång till dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på originalspråk. Du letar fram en tidning eller tidskrift genom att välja land och/eller språk. Du kan använda tjänsten på bibliotekets datorer eller på din egen enhet när du är ansluten till bibliotekets trådlösa nätverk "Bibliotek".

Till Pressreaders webbplats

Pressreader finns även som app. Med appen har du tillgång till Pressreader i din mobiltelefon eller surfplatta när du är inne på biblioteket och är ansluten till bibliotekets trådlösa nätverk "Bibliotek". Du kan även ladda ner tidningar när du är på biblioteket eller hemma för att läsa senare. Tjänsten fungerar även i 72 timmar efter att du varit på biblioteket. 

Ladda ner Pressreader gratis här: 
iPhone/iPad | Android | Windows

Hittar du inte boken du söker i bibliotekskatalogen? Facklitteratur som inte finns i länet försöker vi låna in från övriga bibliotek inom Sverige och Norden. Media som getts ut under de senaste åren behandlas i första hand som inköpsförslag. Skicka gärna inköpsförslag till oss.

AV-material – böcker på CD/CD-ROM - det finns ingen enhetlig policy beträffande böcker på CD/CD-ROM och DVD. De flesta bibliotek lånar dock inte ut CD/CD-ROM och DVD. Varje förfrågan måste prövas för sig.

Länk till fjärrlåneansökan

Tillgång till biblioteket på meröppettid får man genom att besöka Tjällmo bibliotek och registrera sig som meröppet-låntagare.

Nyfiken på dina rötter?

På biblioteket har du tillgång till databaser och böcker för att släktforska på egen hand.

Arkiv Digital

 I Arkiv Digital finns de gamla kyrkoböckerna nyfotograferade med nutida teknik i färg, vilket ökar läsbarheten avsevärt. Kyrkoböckerna behöver alla som är intresserade av släktforskning. Det är i detta material som vi hittar grunduppgifterna som namn, födelseuppgifter och familjeuppgifter.

Genline 

Svenska kyrkböcker på Internet. Bildarkivet innehåller digitala bilder av de svenska kyrkböckerna fram till slutet av 1800-talet. Husförhör, födelsebok och dödbok är några exempel på de kyrkböcker som kan ge dig svar på vilka som var dina förfäder.

SVAR

Här finns bland annat 1890 års folkräkning med cirka 4,8 miljoner sökbara personer.
För många län finns även folkräkningen 1900 och 1880.
Dessutom uppgifter från 10 Sjömanshus, bilddatabas över frigivna straffångar,
samt Arméns porträttsamling över svenska officerare.

Emigranten

CD-rom med bland annat uppgifter om 1,4 miljoner emigranter.

Sockenstatistik

Innehåller statistiska uppgifter om församlingarna i Östergötland för perioden 1749-1959. Ursprungligen insamlade av Tabellverket.
  
Den osäkre släktforskaren rekommenderas att låna en bok i ämnet släktforskning eller gå på någon kurs. Landsarkiven åtar sig också släktforskningsuppdrag mot avgift.

När du prenumererar på en taltidning kan du få talböcker direkt till din spelare - Talboken kommer. Det innebär att böckerna skickas direkt till spelaren, via internet. Du slipper skivor och får boken inom ett par timmar till spelaren.

Länkar:

Se en film om Talboken kommer
Läs mer om Talboken kommer

Sök

Språk