Stipendiat

Språk

Englishsuomisvenska
Närbild på hand med penna som skriver på ett block

2020 års skrivarstipendiat utsedd

Vi gratulerar Ullias Berglund som är Götabibliotekens skrivarstipendiat med novellen Rosa sjöodjur och ett pissgult kuvert.

Så här lyder juryns motivering: 
Med ett lustfyllt, lekfullt språk beskriver författaren ett kompisgängs sista soliga sommardagar tillsammans. Samtidigt bidrar den dubbelbottnade beskrivningen av huvudkaraktärerna till att novellen får en lockande stämning där även kärlekens normer ifrågasätts på ett tankeväckande sätt.

Under Linköpings Bok- och berättarmässa DigiTellUs som var den 5 december läste Ullias sin novell. Här kan du se och lyssna.

Porträtt av Ullias Berglund

Vi bad Ullias svara på några frågor om sitt skrivande:

Du skriver att du läser och därför skriver du. Hur tänker du? Vill du utveckla det lite? Vad är det du gillar med att skriva?

Att läsa är kort sagt fantastiskt. Det är läsandet som har lärt mig mycket om världen och språket. För mig har det varit naturligt att använda inspirationen från böcker och texter till att skriva själv. Oftast är mitt skrivande en del av en större grej. Jag kanske vill hjälpa till att skapa en tidning, har lust att läsa något på scen eller vill se hur långt jag kan ta mig i en tävling. Då måste jag skriva något för att nå målet. Jag gillar att vara kreativ och skapa på många olika sätt, men skrivandet är det som är enklast att ta tag i. Det är gratis, behövs ofta och tar inte mycket fysisk plats i ens lilla studentrum. Sen kan det vara riktigt svårt. Mycket svårare än att läsa. Men då blir det bara extra kul när jag kommer in i ett flow eller formulerar något briljant att vara nöjd med.

Hur växte idén till din vinnarnovell fram?

Jag åkte båt många gånger i somras. En tyst båt. Till skillnad från ungdomsgängen som gillar att väsnas. Jag ville ta ett ungdomsgäng och vrida på det till något okonventionellt men ändå inte dramatiskt. Det är roligt att överraska läsaren på något sätt, så den ena idén ledde till den andra och till slut hade jag en berättelse.

Du lyckas få fram olika känslor med så små medel. Hur gör du?

Kan det bero på mitt intresse för scenpoesi? På scen – speciellt i tävlingar – gillar jag att få fram en hel historia i en enda kort dikt. Jag försöker göra dikterna lätta att förstå och ta till sig. Därför är det viktigt att skala ner och hitta formuleringar som säger mycket, utan att vara långa och onödigt utsmyckade. Jag ser också till att inte fastna i andras sätt att skriva. Alla gör på olika sätt och tycker om olika saker, så att försöka hitta ett skrivsätt som kommer bli omtyckt av en hel jury är lönlöst.

Nästa sommar hoppas vi att allt är normalt och då kommer du att få åka på en skrivarkurs på folkhögskola. Vad skulle du vilja få ut av en sådan kurs?

Det allra roligaste skulle vara att få träffa andra personer som skriver och ta del av deras tankar och texter. Det lär jag mig mycket av. Annars är det alltid bra att få veta mer om arbetsmetoder, språkliga regler och annat viktigt som jag inte kan lära mig av att bara läsa andras böcker.

Du läser ju mycket – är det någon läsupplevelse du vill dela med dig av? Något lästips inför julhelgerna?

Julen är den bästa tiden för att läsa böcker. Förra året läste jag den preapokalyptiska boken Slutet av Mats Strandberg. Det var fantastiskt att läsa den mitt bland folk som firade jul som om mänskligheten har en framtid. Kanske var det den som jinxade fram pandemin … I år har jag lust att läsa om några fantasifulla böcker, bland annat Septimus Heap av Angie Sage och Törnrosens nyckel av Tone Almhjell. Det känns som om vi är i behov av extra mysiga böcker just nu och då passar barnfantasy perfekt.