12-15 år

Språk

Englishsuomisvenska
En ung tjej med en spänd pilbåge.

Starka kvinnliga karaktärer

 
När det kommer till litteratur väljer jag gärna böcker med en kvinnlig huvudroll då jag älskar att kunna identifiera mig i vad personen känner och tycker. Ibland känns det som att vi är en och samma person och att vi båda två hade agerat på samma sätt. Ibland ryser jag när huvudperson är mitt raka motsatta och önskar kanske lite i smyg att jag vågade vara lite mer som hon. 
För att visa exempel på olika typer av hjältinnor har jag bland annat plockat ut serieboken Franka av Henk Kupijer som är ett samlingsalbum. Där följer vi huvudpersonen Franka som är detektiv i Amsterdam men också rör sig runt om i välden för att lösa gåtor och spännande intriger. Det kommer dessutom ut ett helt nytt äventyr med Franka i slutet av sommaren. Som Tintin men med en superkvinna i huvudrollen!


Som pocketfavorit har jag valt den fortfarande aktuella kämpen Katniss Everdeen i Hungerspelen av Suzanne Collins. Där får de unga barnen slåss för sina liv på bästa sändningstid. Katniss är en stark huvudperson som inte bara offrar sitt liv då hon tar sin lillasysters plats i spelen men också ändrar på reglerna genom att våga vara sig själv. 2020 kom serien dessutom ut i ny upplaga så även om du redan läst dem uppmanar jag dig att dyka ned än en gång i detta actionfyllda men också känslofyllda äventyr.  


Till sist vill jag slå ett slag för Jane och gåtornas hus av Kristin Cashore där Jane som precis förlorat sin älskade moster dras in i ett hisnande mysterium där varje val hon gör får konsekvenser. Som gäst i det stora huset Tu Reviens får Jane känna både sorg, äventyr, kärlek och om att befinna sig i en värld av ändlösa möjligheter. När du tror att du vet lösningen vänder handlingen direkt, tur att den mysiga bassethunden dyker upp titt som tätt med stöd till både dig och Jane.  

 

Malin Rosén, bibliotekarie Linköpings stadsbibliotek

Tips

Tips

Lästips 12-15 år