Kisa bibliotek

Välkommen hit!

Kontaktinformation

Nyheter

Program

Laddar

Information

Vi har flera bokningsbara rum hos oss på Kisa bibliotek.
Studierum för ensam- eller grupparbeten, likaså utställningshallen för större event.

Önskar du boka någon av dessa rum hör av dig till biblioteket.

Nu kan du boka en tid och få möjlighet att sitta och arbeta i vår digitala verkstad. Hör av dig till bibliotekt via mejl eller telfon för att boka en tid. Vill du låna någon utrustning så kommer vi överrens om det vid bokningstillfället.

Tänk på att du har ansvar för att allt ställs iordning i rummet och att alla saker där inne lämnas som de var när du kom.

 

OBS! Spara ingenting på datorn i rummet, då riskerar det att försvinna. Ta istället med ett eget USB och spara dina filer där.

 

Digital handledning

Vill du till exempel lära dig mer om internet eller förstå hur appar fungerar? Då är du välkommen till Kinda biblioteks digitala handledning!

Vi ger vägledning och hjälp med till exempel: Att lära sig grundläggande kunskaper i digital teknik, så som att förstå webbläsare och hur man använder internet, att skaffa e-post eller att skapa konton på sociala medier. Vi går igenom vanliga användbara program och visar olika funktioner på din mobil, surfplatta eller dator. Om du har frågor om bibliotekets digitala tjänster, så som att låna e-böcker, lyssna på e-ljudböcker eller använda Götabibliotekens hemsida så hjälper vi dig så klart även med det.

Handledningen är helt gratis!

Kontakta biblioteket så berättar vi mer.

Välkommen!

I Kisa konsthall annordnas kontionuerligt utställningar av alla dess slag. 
Konsthallen ligger direkt i anslutning till biblioteket och är folkets konsthall där föreningar, konstnärer och andra aktörer delar rum. Här anordnas även föreläsningar, verksamhet för barn och många andra evenemang.

Kisa konsthall har mellan 1000-3000 besökare/månad.

Även på Rimforsa och Horns bibliotek finns det utställningsmöjligheter. Kontakta utställningsansvarig personal för mer information.

Alla förskolor och skolklasser är välkomna att besöka och låna på biblioteket.
Om ni vill komma in innan biblioteket öppnar eller få en biblioteksvisning går det bra att boka i god tid.
Är du som lärare ”Mer Öppet-låntagare” har du tillgång till Horn och Kisa bibliotek även när det inte är bemannat.

Lokaler

Hos oss hittar du handikappsanpassade toaletter och parkering i anslutning till våra lokaler. I Kisa och Horn är biblioteken i markplan för att underlätta ingång och utgång från lokalerna, i Rimforsa finns en ramp i samma syfte. Vi arbetar kontinuerligt med att möbleringen i lokalerna ska vara så tillgänglig som möjligt.

I Utställningshallen på Kisa bibliotek, där vi bland annat håller föreläsningar, finns också en hörslinga för dig som behöver.

Tillgängliga medier/tjänster

För dig som behöver extra stöd i din läsning.

  • Legimus - En tjänst från MTM, där du på egen hand eller med vår hjälp kan låna talböcker.

  • Daisy - Inästa talböcker anpassade för personer med funktionsnedsättning. Läs mer om Talböcker

  • Storstilta böcker - Böcker som har större textstorlek. Läs mer om Storstilta böcker

  • Lättlästa böcker - Böcker med ett lättare språk i olika nivåer beroende på vilken svårighetsgrad du som låntagare söker. Ofta innehåller dessa böcker även bilder och bildstöd. I den lättlästa nyhetstidningen 8-sidor finner du nyheter på enkel svenska. Läs mer om Lättlästa medier

  • Boken kommer - Personal från biblioteket levererar det du vill låna hela vägen fram till din dörr. Vi hjälper dig också att reservera böcker om det skulle behövas, till exempel om det du önskar låna inte finns i bibliotekets utbud. I överrenskommelse med personalen från biblioteket kommer vi fram till när böckerna ska bytas. Läs mer om Boken kommer

  • Äppelhyllan - På barnavdelningen finns Äppelhyllan. En hylla där du kan hitta tillgängliga medier, medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Läs mer om Äppelhyllan

 

MerÖppet innebär att du kan använda biblioteket utöver våra bemannade öppettider.
För närvarande har vi infört MerÖppet på biblioteken i Kisa och Horn.

För att kunna använda MerÖppet ska du:

  • ha ett lånekort
  • ha funktionen Meröppet på ditt lånekort
  • ha en pinkod till ditt lånekort
  • ha fyllt 18 år


Vill du få tillgång till funktionen så be någon av våra bibliotekarier att fixa det. Ta med legitimation.

När biblioteket stänger

Lämna biblioteket före stängningsdags. Högtalarsystemet meddelar i god tid innan biblioteket stänger. När du går ut – kontrollera att dörren är låst. 

Skötsel och säkerhet

Tar du med fler personer in så ansvarar du för dem. Låt därför personer du inte avser att ta med dig in att logga in sig själva med MerÖppet. Plocka undan efter dig och ta hand om vårt gemensamma bibliotek. Biblioteket ansvarar inte för kvarglömda eller förlorade föremål.

Låna, lämna, hämta

Du lånar och lämnar i automaterna som vanligt. Följ instruktionerna på skärmen. Kontrollera att allt visas på skärmbilden. Vid återlämning visar skärmen var du ska ställa det du lämnar.

Hämta reservationer

Har du fått ett reservationsmeddelande så finns din bok att hämta på det bibliotek du valt. I reservationshyllan står de ordnade i nummerordning utefter löpnummer. Löpnumret får du veta i ditt reservationsmeddelande. Hämta din bok och låna den på egen hand i en låneautomat. Ingen annan kan låna boken du reserverat.

Är du ny i Sverige? Då kan vi på biblioteket hjälpa dig på flera sätt. På biblioteket kan du låna böcker som hjälper dig att lära dig svenska. Det finns till exempel böcker som förklarar grammatiken på ditt hemspråk och övningsböcker samt lexikon. Du kan även låna lättlästa böcker på svenska. Dessa böcker är skrivna med enkla ord och har korta meningar.

Släktforskning

På alla tre biblioteken i Kinda har vi datorer med olika släktforskningsdatabaser.
Boka gärna datorn i förväg, ring respektive bibliotek eller kom in och fråga i disken.

Lokalhistoria

På huvudbiblioteket i Kisa har vi ett lokalhistoriskt rum, Kindarummet. Där finner du litteratur som berör eller anknyter till Kindabygden. På Kisa bibliotek finns även ett lokalhistoriskt arkiv. Vi plockar upp dokument för beskådan på förfrågan. På våra närbibliotek finns ett begränsat utbud av lokalhistorisk litteratur, men vi skickar gärna efter den önskade litteraturen från huvudbiblioteket.

Det går bra att söka i arkivet: https://sok.riksarkivet.se/

Sök

Språk