Låneregler och priser - NSB

Språk

Englishsuomisvenska
Domarklubba och bok

Lånekort

För att låna behövs ett lånekort. Det får du kostnadsfritt genom att visa giltig legitimation. 

Barn kan få bibliotekskort från och med det år de fyller sex. Du som inte har fyllt 18 år behöver inte visa legitimation, det räcker med att du har med din vårdnadshavare eller ett intyg. 

Registrera dig som ny låntagare hos oss.  Detta gör du genom att fylla i ansökningsformuläret Ny låntagare.  

Dina skyldigheter som låntagare          

Lånekortet är en personlig värdehandling och får ej överlåtas. Du är ansvarig för: 

 • allt som lånas på kortet.
 • att lånade medier blir säkert återlämnade till valfritt Götabibliotek, dvs Östergötlands kommunbibliotek samt Tranås kommunbibliotek.
 • att allt som lånas återlämnas i rätt tid och i oskadat skick.
 • att betala eventuella övertidsavgifter inom två månader från det att skulden uppstått.
 • att förstörda eller förkomna medier ersätts enligt bibliotekets taxa.
 • att omgående anmäla förlorat lånekort till valfritt Götabibliotek. För att skaffa ett nytt lånekort behöver du legitimera dig. 
 • att hålla dig informerad om gällande låneregler.

Spärr av lånekort

Kortet spärras vid skuld på 150 kr och däröver eller när 2:a krav skickas. Obetalda skulder går till inkasso.
För barn upp till 18 år är målsman ansvarig.

Lån på eget ansvar     

Observera att biblioteket ej ansvarar för skador som kan uppstå på egen utrustning vid användning av lånade medier som CD-skivor, CD-rom och DVD. 

GDPR

När du blir låntagare hos Götabiblioteken registreras du med personuppgifter i vårt system. Likaså lämnar du personuppgifter om du exempelvis anmäler dig till något av våra evenemang, kontaktar oss elektroniskt eller medverkar på bild.
Dataskyddslagen säger i korthet att du har rätt att veta vilka uppgifter som sparas om dig. Läs mer om hur vi använder dina personuppgifter.

Lånetid

Normal lånetid 4 veckor
Tidskrifter, tv-serier, fack- och musikfilm   2 veckor
Spelfilm, dokumentärer och 7-dagarslån  1 vecka
Bokcirkelpåse 42 dagar

Det går att låna om alla medier förutom 7-dagarslånen. En titel som är reserverad har två veckors lånetid och går inte att låna om.

Du måste vara 15 år för att låna film och TV-spel.
Det går att ha max fyra samtidiga lån av TV-spel.

Extratjänst

En påminnelse med SMS eller e-post att lånetiden snart går ut erbjuds. Låntagarens ansvar att återlämna lånen i tid kvarstår, med eller utan påminnelse. Spara kvitto eller kontrollera lånetiden under Mina sidor på hemsidan eller i utlåningsautomaterna.

Bärbara datorer och iPads

På stadsbiblioteket och vissa filialer finns det möjlighet att låna en bärbar dator eller iPad. Dessa är ej till hemlån och får bara användas på biblioteket. För att utnyttja den här tjänsten måste ett extra avtal ingås samt att en pant i form av giltig legitimation lämnas vid utlån.

Beställning 

Utlånade medier kan reserveras och meddelande skickas ut med sms, e-post eller brev när mediet finns att hämta. Det gäller även lån från annan kommun utanför Östergötland, s.k. fjärrlån. Du är välkommen att lämna inköpsförslag om biblioteket inte har det du söker.

Gällande regler 

För låntagare som registrerats i annan kommun än Norrköping, gäller Norrköpings stadsbiblioteks regler vid lån i Norrköpings kommun.

PIN-kod 

Till lånekortet kopplas en personlig PIN-kod som ger dig möjlighet att låna om, beställa samt kontrollera dina lån och beställningar via bibliotekets hemsida. Du gör det under Mina sidor. Koden används även vid lån i bibliotekets utlåningsautomaterna och vid bokning av datorer och grupprum. Har du glömt din pinkod så behöver du ta med legitimation för att få en ny kod. Du har också möjlighet att förnya din kod via vår hemsida.

Ordningsregler

Biblioteket är en plats för många. För att alla ska trivas på biblioteket gäller följande: 

 • Visa hänsyn och respekt mot besökare och personal
 • Du får inte uppträdande störande
 • Du får inte äta mat 
 • Håll en låg samtalston
 • Djur inte är tillåtna i biblioteket med undantag av assistanshundar