Om tävlingen

Språk

Englishsuomisvenska
Logotyp för novelltävlingen Unga berättare

Vem blir årets Unga berättare 2019?

Nu har sista datum för att skicka in sin novell till tävlingen Unga berättare passerats. Drygt 30 noveller kom in. Nu börjar ett roligt arbete för Unga berättares jury. Alla noveller ska läsas och diskuteras och tillslut ska juryn enas om åtta vinnare.

Vad händer sen?

Juryns beslut offentliggörs 30 november på Östergötlands bokmässa, TellUs. Om du är en av vinnarna blir du kontaktad innan dess och det är bra om du kan vara med då motiveringar läses upp och priser delas ut. De åtta vinnarna får var sitt presentkort à 500 kr i bokhandeln.
Efter den 30 november publiceras vinnarnovellerna på Götabibliotekens webbplats, www.gotabiblioteken.se. En novell i veckan publiceras i Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten och Motala Vadstena Tidning och på tidningarnas webbplatser.
Under tiden 30 november i år till 31 januari 2020 kan du vara med och rösta på din favoritnovell. Juryns röster räknas sedan samman med allmänhetens. Den som får flest röster av juryn får 8 poäng, den som får flest av allmänheten får 8 poäng, näst flest röster av vardera får 7 poäng osv.
Den författare vars novell får högst sammanlagda poäng blir 2019 års skrivarstipendiat. Den som blir skrivarstipendiat kan välja mellan en skrivarkurs eller ett presentkort i Bokhandeln (1000 kr).

Juryn – Unga berättare

En av styrkorna med tävlingen Unga berättare är att det finns en jury som läser alla texter. Det är viktigt att den juryn består av människor som är vana att läsa texter av olika slag. Därför har vi sett till att ha med människor med stor kunskap om språk och litteratur.
Och vi presenterar stolt juryn för Unga berättare 2019: Arvid Harju, Ingrid Loeld Rasch, Katarina Genar, Maria Fagerberg, Mikael Pihlblad, Sebastian Sas och Johan Hagesund.
Två av jurymedlemmarna är författare; Katarina Genar och Maria Fagerberg. Maria arbetar dessutom som gymnasielärare bland annat med elever som har skrivarinriktning. Sebastian Sas är filmutvecklare på Film i Öst. Två av medlemmarna är bibliotekarier; Arvid Harju är skolbibliotekarie på Tallbodaskolan i Linköping och Ingrid Loeld Rasch har tidigare arbetat på Norrköpings Stadsbibliotek, men är nu utvecklingsledare på Regionbiblioteket med inriktning läslust. Johan Hagesund är förläggare på DIBB förlag. Sist, men inte minst så är Mikael Pihlblad, kulturchef på Östgöta Media, med i juryn.

Ansvarig för Unga berättare

Ingrid Loeld Rasch, Regionbibliotek Östergötland
ingrid.loeld.rasch@regionostergotland.se