Språk

Englishsuomisvenska
Logotyp för Unga berättare 2019

Vem blir årets Unga berättare 2019?

Gillar du att skriva? Skulle du vilja att andra fick läsa vad du har skrivit? Då borde du vara med i novelltävlingen Unga berättare. Skriv om vad du vill och hur du vill – det finns inga regler förutom hur lång novellen får vara..

Förra året fick vi in 37 bidrag. Bland dessa valde en jury ut åtta vinnare och efter en läsaromröstning utsågs 2018 års skrivarstipendiat. Det blev Johan Dahlskog från Norrköping. Hans novell heter Ohyra och den kan du läsa eller lyssna på här.

I år sker prisutdelning till de åtta vinnarna sker på TellUs, Östergötlands bokmässa som äger rum på Linköpings Stadsbibliotek den 30 november. De åtta vinnarnovellerna publiceras i Östgötamedias tidningar; Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten och Motala Vadstena Tidning samt på respektive tidnings webbplats. Därmed kommer novellerna att få stor spridning och kunna läsas av många. 

Röstningen går till så att juryns röster räknas samman med allmänhetens. Den som får flest röster av juryn får 8 poäng, den som får flest av allmänheten får 8 poäng, näst flest röster av vardera får 7 poäng osv.

Tävlingsregler i korthet:
Ålder: 16-30 år
Bosatt: I Östergötland eller i Tranås
Omfång: Novellen får ha 3500-10 000 tecken (inklusive blanksteg), teckenstorlek 12
Deadline: 29 september 2019

Välkommen med ditt bidrag!

 

Tävlingsregler

Nu är det dags för 2019 års novelltävling Unga berättare. Om du tycker om att skriva så kan du skicka in en rolig, hemsk, vacker, sorglig, traditionell eller experimentell text och vara med i tävlingen.

Ålder: 16-30 år
Bosatt: I Östergötland eller i Tranås
Omfång: Novellen får ha högst 3500-10000 tecken (inklusive blanksteg), teckenstorlek 12. I sidhuvudet på varje sida vill vi ha ditt för- och efternamn, födelsedatum (ÅÅMMDD), gatu- och postadress, mobilnummer samt e-postadress. Novellen ska vara försedd med sidnummer om den är längre än en sida.


Deadline:
Du skickar ditt bidrag som en bilaga i ett mail till ungaberattare@regionostergotland.se senast 30 september.


Medgivande:
I och med att du skickar in ditt bidrag godkänner du

publicering i text och ljud på www.ungaberattare.se och på Götabibliotekens webbplats www.gotabiblioteken.se
publicering i tidningar och eventuellt också i radio
publicering som e-bok tillsammans med övriga vinnare 2019
publicering av en kort presentation (med foto) av dig på webbsida och i tidningar
publicering på Youtube av en kort intervju med dig

För dig som är under 18 år krävs målsmans medgivande.

Vad händer sen?
En jury utser 8 vinnare. Juryns beslut offentliggörs 30 november på Östergötlands bokmässa, TellUs. Om du är en av vinnarna blir du kontaktad innan dess och det är det bra om du kan vara med då motiveringar läses upp och priser delas ut.
De åtta vinnarna får var sitt presentkort à 500 kr i bokhandeln, samt blir publicerade på www.gotabiblioteken.se samt i Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten och Motala Vadstena Tidning.


Alla vinnarnoveller publiceras samtidigt på www.gotabiblioteken.se 30 november. Under åtta veckor publiceras en novell i taget i tidningarna (se ovan). Samtidigt pågår en omröstning på webben om vilken novell som är bäst. Allmänhetens röster och juryns röster räknas samman och den författare vars novell får flest röster blir 2019 års skrivarstipendiat. Den som blir skrivarstipendiat kan välja mellan en skrivarkurs eller ett presentkort i Bokhandeln (1000 kr).

Juryn – Unga berättare

En av styrkorna med tävlingen Unga berättare är att det finns en jury som läser alla texter. Det är viktigt att den juryn består av människor som är vana att läsa texter av olika slag. Därför har vi sett till att ha med människor med stor kunskap om språk och litteratur.
Och vi presenterar stolt juryn för Unga berättare 2019:
Arvid Harju, Ingrid Loeld Rasch, Katarina Genar, Maria Fagerberg, Mikael Pihlblad, Sebastian Sas och Johan Hagesund.
 
Två av jurymedlemmarna är författare; Katarina Genar och Maria Fagerberg. Maria arbetar dessutom som gymnasielärare bland annat med elever som har skrivarinriktning. Sebastian Sas är filmutvecklare på Film i Öst. Två av medlemmarna är bibliotekarier; Arvid Harju är skolbibliotekarie på Tallbodaskolan i Linköping och Ingrid Loeld Rasch har tidigare arbetat på Norrköpings Stadsbibliotek, men är nu utvecklingsledare på Regionbiblioteket med inriktning läslust. Johan Hagesund är förläggare på DIBB förlag. Sist, men inte minst så är Mikael Pihlblad, kulturchef på Östgöta Media, med i juryn.

Ansvarig för Unga berättare

Ingrid Loeld Rasch
Regionbibliotek Östergötland
ingrid.loeld.rasch@regionostergotland.se

 

Vinnare Unga berättare 2018

Läs eller lyssna på de åtta vinnarnas berättelser :

Elin Svedlund: Äggersättning

Erik Malmberg: En ubåt i diskvattnet

Hilma Schenström: Albins storebror

Joel Stenow: Gatan som gud glömde

Johan Dahlskog: Ohyra

Matilda Eriksson: Kurragömma

Nathalie Mattson: Det nationella provet

Olivia Andwester: Texas