Om tävlingen

Språk

Englishsuomisvenska
Skrivbordsbild uppifrån med fokus på skrivmaskin, anteckningsblock och papper

Vem blir årets Unga berättare 2020?

Gillar du att skriva? Skulle du vilja att andra fick läsa vad du har skrivit? Då borde du vara med i novelltävlingen Unga berättare. Skriv om vad du vill och hur du vill – det finns inga regler förutom hur lång novellen får vara. Det är bara att sätta igång och skriva!

Prisutdelning till vinnarna sker under TellUs, bok- och berättarmässa som äger rum på Linköpings stadsbibliotek den 5 december. Här avslöjas också vem som blir 2020 år skrivarstipendiat. Stipendiaten utses av juryn. 2019 års skrivarstipendiat heter Erik Malmberg. Hans novell Acceptera kan du läsa eller lyssna på här.

Välkommen med ditt bidrag!

Tävlingsregler

Här är de enkla reglerna för Unga berättare.

Ålder: 16-30 år
Bosatt: I Östergötland eller i Tranås
Omfång: Novellen får ha minst 3500 och högst 10000 tecken (inklusive blanksteg), teckenstorlek 12. I sidhuvudet på varje sida vill vi ha ditt för- och efternamn, födelsedatum (ÅÅMMDD), gatu- och postadress, mobilnummer samt e-postadress. Novellen ska vara försedd med sidnummer om den är längre än en sida.
Deadline: Du skickar ditt bidrag som en bilaga i ett mejl till ungaberattare@regionostergotland.se senast 15 augusti.
Medgivande: I och med att du skickar in ditt bidrag godkänner du:

  • publicering i text och ljud på www.ungaberattare.se och på Götabibliotekens webbplats www.gotabiblioteken.se
  • publicering i tidningar och eventuellt också i radio, publicering som e-bok tillsammans med övriga vinnare 2020
  • publicering av en kort presentation (med foto) av dig på webbsida och i tidningar
  • publicering på Youtube av en kort intervju med dig

Om du är under 18 år kontaktar vi dig om publicering blir aktuell, då målsmans medgivande krävs.

Vad händer sen?

En jury utser vinnare, varav en är skrivarstipendiat. Novellerna finns under hösten att läsa på www.gotabiblioteken.se samt i Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten och Motala Vadstena Tidning.

Den 5 december på TellUs, bok- och berättarmässan blir det prisutdelning. Om du är en av vinnarna är det bra om du kan vara med då motiveringar läses upp och priser delas ut. De åtta vinnarna får var sitt presentkort à 500 kr i bokhandeln. Det är alltså juryn som utser skrivarstipendiaten, det blir ingen röstning för allmänheten som vi haft tidigare år. Den som blir skrivarstipendiat kan välja mellan en skrivarkurs eller ett presentkort i Bokhandeln (1000 kr).

Juryn – Unga berättare

En av styrkorna med tävlingen Unga berättare är att det finns en jury som läser alla texter. Det är viktigt att den juryn består av människor som är vana att läsa texter av olika slag. Därför har vi sett till att ha med människor med stor kunskap om språk och litteratur.

Och vi presenterar stolt juryn för Unga berättare 2020:
Arvid Harju, Ingrid Loeld Rasch, Katarina Genar, Maria Fagerberg, Mikael Pihlblad, Sebastian Sas och Johan Hagesund.

Två av jurymedlemmarna är författare; Katarina Genar och Maria Fagerberg. Maria arbetar dessutom som gymnasielärare bland annat med elever som har skrivarinriktning.
Sebastian Sas är filmutvecklare på Film i Öst. Två av medlemmarna är bibliotekarier; Arvid Harju är skolbibliotekarie på Tallbodaskolan i Linköping och Ingrid Loeld Rasch har tidigare arbetat på Norrköpings Stadsbibliotek, men är nu utvecklingsledare på Regionbiblioteket med inriktning läslust. Johan Hagesund är förläggare på DIBB förlag. Sist, men inte minst så är Mikael Pihlblad, kulturchef på Östgöta Media, med i juryn.

 

Ansvarig för Unga berättare
Ingrid Loeld Rasch
Regionbibliotek Östergötland
ingrid.loeld.rasch@regionostergotland.se