Om tävlingen

Språk

Englishsuomisvenska
Hand med penna som skriver på ett block

Unga berättare

Unga berättare är namnet på Götabibliotekens novelltävling som funnits sedan 2006. Alla skrivande människor mellan 16 och 30 år som bor i Östergötland eller i Tranås kan skicka in en novell och vara med i tävlingen. En jury läser alla bidrag och utser åtta vinnarnoveller. Dessa publiceras på Götabibliotekens webb. Under åtta veckor publiceras en novell i veckan i Östgöta Medias alla tidningar; Norrköpings Tidningar, Motala Vadstena tidning, Östgöta Correspondenten samt på tidningarnas webbplatser. Alla som vill har möjlighet att rösta på den novell som man tycker bäst om. Allmänhetens röster och juryns röster räknas samman och den författare vars novell får flest röster blir skrivarstipendiat. Den som blir skrivarstipendiat kan välja mellan en skrivarkurs eller ett presentkort i Bokhandeln (1000 kr).

Just nu och fram till den 31 januari 2020 pågår omröstning för 2019 års skrivarstipendiat. Novellerna finns att läsa här.
I maj 2020 startar nästa tävling – håll utkik efter information om du vill vara med. 

Juryn

En styrka med tävlingen Unga berättare är att det finns en jury som läser alla texter. Det är viktigt att den juryn består av människor som är vana att läsa texter av olika slag. Därför har vi sett till att ha med människor med stor kunskap om språk och litteratur. 2019 års jury har bestått av Arvid Harju (skolbibliotekarie), Ingrid Loeld Rasch (regionbiblioteket), Katarina Genar (författare), Maria Fagerberg (författare), Mikael Pihlblad (Östgöta Media), Sebastian Sas (Film i Öst) och Johan Hagesund (Dibbs förlag).

Kontakt

Ingrid Loeld Rasch, Regionbibliotek Östergötland

ingrid.loeld.rasch@regionostergotland.se