Personalen tipsar Tranås

Person blåser bokstäver ur en bok

Majas 5 tips

Fem barnböcker på temat att vi alla är olika och om att våga vara sig själv.

1. Konrads klänning av Åsa Medel-Hartvig, 2014 (Olika) 0-3 år
Om Konrad som också vill ha en klänning, precis som Hedvig. Han får låna Hedvigs klänning, men bara en liten stund. Boken är en pekbok från Olika förlag som alltid arbetar med idén att utmana stereotyper för att bidra till ett mer inkluderande samhälle.

2. Allt det här kan jag av Grethe Rottböll, 2014 (Lilla piratförlaget) 3-6 år
Allt det här kan jag av Grethe Rottböll är en fin bilderbok med illustrationer av Bettina Johansson. Boken är skriven på vers och handlar om allt som jaget kan göra som till exempel att ”vinka med min stora tå och rita nåt som du kan få”.

3. Kenta och barbisarna av Pija Lindenbaum, 2007 (Rabén och Sjögren) 3-6 år
Denna bilderbok med text och bild av Pija Lindenbaum utmanar könsnormerna och öppnar upp för samtal om att få leka med vad och vilka man vill. Kenta är himla bra på fotboll, men han tycker också om att leka med dockor.

4. Jag är jag av Emma Adbåge, 2011 (Rabén och Sjögren) 6-9 år
Jag är jag är en kapitelbok för 6-9 åringar, skriven av den populära författaren Emma Adbåge. I boken får vi möta Mickan som är åtta år och kanske inte den som syns och hörs mest i klassen, men som observerar allt som händer och tar sin plats på sitt sätt.

5. Lisbet och sambakungen av Emma Karinsdotter, 2017 (Bonnier Carlsen) 6-9 år
Lisbet och sambakungen är en humoristisk bok om Lisbet som bor med sin farmor. Farmor kör gärna sitt egna race och hon kan inte förstå varför kvinnan på banken säger nej när hon vill lämna in sin enorma förmögenhet som består av 1107 stycken geléhallon. Boken kan nog få både vuxna och barn att dra på smilbanden, men passar nog särskilt bra som högläsningsbok för 6-9 åringar.