Personalen tipsar Tranås

Person blåser bokstäver ur en bok

Elinas 5 tips

Ungdomsbibliotekarie Elina vill lyfta fram fem nyutkomna böcker.

1. Bara David av Lina Stoltz (Rabén & Sjögren, 2020)
Bara David börjar då Idas liv förändras när David flyttar in i hennes familj som fosterbarn. David är fyra år äldre, han är inte det lillasyskon hon tidigare i livet drömt om, och han tar nästan all uppmärksamhet hemma. Alla envisas dessutom med att kalla David för hennes bror, fast han för Ida är bara David. Det uppstår snart en situation där Ida kan välja att tala eller tiga och på så vis påverka den nya familjekonstellationen… Boken passar läsare från cirka 9 år och uppåt och är perfekt för den som gillar spännande vardagsteman.

2. Bortförda av Oskar Källner & Karl Johnsson (Rabén & Sjögren, 2020)
I Bortförda får vi lära känna syskonen Elias och Alice strax innan och efter det att de får veta att deras mamma är försvunnen. När de känner att ingen verkligt bryr sig om mammans försvinnande, smiter Elias och Alice ut för att själva försöka ta reda på vad som hänt. Det är då de upptäcker att världen är så mycket större än vad någon av dem kunnat ana. Boken är första delen i serien ”Imperiets arvingar”, en planerad serie på tio delar. Boken är ett rymdäventyr för den från cirka 9 år och uppåt, en passande högläsningsbok därtill.

3. Järnrosen av Oskar Källner & Karl Johnsson (Rabén & Sjögren, 2020)
Andra delen i ”Imperiets arvingar” är Järnrosen. I den här boken fortsätter rymdäventyret för Elias och Alice. Serien har som ambition att vara ”böckerna vi själva skulle ha slukat när vi var barn”, hälsade Källner & Johnsson (2020) genom Science fiction bokhandeln (https://www.sfbok.se/tips-topplistor/tips/ovrigt/dagens-text/oskar-och-karl-om-imperiets-arvingar, 2020-04-28), och det märks.

4. En stark nolla av Sara Lövestam (Lilla Piratförlaget, 2020)
I En stark nolla möts läsaren av ett explosivt språk, ett språk som tillhör Texas. Texas är kär i sin klasskompis André, men vet inte hur han ska ta kontakt. Texas väljer att låtsas vara någon annan, en Amy, och tar med hjälp av en påhittad identitet och stulna bilder kontakt med André via sociala medier. Det här är ett val som minst sagt leder till flera situationer Texas både kunnat förutspå och inte förutspå… Boken passar läsare från cirka 12 år och uppåt och är en bok som kan väcka tankar och öppna för samtal.

5. Ganska nära sanningen av Anna Ahlund (Rabén & Sjögren, 2020)
Anna Ahlund är fantastisk på att skriva om identitet, känslor och kärlek, utan krusiduller, och Ganska nära sanningen är inget undantag. I Ganska nära sanningen får vi träffa Nico som börjar ett nytt kapitel i sitt liv som allmänestet på Sibylla läroverke i Uppsala. Nico har precis färgat håret rosa och hoppas få visa och vara den hen är på riktigt. För första gången känner Nico att hen passar in någonstans, men är kanske lite rädd att det ska visa sig vara för bra för att vara sant. Den här boken passar läsare från cirka 12 år och uppåt, och när jag läste drabbades jag, bland annat, av en stark lust att vilja baka och konsumera te.