Tinger trycker på knapp med texten boktips

Magnus 5 tips:

1. Stig Larsson, Folket på ön, 2017 (Bonniers) 
Lilla Essingen är Stig Larssons ö sedan 30 år. Där lever han sitt liv med katten Cecil. Han träffar folk på sitt stamlokus Rosa Drömmar, handlar på Ica och köper cigg i tobakshandeln. Lilla Essingen har undgått samtidens gentrifiering och kommersialisering och har kvar något av en folkhemsaura. I boken intervjuar Larsson folk ur sin stora vänkrets från livets alla sociala skikt. Boken är svår att genrebestämma. Det är en blandning av essä, intervju, topografi och memoar. Stig Larsson intervjuar en trädexpert, flera hantverkare, en 102 årig dam och en och annan vinddriven existens som stannat till på Rosa drömmar för en öl eller två.

 

2. Göran Jonsson, Frihetens blå toner. En berättelse om jazzen i Sverige, 2018 (Carlssons)
Vi får ta del av hur jazzen kom till Sverige och hur en del svenskar kom ut i världen och spelade. Flera svenskar som arbetade på Svenska – Amerikalinjens båtar på 1920-talet kom i kontakt med jazzen i New York, för att sedan föra med sig jazzen till Sverige och börja spela själva. Jonsson sätter musiken i ett socialt perspektiv och berättar om hur motarbetad jazzen var av det svenska etablissemanget upp till och med 50-talet. Jonsson skriver om Åke ”Stan” Hasselgårds genombrott i USA som slutar tragiskt i en bilolycka. Boken tar även upp amerikaner som kom till Sverige och blev en stor inspirationskälla för svenska musiker, som Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker m fl. Jonsson beskriver den svenska utvecklingen från trad, swing, bebop, cool till free jazz och impro. En mycket läsvärd bok.

 

3. Tishani Doshi, Girls Are Coming Out of the Woods, 2018 (Copper Canyon Press)
Under sommaren 2014 var Tishani Doshi , två veckor i Tranås på residens.  Där framträdde hon med sina dikter vid flera tillfällen under kulturfestivalen – at the Fringe.  Doshi har indiskt och walesiskt ursprung och bor på en strand i Tamil Nadu, Indien. Förutom poet och författare har hon arbetat som dansare med Chandralekha truppen. Girls are coming out of the woods är Tishani Doshis  tredje samling med poesi. Temat på flera av hennes dikter är den åldrande kroppen, våld mot kvinnor, Indien och två dikter om Tranås, den ena med historiska motiv från Tranås och den andra hur hon råkade ut för en inbrottstjuv två dagar på raken i Tranås.

 

4. UBUWEB
UBUWEB är en okommersiell hemsida som drivs av volontärer. Hela 7500 artister finns att tillgå. Ljud, film, podcast, poesi, musik, tidningar, intervjuer etc. Sidan är som ett öppet universitet för avantgardet. Det finns inspelningar från 1910-talet och fram till våra dagar. Här är ett axplock av några kändare artister som finns med: John Cage, Philip Glass, Andy Warhol, Gertude Stein, Stockhausen, Yoko Ono, Lydia Lunch, Pattti Smith m fl. Även en hel del svenskar ingår i UBUWEB. Som t ex Sten Hanson, Åke Hodell och Lars-Gunnar Bodin.

 

5. Helt lyriskt – Artister tolkar poeter
Fredrik Lindström leder SVT 1s nya program Helt lyriskt. Han låter tolv artister ta del av några av sina favoritdikter ur den svenska lyrikskatten. Lindström berättar om historierna runt verken och poeterna. Han sätter lyriken i ett historiskt sammanhang på ett bildande och underhållande sätt, där han även tar hjälp av litteraturvetare och poesiexperter som Jonas Ellerström och Ebba Witt-Brattström. Tre av sex avsnitt har sänds när jag skriver detta. Jag tycker att mötet mellan dikterna och artisterna har varit intressant att ta del av. Mattias Alkberg tolkade Stagnelius, Molly Sandén tog sig an Edith Södergran. Little Jinder sjöng en Bodil Malmsten dikt och Nicke Andersson rockade upp Nils Ferlin. Jag ser fram emot fortsättningen.