Person blåser bokstäver ur en bok

Birgüls 5 tips

1. En Fördämning Mot Stilla Havet - Marguerite Duras

Barndomen i En fördämning mot stilla havet är nästan över för de två redan tonåriga olycksbarnen Suzanne och Joseph. Barndomens erfarenhet ligger också till grund för den knivhårda gestaltningsmodell för minnes och skrivakten för späningsförhållandet mellan skrivet och levt som är så emblematisk för författarskapet. En ensamstående mor med två nästan vuxna barn. Här berättar författaren för första gången om sin uppväxt i franska Indokina.

 

2. Levande 1600-tal - Gunnar Wetterberg

Boken handlar om första hälften av 1600-talet som är omvälvningens tid. Boken är ett fint exempel på hur god historia kan skrivas. I boken en historisk gestalt eller ett historiskt skeende talar till vår egen tid som jämförelsepunkt. En bok om Axel Oxenstierna samtidigt talar om EU eller utmaningen med en åldrande befolkning i dagens Sverige.

 

3. IDUN Sagan om Valhalla - Johanne Hildebrandt

IDUN Sagan om Valhalla är författarens fristående andra böken. Handlingen i denna böken är påhittad, men utspelar sig på en verklig plats. De berättelser som finns bevarade kommer från vikingatiden. Det är en andlöst spännande berättelse om åtrå, ondska, moderskap och död.

 

4. Mentaliseringsboken - Per Wallroth

Mentalisering kan gälla det förflutna, nuet eller framtiden. Vanligast är nog att du mentaliserar kring det som händer just nu. Mentaliseringsteorin bygger på det faktum att alla människor uppfattar verkligheten på olika sätt, eftersom de har olika erfarenheter, kunskaper och intressen. I den här boken finns en rad praktiska råd och enkla övningar som hjälper läsaren att mentalisera bättre.

 

5. Jag Lagar Mat! : Enkla Recept Steg-För-Steg - Tukan förlag

I den här boken finns det massor av enkla, gode och roliga recep som alla barn kan laga. Lär dig att koka perfekt pasta, göra smaskiga wraps till picknicken, baka pizza till fredagsmyset och mycket mer! Boken är full av recept på rätter som är lätta att laga för små kockar.