Personalen tipsar Tranås

Person blåser bokstäver ur en bok

Johnnas 5 tips:

1. Monster i terapi: Skräcklitteraturens ikoner hos psykologen - Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg (2020), Norstedts
Gotiska monster går i terapi, inte en illa premiss för en berättelse. Boken varvar anteckningar och brev med transkriberingar från psykologens möten med sina patienter.  Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray; hamnar alla i terapistolen där de försöker reda ut sina problem. En väldigt underhållande bok som är svår att lägga ifrån sig. Uppskattar att den spelar på den gotiska romanens uppbyggnad.

2. Creepypasta: spökhistorier från Internet - Jack Werner (2020 uppdaterad utgåva), B Wahlströms
En bok som blandar creepypastas (korta skräckhistorier som sprids på internet) med information om skräck, traditioner kring spökhistorier och folklore. Olika avsnitt från Creepypodden (en pod Werner driver i P3 sedan 2015) står i fokus i olika kapitel. Intressant för fans av podden men också personer som gillar skräck överlag.

3. Allt jag inte kan säga - Emelie Pine (2019), Wahlström Widstrand
"Jag är rädd för att vara kvinnan som stör. Och för att inte störa tillräckligt. Jag är rädd. Men jag gör det ändå."

Boken är en samling essäer som handlar om att vara kvinna och människa i stort. Pine tar upp självupplevda ämnen som ofta är tabubelagda och berättar på ett öppet sätt. Det jag gillade är ärligheten i essäerna och att det finns olika stycken jag tror alla människor kan relatera till.

4. I Am Not Okay with This, serie Netflix (2020)
En miniserie på Netflix som bygger på serieboken med samma namn. Huvudkaraktären Syd försöker lista ut livet som tonåring samtidigt som hon försöker hantera sin pappas självmord. Allt blir ännu värre när hon upptäcker att hon har superkrafter hon inte kan kontrollera.

5. The Try Pod – podcast (på engelska)
“The Try Pod” är skapad av de fyra filmskaparna och Youtubers bakom kanalen “The Try Guys”. Keith Habersberger, Ned Fulmer, Zach Kornfeld och Eugene Lee Yang jobbade för mediabolaget BuzzFeed i några år innan de skapade sitt eget företag. Jag upptäckte nyligen ”The Try Guys” och har främst fastnat för deras podd, dynamiken mellan de fyra är underhållande. En bra podd att ha på i bakgrunden när man gör annat. Rolig och lättsam lyssning!

Johanna gömmer sig bakom boken "Monster i Terapi"