Person blåser bokstäver ur en bok

Matildas 5 tips:

1. Visfestivalen i Västervik v.28
Har du lust att lyssna på bra musik och mysa tillsammans med andra under några trevliga sommardagar i Västervik? Då passar nog den här festivalen bra! Jag har verkligen uppskattat de gånger jag varit där. Då de har sittplatser till alla besökare, närhet till havet alldeles bredvid den vackra slottsruinen och det att man har tillåtelse att ta med sig en picknick-korg in till gör att det bli en väldigt trevlig upplevelse. Om du är osäker på om du kommer att gilla musiken så kan du kika på artistlistan i förväg på deras hemsida.

 

2. Alpha (Film, 2018)
En berörande film om familjeband, vägen till vuxenlivet och en otrolig vänskap. Den utspelar sig under en förhistorisk tid, närmare bestämt under den senaste istiden ca 100000 år f.Kr., och handlar om den unga Keda som för första gången får följa med sin pappa och de andra jägarna ut på en lång jaktvandring. De tar sig igenom många tuffa strapatser och flera i gruppen klarar sig inte undan alla faror som lutar. Under en dramatisk händelse skiljs Keda från sin grupp och tvingas nu försöka orientera sig tillbaka till sitt hem på egen hand, utan mat eller vatten och endast sina trevande överlevnadskunskaper att förlita sig på. Filmen är mjuk i sin framtoning, med vackra naturskildringar, fint planerade effekter och en dialog som dels förs i ett fiktivt urtidsspråk, dels i en effektiv användning av kroppsspråk.

 

3. Tågsemester, red. Susanna Elfors, Eva Wrede 2019 (Eva Wrede Förlag)
Här är den perfekta boken för dig som är nyfiken på att resa runt med tåg i sommar! Den är fylld av härliga berättelser och tips på hur man kan hitta sina äventyr och ser nya platser från kupéfönstret. Med en blandning av fakta och personliga upplevelser blir boken en fin handbok inför semestern. Boken samarbetar även med Facebook-gruppen: Tågsemester, så är man nyfiken kan man gå med där. Jag har länge tänkt att det skulle vara kul att tågluffa, men då jag också vill vara väl förberedd så kom denna bok väl till pass.

 

4. Det kreativa ögat - om perception, semiotik och bildspråk av Bengt Lindgren & Gert Z Nordström 2009 (Studentlitteratur)
Jag har alltid uppskattat litteratur som får mig att tänka. Så här kommer ett tips på en väldigt tankeväckande bok som har några år på nacken. Här diskuterar författarna seendet och det bildliga språkets viktiga roll i vårt samhälle. Trots att vi dagligen omges av bilder och visuell information så undervärderas bilden när man ska framställa och förmedla kunskap. Jag tycker att detta är spännande då man börjar fundera över hur man själv ställer sig till bilden i jämförelse till exempelvis skriven text. Från skolan har jag fått med mig en syn på bilden som någon man inte ska använda i för stor mängd i studierna, att bilder sänker nivån och kvalitén på texten, att det till och med kan ses som barnsligt med för mycket bilder i en bok. Ju äldre jag blev desto mer ifrågasatte jag denna tankebana, mestadels för att jag alltid haft lättare att läsa bilder än text. Människor är ju olika och olika saker fungerar olika bra för alla.

 

5. Feministisk fantastik - en läslustbok av Maria Nilsson, Helene Ehriander & Emma Tornborg 2018 (BTJ Förlag)
Här är ännu en tankeväckande bok som tar upp ämnet feminism inom fantastik genren. Den analyserar flera texter som på olika sätt kan ses som feministiska och som kan får oss att fundera över våra föreställningar, de stereotyper som vi är omgivna av och på vilka nya sätt vi kan tänka kring detta. Den är fylld av tips på böcker man kan läsa för att utmana sina tankebanor. Jag har alltid tänkt att det är dumt att fastna i en övertygelse och inte släppa in andra perspektiv på saker och ting, därför är böcker likt denna så bra. Att tänka att det alltid finns mer att ta reda på, fler vinklar att utmana sin kunskap med och att saker alltid förändras. 

 

Nästa vecka tar 5 tips ett sommaruppehåll, under tiden så kommer du att kunna läsa tips från alla bibliotekarier inom Götabiblioteken på vår hemsida. Vi på Tranås stadsbibliotek önskar dig en glad sommar!