Personalen tipsar Tranås

Person blåser bokstäver ur en bok

Här kommer Magnus 5 tips! 

1.  Håkan Sandell, Passerande, 2021 (Smockadoll förlag)

Den produktive poeten Håkan Sandell släppte hela tre böcker förra året. Himlen tippar över: postpunkpoesi 1981-1987 och Urvalet så: Dikter 1981-2020, samt den nyskrivna diktsamlingen Min röst av kväll.  Våren 2021 kom den nya diktsamlingen Passerande ut. Håkan Sandell bor sedan många år i Oslo. Han växte upp i Malmö och tillhörde den legendariska poesigruppen Malmöligan på 1980- och tidiga 90-talet. Passerande har med motiv från barndomens och dagens Malmö, där polska arbetare förolyckas i en brand och barndomens pojkrum svävar uppe i den tunga kastanjen i dikten I Malmö väntar... På landsbygden kryssar de amerikanska bilarna mellan nedlagda bruksorter där invånarna tinar upp på ölpizzeriorna i dikten Kväll över land. Ovidius vid juletid utspelar sig i Oslo och Snart bleknar takreklamen… utspelar sig en tidig morgon i Köpenhamn där Sandell beskriver hur nattportierns energi ebbar ut och gryningen som dansat på horisonten sänker sig nu och skänker skejtarna hela kapitulerade avenyer…

2.  Cletus Nelson Nwadike, Addiction, 2020 (Cleutus Creations)

Fotografen och poeten Cletus Nelson Nwadike skildrar sin barndomsstad Abagana i Anambra state, Nigeria. Cletus skriver små poetiska texter i samklang med bilderna i boken. Hans familj och drogberoende bror är en röd tråd i boken. Andra teman är kroppsarbete, vardagsliv och kvinnor i Nigeria. Porträtten på människorna är poetiska och ömsint skildrade. Cletus bor i Aneby sedan många år.

3. Small Axe, Fem fristående filmer av Steve McQeen

Steve McQueen är född 1969 och växte upp i västra London i en arbetarklassfamilj av västindisk härkomst. McQueen är konstnär, manusförfattare och filmregissör. Hans film 12 Years a Slave fick tre Oscars. Small Axe skildrar delar av London från ett västindisk och Jamaicanskt perspektiv. I den första filmen, Mangrove berättas hur en lokal restaurang vid namn Mangrove i Notting Hill blir ett vattenhål för lokalbor, konstnärer, intellektuella och aktivister. Den drogfria restaurangen blir ständigt trakasserad av en rasistisk poliskår. Det leder tillslut till oroligheter där nio män och kvinnor blir åtalade för uppvigling. Handlingen utspelar sig år 1970. De andra filmerna har olika teman. Lovers Rock är en kärleksförklaring till en musikstil och hemmafester. Red, White and Blue handlar om att försöka förändra poliskåren från insidan, Alex Wheatly om att konfrontera sin barndom, upploppen i Brixton 1981 och fängelsevistelsen efter upploppen. Den femte filmen Education handlar om skolan och en inofficiell segreationspolicy som hindrar barn att få den hjälp som de har rätt till.

4. Maja Hagerman, Trådarna i väven: På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige, 2019 (Nordstedts)

Maja Hagerman tänker på Sverige som en väv som rullar fram det förflutna och fortsätter mot framtiden. Det är en mycket intressant bok där Hagerman besöker bibliotek, hembygdsgårdar, kulturföreningar, museer och historiska platser. Människorna hon möter brinner för sin bygds historia och vill berätta om den.  ”Svenskt kulturarv kan man tänka på som ett slags mentalt universum. Ett inre landskap av berättande som ständigt förändras, från mormors läsning i folkskolans läsebok till digitalt berättande idag.” skriver Maja Hagerman. Hon anser att vi bör vara på vår vakt, då det pågår en dragkamp om vad som bör räknas som ett svenskt kulturarv.

5. Barbara Nadel, Djupa vatten, 2007. Översättning  Marianne Alstermark (Midas)

Djupa vatten är den fjärde boken på svenska om kommissarie Cetin Ikmen. En alban vars huvud nästan är avskuret hittas vid Bosporen i centrala Istanbul. Kommissarie Ikmen vars mor var alban misstänker en blodsfejd bland albaner, men andra indicier kommer fram. Varför hade offret bara en njure? Djupa vatten är en spännande deckare som utspelas i Istanbul i en fascinerande och intressant miljö.

 

Magnus visar sina tips