Personalen tipsar Tranås

Person blåser bokstäver ur en bok

Emelies 5 tips

1. Nattgästen av J.A. Darke
Jag är glad att denna bok inte fanns när jag var yngre, då hade jag nog drömt mardrömmar flera veckor. Den handlar om 12-åriga Hamid som ska passa sina kusiner en kväll då det åskar ute och nyheterna berättar om en våldsam fånge som rymt i närheten. Tillslut vet man inte riktigt vad som är verkligt och vad som är fantasi.

2. Skuggmannen av J.A. Darke
En riktig skräckhistoria om skuggmannen som släpps lös då ett gäng ungdomar tittar på ett videoband. På videobandet står det ”Skuggmannen. Enda kopian. Titta inte!” så självklart måste de titta.

3. Mumiens förbannelse av R.L. Stine
Vill också tipsa om denna ”kalla kårar” bok. En väldigt skrämmande serie som jag läste under min uppväxt. Alla böcker i serien handlar om något monster eller förbannelse av något slag. I denna handlar det om en mumies förbannelse. Gab 12 år är på en resa ihop med sina föräldrar i Egypten när de plötsligt måste träffa en viktig kund och Gab lämnas till sin morbror som bor i Kairo och arbetar som arkeolog. Morbror Ben har precis hittat nya outforskade tunnlar i en pyramid då folk som jobbar med utgrävningen plötslig blir dåliga och börjar bete sig konstigt.

4. Fågelskrämmorna av R.L. Stine
Varje sommar åker två syskon från stan till sin mormor och morfar på landet. När de kommer dit denna sommar är inget som det brukar, mormor gör inte längre sina goda chokladpannkakor och morfar vill inte längre berätta spökhistorier innan läggdags. På majsfälten som omger gården har det alltid funnits en fågelskrämma men varför finns det så många av dem nu?

5. Svarta madam av Ewa Christina Johansson
Tre tjejer går på ett Musée och är lite uttråkade när de ser en intressant utställning om Svarta madams handelsbod. Givetvis kan de inte låta bli att gå in på toan, ställa sig framför spegeln i mörkret och säga:

  • Jag tror inte på Svarta madam.  Jag tror inte på Svarta madam.
  • En gång till, viskade Fanny. Man ska säga det tre gånger. Högt!
  • Jag tror inte på Svarta madam! Upprepade Stella högt och bestämt.  (s.1516)

Två bilder på Emelie förvandlad till häxa.