Stipendiat

Språk

Englishsuomisvenska

Du är 2018 års skrivarstipendiat. Grattis! Hur känns det?

Det känns väldigt bra. Det kom faktiskt som en överraskning för mig bara att veta att jag hade kommit till final. Kalla mig gärna fördomsfull, men jag har nämligen intrycket av att just mitt val av genre generellt inte är en som brukar bli uppmärksammad på detta sätt. Så det känns skönt att bli motbevisad då och då, och få veta att det finns en tid och plats för den sortens litteratur.


En dekorativ bild

Varifrån fick du idén till din novell?

Jag fick idén kort efter att jag en gång sökte till ett jobb på skadedjursbekämpningen, men fick aldrig något svar tillbaka. Det betyder dock inte att novellen är ämnad att vara en sorts allegori. Det var bara där som idén slog rot då jag inte är särskilt förtjust i insekter och spindeldjur och kom underfund med att dessa kan användas som "antagonisten" i berättelsen. Otaliga cykelturer till övergivna platser i och utanför Norrköping inspirerade även mycket till att etablera den ödesdigra känslan jag ville gestalta. Så det var bara att kombinera de två huvudingredienserna: otäcka insekter på en övergiven plats. Sedan utgick jag helt enkelt från den idén och lät bygga vidare på den. Jag behövde ju en karaktär som måste besöka platsen för att kunna förmedla dessa känslor av obehag, såväl som en lämplig motivering till varför karaktären är där. Och det var där som skadedjursbekämpningen kom in i bilden, bara att till skillnad från verkligheten så har de i min berättelse en otvivelaktigt underliggande och mörkare agenda.

Skriver du på något nytt nu?

Jag skriver just nu på en mörk skräck/fantasyberättelse eller "horror fantasy" som tar plats i en värld inspirerad av den viktorianska tiden. Den handlar om ett flertal karaktärer som av olika personliga skäl vill återuppväcka eller stjäla makten från en uråldrig gudom som vilar på havets botten i ruinerna av sjunken kontinent. Den skriver jag på närhelst jag känner mig på lagom dåligt humör.
Jag skriver även på en annan fantasyberättelse inspirerad av medeltida fabler om antropomorfiska djur, men även klassiska bildningsromaner. Den handlar om en prins som är förutspådd enligt profetior att bli världens förstörare och ett tiggarbarn som är förutspådd att rädda den och hejda "förstöraren", men allt eftersom åren går så vägrar bägge parterna att finna sig i sina ödesbestämda roller, varpå deras roller blir omkastade, och vilka konsekvenser som uppstår i detta händelseförlopp. Den skriver jag på närhelst jag känner mig mer hoppfull och vill arbeta med litet mer färgglad fantasy.
Sedan har jag ett litet mer abstrakt eller konstnärligt fantasyprojekt som drar sin inspiration från Nordisk mytologi och folksägner. En berättelse som handlar om en myling som lever i en värld som ständigt återföds och/eller går under, något som avgörs av mylingen beroende på världens skick och hälsa.
Jag skriver också vid sidan av ett manus för ett indiespel, och har framtida planer på att skriva någonting inom den post-apokalyptiska genren.

Har du något råd till de som vill delta i tävlingen Unga berättare 2019?

Jag själv ställde upp med inställningen om att jag inte skulle vinna, eller ens gå vidare till final, men att jag i alla fall hade roligt med att skriva en berättelse som jag visste att folk skulle läsa, och både tycka och tänka till om. Så prioritera helst att skriva en berättelse som ni själva tycker om och skulle vilja läsa, snarare än en berättelse som ni förväntar er och tror att folk vill läsa för att rösta på just ert bidrag.

MVH Johan