Senaste artiklar
Logga in

Imperiet som aldrig besegras

Det har gått 40 år sedan George Lukas öppnade världens ögon för konflikten mellan rymdimperiet och rebellerna. Det är många som följt Star Wars sedan Star Wars: Episod IV- Ett nytt hopp (Stjärnornas krig) började visas på biograferna 1977.

Vägen har varit krokig, kritikerna stundvis skeptiska och vi väljer att inte diskutera Star Wars-julspecial i vilken inbitna fans grät inombords. Förutom det snedsteget har filmerna om den ständiga maktkampen mellan rebellerna och imperiet fångat omvärldens intresse. När Star Wars: Episod I- Det mörka hotet skulle visas på biograferna 1999 blev den uppmärksammad i olika medier och den Star Wars-törstande kunde i Corren räkna ner de 10 sista dagarna med hjälp av tidningsartiklar med presentation av nya karaktärer från filmen. I december 2015 släpptes första delen i den nya triologin, Star Wars: Episod VII- The Force Awakens. Många var skeptiska till den nya triologin på grund av Disneys inblandning, men filmen mottogs av positiva recensioner. I vinter kommer episod 8 att visas på biograferna för att fortsätta berättelsen om rebellernas kamp mot imperiet och fansen räknar ner dagarna. 

Tack vare den framgång som filmerna haft har olika industrier hoppat på tåget och börjat lansera olika produkter med tema Star Wars. Det kanske inte är många som missat de många byggsatser med lego som går att köpa i närmaste leksaksaffär, eller att flera bibliotek köpt in olika faktaböcker om Star Wars fascinerande farkoster, stridskonster och värld. Det har nu även kommit böcker som tar avstamp i Star wars; Rouge One, den senaste fristående filmen som utspelar sig i den mellantid som ägde rum mellan episod 3 och 4.

Den 4 maj uppmärksammades på flera bibliotek då denna dag lite fyndigt blivit speciell för Star Wars intresserade som ”May the 4th be with you”. På Åtvidabergs bibliotek firas dagen längre än så nämligen ända tills den 21 maj med en utställning av olika samlarföremål som Christoffer Hagelin samlat ihop under flera år. Det var designen på rymdskeppen och dräkterna i de äldre filmerna som fångade hans intresse. ”Det är ett häftigt univserum” berättar Christoffer Hagelin och hänvisar till den påhittade värld i vilken de lever i Star wars. Utställningen speglar det intresse som Star Wars väckt hos många de senaste 40 åren.

Text: Kristina Nilsson, Åtvidabergs bibliotek

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss