Senaste artiklar
Logga in

Ungdomsböcker för vuxna?

 

Ungdomsböcker för vuxna? 

När vi är små då läser vi gärna om karaktärer som är något äldre, i många fall är det i alla fall så. Det finns något spännande med åldersfasen du inte har nått än. ”Tänk när jag går på högstadiet – det blir mycket roligare än barnsliga mellanstadiet!” Det som du har lämnat bakom dig blir barnsligt, fånigt kanske till och med, och det tror jag kan hänga kvar in i vuxenläsningen. Du håller dig till vuxenlitteraturen, även om åldern på karaktärerna varierar från ens egna.

Det är då du har glömt bort något viktigt. Ungdomsböcker är långt ifrån barnsliga. Faktiskt kan många böcker för unga vara djupa och ta upp allvarliga ämnen – och det är inte konstigt eftersom unga vanligtvis funderar över de svåra frågorna och stora känslorna. Frågor som på många sätt berör oss även i vuxenlivet.

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, av Sara Ohlsson
Boken börjar med att Olivias pojkvän gör slut med henne, men den handlar mer om sorg än kärlek. Jag tycker om den här boken för hur allvarligt författaren tar unga Olivias känslor över att den första kärleken tagit slut, uppbrottet blir verkligen en kris som hon måste ta sig igenom vare sig hon vill det eller inte. Boken har också en intressant stil, Ohlsson skildrar Olivias inre resa genom korta highlights. Och det är verkligen inte nödvändigt för oss att få se hela processen, vi får enbart så mycket som behövs och inte ett ord mer.

Oktober är den kallaste månaden, av Christoffer Carlsson
Oktober är den kallaste månaden är en slags spänningsbok, fast Carlsson har gått ifrån vuxendeckaren. Den handlar om Vega som får besök av polisen – de letar efter hennes bror och det vet Vera mer om än vad hon borde. Det finns ett brott, och en huvudkaraktär som vill ta reda på sanningen, men gåtan får inte mycket utrymme i berättelsen. Den cirkulerar snarare kring svåra frågor om lojalitet och vad som är rätt. Jag fascinerades över hur den här korta boken ställer de här frågorna men ger inga svar, det lämnas upp till läsarens egen tolkning.

Anaché, av Maria Turtschaninoff
Den här boken skildrar hela en nomadflickas uppväxt och slutligen yngre vuxenliv. Som barn får Anaché en inblick i pojkarnas intressantare värld, enligt henne, när hennes bror lär henne rida och jaga. Men förväntningarna som ligger på Anaché som flicka gör att hon dras ifrån det hon tycker om in till ett liv där hon har väldigt lite att säga till om. Ju äldre hon blir desto mer komplicerat blir hennes liv, och desto mer könsförvirrat. Könsroller är ett centralt tema genom boken, och Turtschaninoff skyr inte att skildra våld i hemmet.

Du hittar Anaché oftast på fantasyhyllan, men den här rekommenderar jag varmt även till de som inte vanligtvis läser fantasy. Det är väldigt lite magi och annorlunda inslag i boken. Nomadfolket vi möter är starkt baserade på mongolernas historia, medan magidelen bara handlar om att Turtschaninoff har skapat en folkreligion som behandlas som sann i boken på ett mystik-liknande vis.

Jellicoe road av Melina Marchetta
Boken handlar om 14-åriga Tyler som går på ett internat på orten Jellicoe. I Jellicoe finns även en kommunal skola och en kadettskola som tillbringar varje höst på platsen. Så länge någon kan minnas har ett strategiskt territoriekrig, med tydligt utformade regler, förts de tre skolorna emellan. I år blir Tyler utvald att leda internatet i kampen om marken.

Tyler är föräldralös, sedan hon lämnades på orten några år tidigare av sin mamma, som sedan försvann spårlöst. Tyler blev upphämtad av Hannah, som jobbar som skolvärdinna på internatet. Tyler känner en stark koppling till Hannah, men Hannah håller henne kort, kortare än andra barn på skolan. Varvat med berättelsen om Tyler och territoriekriget sprängs kapitel in om några barn som levde i Jellicoe för 22 år sedan. Den texten är tydligt markerad med kursiv stil och det som försiggick då är en spännande, nästintill suggestiv läsning och har naturligtvis koppling till nutiden, till Tyler.

Att den här boken blev klassad som ungdomsbok tror jag är ren slump. Den ligger verkligen i gränslandet mellan läsning för unga vuxna och för vuxna och innehåller så många nivåer och trådar att hålla reda på att det krävs en erfaren läsare för att alls ta sig genom den. Den har några år på nacken nu, men rekommenderas starkt till alla som längtar efter trådar att nysta i, fyllda av spänning och kärlek.


Text: Kajsa Borgström, Boxholms bibliotek

Ämnesområde: boktips
Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss