Senaste artiklar
Logga in

Sommarens intåg

Sommarens intåg, Photo credit: Olfert CC BY-NC-SA

Doften av nyklippt gräs, glassen som smälter i alla förbipasserandes händer, lukten av våt asfalt efter regnet, den varma bilen efter bara en snabb tur in till affären och den ständiga frågan varför man aldrig skaffar sig en bil med AC. Men framför allt den ljumma kvällskymningen efter grillningen. Sommaren känns som en extremt helig och ljuvlig tid för många.


En tid på året då man kanske kommer hinna allt det där som man inte annars hinner. En tid då man bestämt att man inte ska stressa så mycket utan istället sitta lugnt och ta ett glas vin, läsa en bok i skuggan, äta lite osundare och unna sig något lite extra mitt i veckan.


Eleverna som plötsligt står antingen sysslolösa eller med sommarjobb efter att skolan och studenten är över. Studenternas sökande efter vad hösten kommer innehålla och vart man kommer hamna inom en snar framtid. Kanske känns denna sommar som en tomhet då skolan och dess struktur plötslig försvunnit. Jobba eller fortsätta plugga på universitet?


Vissa av oss ser sommaren som en tid att äntligen jobba i den grönskande trädgården som inte alls såg lika vacker ut under dem gråa dagarna i början av året. Se lökarna man tidigare under våren planterat växa fram ur den mörka jorden. Skörda ätbara ting man stolt vill visa grannen.

För andra som min egen far är det en tid av att fixa bilen igen. Den där gamla Volvon, Golfen, Audin eller Renaulten som står där hemma. Den där bilen som egentligen skulle behöva en genomgång av bromsar och bromsok. Kanske man också skulle passa på att unna sin bil en vaxning och polera den skinnande.


Åka på en semester kanske, men vad ska man välja i år? Den där solresan vid ett turkost hav som vi ibland suktar efter då vi ser andras bilder. Eller ska man kanske åka på ett äventyr? En kulturresa för att se något nytt eller till och med en storstad för att festa innan man kommer in i höstens rutiner och regntider igen?


Oavsett hur vår sommar ser ut vet vi alla att den är efterlängtad. I smyg har man räknat ned sina dagar till den. Frågorna om årets sommar är många: Vilken blir årets radioplåga? Vilket kommer bli det mest populära resmålet? Kommer vi klara av att göra vår trädgård lika mysig som Ernst Kirchsteiger? Kommer vi finna en liten diamant i sommarläsningen?


Oavsett vad ni hittar på och var ni befinner i er sommar 2017 önskar vi er alla en trevlig sommar och semester. För mer sommarläsning finner ni några utvalda böcker till höger.


Elin Pekár

Ämnesområde: NSB
Ämne: NSB
Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss