Senaste artiklar
Logga in

Vad är det där Stiftsbiblioteket, egentligen?

Stiftsbiblioteket Foto: Matilda Ahl

Linköpings stadsbibliotek har en avdelning som heter Stiftsbiblioteket. Namnet för tankarna till kyrkan och rötterna finns i det medeltida domkyrkobiblioteket. I Sverige finns fyra andra stiftsbibliotek med kommunala huvudmän, Kalmar, Skara, Växjö och Västerås. Linköpings stiftssamling går tillbaka till 1600-talet och har vuxit genom donationer och förvärv. Idag är det en i allra högsta grad levande del av Linköpings stadsbibliotek och Götabiblioteken. I avdelningen ingår Bild Linköping, stiftssamlingen och Östgötasamlingen.

Samlingarna innehåller småtryck (Biographica minora), medeltida pergamentsbrev, handskrifter, inkunabler (böcker tryckta före 1500), äldre tryck (före ca 1830), tidningar, kartor, musiktryck och handskrivna noter, men även föremål, mynt, medaljer och porträtt. Mycket har lokal anknytning, men inte allt. De låsta magasinen innehåller ca 235 000 böcker, fler än vad som finns i den öppna delen av biblioteket. En del personarkiv finns även, varav det mest efterfrågade är Övralidsarkivet med Verner von Heidenstams dokument.

I Kuriositetskabinettet, en trappa ner i Stifts- och landsbiblioteket i Linköping, kan man se spännande och märkliga saker. Drottning Christinas luta, stenar från Trojas murar, korn från Josefs kornlador och en rustning från 1600-talet är några exempel. Kuriositetskabinettet är öppet under övriga bibliotekets öppettider. Missa inte ett besök där!

Linköping stiftsbiblioteks vänner är den äldsta biblioteksvänföreningen i Sverige och bildades 1918 för att stötta biblioteket i arbetet med att ta hand om de då ganska nedgångna samlingarna. Föreningen ordnar bland annat sex föreläsningar om året, på intressanta ämnen.

"Machine att flyga i Wädret", modell av Emanuel Swedenborgs första flygplansritning i Kuriositetskabinettet. Foto: Matilda Ahl

Vem får använda materialet? Alla, men med restriktioner. Det som är tryckt från år 1900 går att få låna hem, om det är i gott skick. Äldre och ömtåligt material kan läsas på plats. Det går också bra att beställa digitala kopior.

Hur får man reda på vad som finns i samlingarna? Ett sätt är i Stiftsbibliotekets katalog via Linköpings stadsbiblioteks hemsida, ett annat är LIBRIS. Östgötasamlingens material finns på Götabibliotekens sida. Bild Linköpings foton kan man hitta i Digitalt museum, en plattform, där även Östergötlands museums och Gamla Linköpings bilder finns. Valda godbitar visas upp på Instagram på kontona stiftsbibl_treasures och bild_linkoping. I ”ALVIN- plattform för digitala samlingar och digitalt kulturarv”, kan alla ta del av skatter ur svenska äldre samlingar, där läggs digitaliseringar från stiftsbiblioteket ut.

 

Välkomna att ta del av en spännande och annorlunda del av Götabiblioteken!


Text: Anna Severin, Linköpings stadsbibliotek

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss