Senaste artiklar
Logga in

Hans-Eric Hellberg

Hans-Eric Hellberg Foto: Hasse Carlbaum, Aftonbladet

Hans-Eric Hellberg Foto: Hasse Carlbaum, Aftonbladet

Hans-Eric Hellberg – värd att minnas och återupptäcka

I år skulle Hans-Eric Hellberg fyllt 90 år om han inte gått och dött förra året. Dödsfallet fick inte större uppmärksamhet än att tidningen Östra Småland hade en notis om 90-årsdagen. Ändå var Hellberg under flera decennier en av våra mest produktiva, lästa, lånade och även nyskapande barnboksförfattare.

Mest känd blev han för Kram-serien som bröt ny mark genom att skildra det sexuella uppvaknandet hos ungdomar i de längre tonåren. Men han skrev så mycket mer: Maria-böckerna, Busnäs-serien, långserien om de båda barnagenterna Dunder&Brak, berättelser om övernaturligheter som Osynlig närvaro och En halv hund, för att nämna några av hans 78 utgivna böcker. Det är kärlek, ensamhet, äventyr, kåthet, sorg och oftast massor av den särpräglade hellbergska humorn.

Hur allt detta hängde ihop kan man läsa i Tony Elgenstiernas bok Hellbergs Kram – när den sexuella revolutionen nådde barnboken. Elgenstierna sätter in Kram-serien i dess historiska sammanhang och visar på dess plats i författarskapet. Det är en märklig historia i det lilla formatet som har något åt alla som är intresserade av 1900-talets barnlitteratur.

I någon av dödsrunorna påstods att Hellbergs sista bok blev Mord? Ali Pop (2002). Mer uppmärksammad än så blev inte Outhärdligt(2003). Innehållet kallas noveller på omslaget men större delen av boken vinner på att läsas som en sammanhängande berättelse. Det är nog inte Hans-Eric Hellbergs bästa bok men för den som vuxit upp med honom är det härligt att vandra i hans landskap igen. Busnäs, Kvarstad, bergsmansgården Stora Sjövik vid sjön Glimmen. Där finns massor av blinkningar till Hellbergs tidigare böcker och i de sista kapitlen får vi träffa Jonnie och Katarina från Kram igen, en sista gång.

Hans-Eric Hellberg i samband med att han firade sin 85-årsdag med ett fallskärmshopp. Foto Mikael Hellsten, Dalarnas Tidningar

Hans-Eric Hellberg i samband med att han firade sin 85-årsdag med ett fallskärmshopp.
Foto: Mikael Hellsten, Dalarnas Tidningar

 

 

Text: Urban Jarvid, Linköpings stadsbibliotek

 

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss