Senaste artiklar
Logga in

Höstrysare för icke mörkrädda

Höstrysare för icke mörkrädda

Hösten intågar sakta med sin kyla och sina sköra vattendroppar som samlas i hoppvänliga pölar. Lampornas sken lyser upp i höstmörkret. I lampans sken kan man även se något som egentligen inte finns där eller…? 

Dessa boktips är riktade till er som är över 9 år. Även vuxna kan uppskatta de mästerliga rysarförfattarna.

Vi börjar med författaren Mårten Melin som bland annat har skrivit boken Inatt jag drömde. Den handlar om Malik som under en sömnlös natt på sommarkollot upptäcker att han kan resa in i andras drömmar. Malik ser ett ”skimrande drömhål” ovanför hans rumskompis Elias. Detta är början på en resa till bland annat My Little Pony-land. Han möter Jonna som är mardrömmars skapare och beskyddare, hon vill ta sig över till den verkliga världen och har smitt planer med statsministern. Malik måste nu stoppa deras planer, rädda sin bästa vän och lyckas hitta tillbaka ur den drömska labyrint han hamnat i.

Från drömresor till spännande mysterier. Kristina Ohlsson som tidigare har skrivit spöktrilogin om Glasbarnen och Mysteriet på Hester Hill kommer nu med en fristående uppföljare till boken Zombiefeber. Boken Varulvens hemlighet tar oss till staden Eldsala där Herbert bor. I förra boken hotades staden av zombies, men denna gång hotas staden av både eld och mystiska varelser med gröna ögon som ylar på natten.

Ytterligare ett spökligt mysterium upplevs i boken Spöktågets hemlighet som är Ewa Christina Johansson åttonde bok om tvillingsystrarna Ella och Ida. I boken besöker systrarna ett tivoli. Ella ser inget annat än spöktåget på tivolit och får verkligen tjats på sin syster för att få åka. Det som händer härnäst är någonting Ella knappt kunnat drömma om. Hennes syster försvinner och hon möter ett riktigt spöke som behöver hennes hjälp.

Fler spöken och mystik finner vi i boken Fyr 137 som är den tredje och avslutande delen i Mebeltrilogin. Det är en bokserie som även innehåller böckerna Rum 213 och Sal 305. Författarinnan och rysardrottningen Ingelin Angerborn skriver återigen om vännerna Elvira, Meja och Bea. När vännerna ska bo på Svartuddens camping upptäcker de en gammal fyr som sägs vara hemsökt. Elvira hittar en gammal dagbok i en plåtburk. De upptäcker även en bil med registreringsnumret FYR 137. Är det ett tecken eller någon som försöker varna vännerna?

En av de mer skrämmande böckerna bland boktipsen handlar om Inez som måste tillbringa hela hennes sommar i ett torp i den dalsländska skogen. Boken heter Sagolunden och är skriven av Sofia Bergting. Första dagen på sommarlovet ramlar Inez ner i ett kärr och lyckas med nöd och näppe komma upp. Hon tyckte att någon eller något försökte dra ner henne i vattnet. Inne i skogen finns även ett övergivet barnhem med namnet Sagolunden, en plats som årligen hemsöks av en föreståndarinna och barn som bott på barnhemmet. Inez märker att hon har förmågan att tala med döda och hennes mål är att ta sig till Sagolunden. Vad är det Inez föräldrar gråter och mumlar om?  

Petrus Dahlin har skrivit en fjärde del i Skogens systrar-serien. Denna bok heter Heden och handlar om skogs systrarna Månfare, Tuva och Vilda. Systrarna är övergivna och de har levt i skogen, i jordkällare och i övergivna hus. De har även varit tvingade att jaga, stjäla, och odla mat för att överleva. Det som systrarna fruktar mest är att bli upptäckta och bli placerade i fosterhem. Månfare är nu tonåring och börjar tänka på systrarnas framtid. Deras mål är att hämnas på deras föräldrar som lämnade systrarna ute i skogen. Nu ska de inte gömma sig längre.

Här har ni några rysliga boktips som kan läsas när regnet smattrar utanför och när det finns en lampa nära tillhands. En skrämmande läshöst tillönskas er som läser detta.

 

 

Text: Lina Schröck, Valdemarsviks bibliotek

 

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss