Senaste artiklar
Logga in

Digidels eMedborgarvecka

digital delaktighet

Ständigt möts vi av verksamheter som digitaliseras i hopp om att effektivisera. Att kunna nå ut till fler och göra det allt enklare för människor att ta del av och använda deras verksamhet. Det är inte ovanligt att offentliga verksamheter, likt en kommun, pratar om att man vill digitalisera kommunen och att all service borde ske digital. Men när digitaliseringen ständigt är med i våra samhällsprocesser och driver på än mer, är det därför viktigare än någonsin att faktiskt diskutera och lyfta digital delaktighet. I dag spelar internet och digitala verktyg en stor och viktig roll för människors möjlighet att ta del av och påverka samhället vi lever i på helt nya sätt. Bland annat kan kontakt med myndigheter vara lättare digitalt på grund av många olika språkmöjligheter, men även för människor med funktionsvariationer har internet öppnat nya dörrar och möjligheter. Att inte vara digitalt delaktig är en utmaning för ett inkluderande och ett demokratiskt samhälle.

Vi vet idag att det finns ett stort digitalt utanförskap som blir desto större om vi inte ökar samhällets digitala delaktighet. Det digitala utanförskapet är ett faktum. Det spelar ingen roll vilken politik som sitter i regering för detta problem måste lösas hur eller hur – utan politiska värderingar – annars finns det risk för att det ruckas på våra demokratiska principer. Vi har en verksamhet, biblioteken, som har det lagstadgat i sitt uppdrag att jobba för en ökad digital delaktighet. Men hur ska vi arbeta med denna fråga, egentligen?

Det finns två årliga och återkommande kampanjveckor som syftar till att öka den digitala delaktigheten: Get Online Week och eMedborgarveckan. Den här veckan, 9-15 oktober, är det eMedborgarveckan och under denna kampanjvecka är det ett ypperligt tillfälle att lyfta denna fråga lite extra vilket vi på Götabiblioteken har tagit fasta på! Föreläsning om datasäkerhet, datakurs på arabiska, 3D-tisdag, teknikhandledning, eMedborgarmässa och Makerspace på bibblan är bara ett axplock av de aktiviteter som händer runtom på Götabiblioteken under eMedborgarveckan.

Snart är det val igen och eventuellt blir det ett regeringsskifte med nya mål, planer och riktningar. En sak är all politik överens om; samhället ska digitaliseras. De får dock inte glömma bort de som står utanför det digitala samhället och kanske det viktigaste av allt: använd de resurser, nätverk och ideella kraftsamlingar som redan finns för att öka den digitala delaktigheten. Alla människor i Sverige, oavsett bakgrund eller förutsättningar, ska ha lika rätt att kunna ta del av digitala verktyg och internets möjligheter.

Julia Larsson, projektledare DigidelCenter Motala bibliotek

 

 

 

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss