Senaste artiklar
Logga in

Serier för småbarnsföräldrar

Nappar Photo credit: Maria Eklind via Visual Hunt / CC BY-SA

Att få och leva med barn är en stor förändring för många. Plötsligt är det som tidigare verkade absurt helt normalt, och vice versa. På senare år har många serietecknare givet sig på att skildra småbarnsföräldraskapets skuggvärld.

Den grafiska romanen Mats kamp fungerar även som en förberedelse för föräldralivet. Jonsson har som projekt att skildra hela sitt liv i serieform och detta är en fristående fortsättning på album som Pojken i Skogen, och Hey Princess. I Mats kamp skildrar han livet från barnlängtan till att hans dotter är tre år. Det är en berättelse om kärlek, slit och vansinne med mycket humor och märkliga detaljer.

Den mer inkörde, tröttare småbarnsföräldern kanske föredrar kortare sekvenser eftersom man ändå somnar ifrån. Då är Louise Winblads Hej hej vardag ett bra val.

Ännu kortare och behändigare är Teresa Tingbrands Ett päron till morsa. Hennes skämtteckningar om föräldralivets omöjlighet blev succé på instagram och har nu blivit bok.

Gillar man den bör man inte heller missa fotoboken Orka torka, en fotobok som tillkommit som motbild till den tillrättalagda bilder vi brukar få av andra familjers vardag. Redaktören Lotta Sjöberg har själv gjort ett par mycket läsvärda seriealbum om livet som bebisförälder: Bebisbekännelser: guide för nybörjarföräldrar, Family living: den ostädade sanningen samt Det kan alltid bli värre.

De säger att småbarnsåren aldrig kommer igen. Medan man är där kan det vara skönt att veta att man inte är ensam och kanske kan livet bli lite mer uthärdligt av ett igenkännande garv.

(Detta var ett par exempel. Läs gärna också Henrik Langes Pappa för dig som har bråttom och Joanna Rubin Drangers Alltid redo att dö för mitt barn.)

 

Text: Urban Jarvid Linköpings stadsbibliotek

Ämne: boktips
Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss