Senaste artiklar
Logga in

Tisdag morgon

Tisdag morgon foto Mo Riza

Klockan 08:25 är Sheida på väg till sitt jobb på reklambyrå i Norrköping. Eftersom hon pendlar varje dag finns det tid till läsning och reflektion på tåget. Idag kan hon inte koncentrera sig på e-boken hon har på plattan utan tankarna far iväg. Mest tänker hon på dottern Elise, som är 2,5 år. Hon hoppas att Elise ska komma ifatt i sin språkutveckling.

De tränar varje dag hemma med hjälp av Babblarna och böcker med tecken som stöd. Logopederna som Sheida och hennes man Fredrik har varit i kontakt med har tipsat om olika böcker som kan hjälpa språkutvecklingen. Är det Fredriks dyslexi som har gått i arv till Elise? Tack och lov finns det väldigt bra möjligheter och hjälp för dyslektiker idag. Fredrik tänker sällan på att han har läs- och skrivsvårigheter, säger han, och han har ett bra jobb som lärare. Böcker läser han också, både i bokform och som talbok som han laddar ner själv.

Sheida försöker läsa lite i boken men texten flyter bara ihop. Hon har en persisk bok med sig, hon plockar fram den istället. Vad bra det hade varit om det fanns e-böcker på persiska. Då hade Sheidas mamma Fateme kunnat fortsätta läsa skönlitteratur på persiska för i e-böckerna kan man bestämma storleken på texten själv. Som tur är finns det svenska böcker i stor stil. Fateme älskar biblioteket, hon går ofta dit. Hon känner sig lite ensam nu när hon har flyttat men på biblioteket träffar hon mycket folk, säger hon. Hon är med på högläsningscafé och stickcafé.

Fredrik ringer och påminner om att det är sagostund på persiska ikväll.

- Kan vi träffas där, undrar han. Jag vill försöka träffa Josef men någon behöver se efter Elise medan Theo är på sagostunden.

Josef är Fredriks språkvän, de brukar träffas en gång i veckan. Josef har många frågor om det svenska samhället, kulturen och umgängesreglerna och Fredrik är nyfiken på hur det var att vara lärare i Israel.

-Hinner inte du kanske Fateme kan komma? Eller pappa?

Fredriks pappa, Leif bor i staden och är nybliven pensionär. Han tillbringar mycket tid med barnbarnen och ute i naturen. På sina vandringar brukar han ha med sig ljudböcker. Leif pratar mycket om den nya regnbågshyllan på biblioteket. Han hade uppskatta en sådan när han var ung.

-Vi kan försöka träffas alla fyra. Ringer du till Leif så ringer jag till mamma, säger Sheida. Då ses vi på biblioteket klockan fem.

 

 

Text: Carin Ingmarsson, Linköpings stadsbibliotek

 

Tips

 

 

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss