Senaste artiklar
Logga in

Nya och gamla fakta

Hur ofta får man höra samma sak två gånger? Eller tre? Hur mycket repeteras för dig, trots att du redan vet om det och inte behöver bli påmind? Kan folk inte komma på något roligare? Eller komma med något nytt?

Risken med att nöta in allt gammalt om och om igen är att man tröttnar på det. Och på allt annat. När man hör om ett mord eller våldtäkt blir reaktionen inte ”Oh nej! Stackare!” utan oftare ”Jaha, en till?”. När man ser ännu en film blir man knappast orolig för om hjälten kommer lyckas med sitt uppdrag och överlever eller inte (en bra film gör visserligen resan dit mer intressant, men hur många lyckas med det?). Läser man om en dinosaurie som var si eller så stor blir man inte på långa vägar lika imponerad som man blev när man var 7, för man har redan hört och sett så mycket stort att det bara försvinner i mängden. Man tappar intresset för världen.

Nej, vi tar och ändrar riktning på det här. Vi tar fram roligare saker istället. Saker som alla inte vet. Vi lär oss något nytt. Jag lovar, det är roligare. Man kan klaga hur mycket man vill på att det inte händer något, att man aldrig får veta något, att det aldrig är roligt eller intressant, men inget blir bättre än du låter det vara. Vill du veta något får du leta själv, ingen är skyldig dig att göra det åt dig. Underhåll dig själv ett tag, gör något du vill och tycker om, vänta inte på att någon ska komma med det på en bricka utan att du ska behöva be om det!

För de där 7-åringarna som älskar dinosaurier har något som många vuxna har tappat på vägen, något som gav all den där energin att kånka iväg på alla böcker som gick att hitta i ämnet, sitta och titta på alla bilder, ställa alla de där oändliga frågorna; de har kvar nyfikenheten. De behöver inte låtsas för chefen att de vet allt om vad de håller på med, utan lever istället för att ta reda på allt de inte vet. När man väl låter nyfikenheten ta över och erkänner att ”Jag vet inte, men vi kan ta reda på det!” och letar reda på svar bara för att man vill veta, då har man jättekul!

De böckerna som finns listade till höger om den här högen med text är fulla med udda fakta och konstigheter som det bara är kul att veta, till ingen nytta alls!
Ha det så kul!

Text: Maria Karlsson, Finspångs bibliotek

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss