Senaste artiklar
Logga in

Från Youtube till bok

Från Youtube till bok

Över 2000 kanaler på Youtube har i dagsläget över 1 miljon följare. 1 miljon innebär i stort sätt att personen bakom kanalen kan försörja sig på Youtube, även många med färre än 1 miljon följare kan också det. För Youtube består av mycket mer än kattvideos eller musikvideos. Det finns ett helt ”community” av människor som gör videos om olika ämnen och har en hängiven följarbas, något som lett till att många av dem fått möjligheter som att skapa företag, skriva böcker, göra filmer och mycket mer.

Youtube är en relativt ny variant av underhållning som för många yngre komplimenterar eller ersätter tv-tittande. Youtube grundades år 2005 och år 2010 fanns det endast 5 kanaler som hade över 1 miljon följare, mot dagens 2000. Den kanalen med flest följare är den svenske Felix Källberg (Kanal Pewdiepie med över 60 miljoner följare). Källberg är någon de flesta känner till även om de inte använder sig av Youtube. Idag är Youtube en industri som ger tusentals arbete och som ständigt ökar i popularitet och vars innehåll förändras. Ett exempel på hur snabbt populariteten bland Youtubers växer är event som brittiska Summer in the city som år 2009 ordnades för att olika skapare på Youtube skulle ha möjlighet att träffas. Vid första Summer in the city sågs cirka 300 personer i en park i London, mot att år 2017 ha över 10 000 besökare. Även vid det amerikanska eventet Vidcon blir det tydligt, vid Vidcon bjuds Youtubers från hela världen in för att delta - bland annat den svenska Youtubern Clara Henry har deltagit. Vidcon hade år 2017, 30 000 besökare från att år 2010 när första Vidcon hölls ha cirka 1400 besökare.

Eventet Vidcon grundades av Hank och John Green. Tillsammans driver bröderna kanalen Vlogbrothers. De är ett exempel på hur en Youtube-kanal kan växa och bilda ett eget ”community”. Att bilda ett community innebär i princip att de har en hängiven följarbas. Fansen till Vlogbrothers har en gemenskap genom att de kallar sig Nerdfighters och kämpar för att göra samhället bättre (Awesome). Bröderna ordnar årligen events på sin kanal som Projekt for Awesome där de samlar in pengar till välgörenhet som deras fans hjälper till att välja.
Många kanaler har likt Vlogbrothetrs en hängiven följarbas och detta har lett till att kanalen i sig har gått vidare och blivit något större än personen som skapade den. Ett tydligt exempel på det är Youtube-kanalen Smosh som idag har över 22 miljoner följare. Smosh startade med vännerna Ian och Anthony som 2005 började göra enkla videos med egenskrivna sketcher, till att idag ha expanderat över flera kanaler med många anställda både framför och bakom kameran. 2015 gjorde de filmen Smosh: The Movie och tog ett kliv över till en mer traditionell variant av underhållning.
Vid senaste Smosh Summer Games – där alla anställda från Smoshs två näst mest populära kanaler Smoshpit och Smoshgames samlas – var 17 olika Youtubers med och de som arbetar bakom kameran är betydligt fler. Smosh har blivit ett eget nätverk av kanaler som erbjuder något för alla, sketcher, veckoprogram om mat eller musik, vlogar, nyhetsuppläsning med mer. Allt Smosh gör är dock med fokus på humor och underhållning. Under 2017 lämnade Anthony kanalen men Smosh fortsätter ändå att växa.

Även om en Youtube-kanal styrs av en person innebär inte det att en Youtuber inte kan bilda företag och exapandera. En välkänd Youtube-profil är brittiska Zoe Sugg, kanal Zoella med över 12 miljoner följare och nästan 5 miljoner på sin vlogkanal. Sugg är en av de som byggt ett starkt varumärke med både ett skönhetsmärke och ett designmärke med hemartiklar. Tillsammans med sin pojkvän Alfie Deyes (Pointlessblog) och bror Joe Sugg (Thatcherjoe) har hon även skapat ”The Creator Store” där olika Youtube-profiler säljer kläder och prylar relaterade till sina kanaler.
Zoe Sugg var även en av de första Youtubers som skrev en bok och banade vägen för fler att göra det. Girl Online (2014) heter Suggs bok som blev en ungdomsserie på tre böcker. Serien handlar om Penny som blir känd på internet, något hon döljer i verkliga livet som är kantat av tonårsbekymmer.
Böckerna blev omåttligt populära och Suggs första bok sålde första veckan över 70 000 exemplar.

Zoella är bara en av alla Youtubers som blivit erbjuden ett bokkontrakt. Det är främst brittiska och Amerikanska Youtubers som dominerar när det kommer till internationellt kända böcker. Vanligast bland Youtubers som skriver böcker är dock självbiografier. Värt att nämna när man pratar om Youtube-böcker är även att i flera fall har det varit tal om spökskrivning. Ett stort problem har även varit frågan om att exploatera unga fans. Där fans ombes köpa tillexempel en bok av Yotubern de tittar på men sedan visar det sig att boken inte är välskriven eller att den är spöskriven. Många menar att Youtubers som Zoe Sugg borde ta ett ansvar och vara mer selektiva med vad de ”sätter sitt namn på”. De som tittar på Youtube varierar i ålder men det är främst den yngre målgruppen (under 18 år) som köper produkter Youtubers säljer.
Kritik kring Youtube-böcker riktas också till förlagen som ger ut böckerna, där mer okända personer som kan skriva böcker inte får lika stor chans eftersom de inte har en följarbas likt Zoe Sugg. Att många Youtubers som ger ut böcker inte hade fått chansen att skriva en bok om de inte varit kända är ett faktum. Böckerna har dock ofta stor genomslagskraft och en positiv sak med Youtube-böcker är att många hjälpt unga fans genom att behandla viktigt ämne i sina böcker. Flera av böckerna går att läsa som vuxen men de är oftast riktade till tonåringar.

En av de som skrivit en hyllad bok är amerikanska Youtubern Tyler Oakley med nästan 8 miljoner följare. Binge (2015) heter boken där Oakley på ett humoristiskt sätt skriver om sin uppväxt som homosexuell och hur kämpigt detta kunde vara. Boken kretsar kring temat att inse att du ska kräva att bli accepterad av personerna i din närhet och hur viktigt det är att alltid vara dig själv.
Oakley är en av många Youtubers som använder sin röst på Youtube till något positivt. Oakley har i flera år varit talesperson för The Trevor Project en organisation som hjälper tonåringar inom hbtq-spektret. År 2017 gjorde Oakley en serie på sin kanal kallad Chosen Family där han under en månads tid lyfte frågor kring hbtq-personers liv. Han bjöd in olika hbtq-influenser för att prata om svårigheter. Chosen Family hade bland annat avsnitt om att vara flykting och queer samt ett avsnitt om dödskjutningarna på en gaybar i Orlando. Oakley sålde även tröjor för att stödja olika välgörenheter beroende på videons tema.

En annan person som ofta talar om hbtq- frågor på sin kanal är Hannah Hart (kanal MyHarto, ca 2,5 miljoner följare). År 2017 släppte hon boken Buffering: Unshared Tales of a Life Fully Loaded, en bok där hon berättar om sitt liv. Boken handlar om att acceptera sig själv som lesbisk men också om hur det är att växa upp i fattigdom med en förälder som lider av en psykisk sjukdom. Innan Buffering har hon även skrivit en mer lättsinnig bok vid namn My Drunk Kitchen (2014), vilken är inspirerad av en serie på Harts kanal där hon dricker och lagar mat medan hon ger underhållande råd om livet.
Förutom hbtq-frågor använder Hart även sin kanal för att prata om välgörenhet ett exempel är hennes event Have A Hart Day, där fans världen över samlas i olika städer för att ägna sig åt volontärarbete. I Sverige har en sådan dag anordnats i Malmö.

Både Oakley och Hart har under Obamas presidentperiod blivit inbjudna till Vita huset för att delta i samtal om problematik i USA, på grund av det arbete de gjort på sina kanaler.


Här följer en beskrivning av andra Youtubers som tar upp viktiga ämnen och är värda att nämnas när det kommer till Youtubers som skrivit böcker.

Lilly Singh en kanadensisk Youtuber med rötter i Indien, gör ofta videos om jämställdhet. Singh har idag ett helt team som jobbar för henne men hon skriver fortfarande manus till sina videos. Boken How To be a BAWSE släpptes år 2017 och handlar om att kämpa i livet och arbeta hårt för det man vill ha.

Arden Rose är en amerikansk Youtuber som bland annat arbetar som skådespelerska. Hennes bok Almost Adulting: All You Need to Know to Get It Together (Sort of) ger tips till unga personer om hur de ska klara sig när de flyttar hemifrån. En bok som blivit starkt hyllad.

Connor Franta som också är en amerikansk Youtuber och entreprenör som har gjorde succé med sin självbiografi A work in progress (2015) och släppte sin andra bok Note to Self år 2017.
Svenska Youtubern och medieprofilen Clara Henry skrev år 2015 boken Ja jag har mens, hurså? en viktig bok som täcker det skolan inte gör i sin undervisning och berättar allt tjejer (killar och andra) behöver veta om mens. Boken släpptes på engelska år 2017.

Det finns 100-tals Youtubers som idag har skrivit en bok, googla bara ämnet ”Youtubers books” om du är intresserad av fler. Alla böcker är inte lika välskrivna men att det är ett utbrett fenomen går inte att förneka. Allt fler svenska Youtubers börjar ge ut egna böcker och ska man se till trenden i den internationella marknaden lär utgivningarna öka.

Något som kan förklara populariteten av dagens Youtubers och kändisstatusen som dessa människor får för att ”sitta i sitt sovrum och prata med en kamera”, kan ha att göra med hur många av dem startade. Youtubers som Zoe Sugg, Tyler Oakley, Hannah Hart eller Smosh började alla innan Youtube var ett yrke att försörja sig på. De satt verkligen i sina sovrum och pratade med en kamera som en hobby och på så sätt relaterade människor världen över till dem. Deras popularitet idag grundas i att de känns genuina eftersom de råkade välja en hobby som gjorde dem rika och kända. På så sätt kan de sälja böcker, bygga företag och skapa ”communities” kring sina kanaler för de har en nära relation till sina tittare, vilken de byggt upp i flera år.


text: Johanna Hammarström, Tranås bibliotek

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss