Senaste artiklar
Logga in

Erik lutar sig tillbaka och lyssnar

Erik lutar sig tillbaka och lyssnar

Eric Rosén bor med sin hustru Margit i en stuga i skogen utanför Åtvidaberg. Trakten är inbäddad i snö när jag kommer dit för att prata med Eric. Han har sedan några år tillbaka Corren som taldagstidning. Han har den kortaste varianten som han lyssnar till varje dag den kommer. Sen läser Margit även högt ur tidningen. Erik är också en av de ca 400 personer i Sverige som har börjat använda tjänsten Talboken kommer.

Eric började få problem med synen för 15-20 år sedan. Han märkte att det var någonting som inte stämde. Han såg allt sämre och besökte därför Ögonkliniken. Han fick bekräftat att han hade drabbats av åldersförändringar på gula fläcken.

- Tyvärr finns det inget botemedel mot detta så det är bara att leva med och på den vägen är det fortfarande. Det blir allt sämre och sämre och nu ser jag nästan ingenting. Idag har jag ledsyn. Jag klarar mig ganska bra i en miljö där jag är van att vistas, berättar Eric.

När han inte längre såg så bra, blev det nästan ett större behov av att få läsa.

-  När man inte kan se på TV och inte läsa tidningen vill man ändå tillgodose sig med litteratur, så att man kan hänga med något så när i tillvaron. Så därför söker jag mig till biblioteket.

Erik började med att byta till böcker med större text. Senare gick han över till böcker på CD-skiva som man kan spela i en Daisy-spelare. Spelaren fick han av Syncentralen. Den har han använt hela tiden ända tills Talboken kommer startade.

- Nu kan jag använda taldagstidningsspelaren. Eftersom vi har Corren kan jag få böckerna i den spelaren, säger Erik och fortsätter: Jag blev kontaktad av biblioteket och de undrade om jag ville prova att få boken i taltidningspelaren Det är bättre eftersom jag inte behöver skaffa några böcker på CD överhuvudtaget utan det kommer direkt i taldagstidningspelaren.

Erik lyssnar gärna till deckare, till exempel Jan Guillous böcker. Erik rekommenderar alla som har behov av att kunna lyssna på en talbok att skaffa en taldagstidningsprenumeration.

- Det är inget annat än vinster när man får böcker hem bara genom att trycka på en knapp, att inte ta ett steg för att hämta ut eller lämna tillbaka, utan bara luta sig tillbaka och lyssna.

 

Text: Lillemor Engholm Guy
projektledare Taltidning till fler
Regionbibliotek Östergötland

 

 

Fakta om Talboken kommer

Talboken kommer är en tjänst som innebär att de talböcker man lånar, skickas digitalt till den mediaspelare man har för att lyssna på sin taldagstidning. Idag måste man alltså ha en taldagstidningsprenumeration för att kunna använda tjänsten Talboken kommer. I framtiden kan det kanske bli möjligt att få den tjänsten utan koppling till dagstidning.

 

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss