Senaste artiklar
Logga in

Lästips inför sommaren

Lästips inför sommaren

I skrivande stund sitter jag och ser ut genom fönstret på en grå himmel. Tandläkarväder, som Lars Winnerbäck så träffande uttryckte det. Men jag ska inte klaga för mycket. Faktum är att den senaste tiden bjudit på helt fantastisk väder. Stockholm fick meteorologisk sommar redan den 17:e april. Så med sommaren här och semestern i antågande sitter jag som vanligt och funderar kring vad som ska hittas på under den här ledigheten. Kanske blir det en utlandsresa. Kanske tar jag tåget upp till fjällen och vandrar. Eller ska man bara försöka koppla ner hemma och strunta i all semesterhets och stress den här gången? Oavsett vilket kommer jag att ha en bok med mig. Det är för mig ett av de stora sommarnöjena, att kunna läsa en riktigt bra bok utan att behöva känna att den bidrar med något mer än en god historia och tillfällig förströelse.

För er som precis som jag ibland inte riktigt vet vad ni ska plocka ut ur hyllan härnäst tänkte jag därför ge lite lästips inför sommaren. Ni får tre stycken. De handlar alla till viss del om resor, vilket säkert kan vara relevant för många de kommande månaderna.

Gregory David Roberts Shantaram är en riktig tegelsten till bok som för er som inte tänkt sträckläsa den åtminstone borde räcka halva sommaren. I denna roman blir vi transporterade till det sjudande livet på Mumbais gator. Där får vi följa den förrymde fången Lins liv. Det är en bok om kärlek lika mycket som en äventyrshistoria. Roberts skriver poetiskt om Lins liv i den undre världen, om hans sökande efter sig själv och om vänskap och kärlek. En bok för alla som tycker om främmande platser, där en kultur och ett liv mycket långt från vardagslunken i Sverige skildras på ett fantastiskt sätt.

För er olyckliga som inte läst Liftarens guide till galaxen, gör det nu! Eller släpp åtminstone alla tankar på framtida läsprojekt innan ni plockat upp denna fantastiska lilla bok. Douglas Adams berättelse om Arthur Dents äventyr i universum och senare i multiversum är en modern klassiker som humoristiskt beskriver hur allt inte är vad det verkar vara. Liftarens guide till galaxen är särskilt relevant i semestertider eftersom den betonar vikten av att TA DET LUGNT.

Mitt tredje och sista lästips är Daniel Masons Pianostämmaren. Den liknar i mycket Joseph Conrads Mörkrets hjärta och skildrar pianostämmaren Edgar Drakes resa in i brittiska Burma under slutet av artonhundratalet. Drake färdas från London för att djupt inne i djungeln stämma en Erardflygel åt en mycket betydelsefull brittisk överste som håller samman balansen i området. På sin resa får Drake uppleva främmande landskap och människor. Det är en bok med en sorgsen underton som gör den både vacker och spännande.

Alla behöver en bra semesterbok. Om någon av dessa böcker följer med på en resa du gör någon gång, fantastiskt. Om du här inte fann något som tilltalade dig, misströsta inte. Du kommer att hitta något bra. Det gör man ju nästan alltid!

Text: Johan Ekberg, Valdemarsvik

Ämne: boktips
Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss