Senaste artiklar
Logga in

Nyårslöfte – Städa och organisera hemma

Nyårslöfte – Städa och organisera hemma

Har du någon gång varit med om det här? Du köper en ny pryl och när du kommer hem upptäcker du att du redan hade en fullt fungerande; kapsylöppnare/potatisskalare/vitlökspress/nagelfil/skohorn/skarvsladd?

Hur kan det komma sig att detta händer? Kan det vara så att vi har så mycket prylar att vi tappat greppet om vad som finns i lådor, förråd och gömmor därhemma? Kanske är det så och då är frågan, vad kan vi göra åt det?

Tittar vi bland böcker som handlar om detta så finns det två vägar att gå, städa och organisera eller rensa och minimera… och det allra bästa kanske är att kombinera dessa båda sätt, först rensa och sen organisera det som är kvar. För handen på hjärtat, behöver du alla de åtta vispar som skramlar runt i din kökslåda eller de fyra fotfilarna i varierande skick som gömmer sig längst in i badrumsskåpet?

Den första boken som tar upp detta på en enkelt och konkret sätt är ”Prylbanta - färre saker, större frihet”. Författarna som även driver en populär blogg berättar här om sin resa mot ett mer minimalistiskt liv med färre prylar.

Nästa boktips är ”Hejdå saker - Konsten att bli lyckligare genom minimalism” som är skriven av Tokyobon Fumio Sasaki. Han berättar hur du går till väga för att göra dig av med överflödiga prylar, på ett praktiskt sätt men även på ett känslomässigt plan.

”Rensa ut & lev lättare - En smart guide till ordning hemma” skriven av Eva Maria Karlander är boken som med hjälp av 47 uppgifter på lika många veckor steg för steg hjälper dig att få ett mer harmoniskt hem som känns bra att komma hem till.

Nästa bok på temat rensning är ”Ordning hemma - smarta tips för en enklare vardag” där ordningsexperten Brita Hahne guidar läsaren mot ett enklare liv med inspirerande före- och efterbilder och handfasta råd.

Man kan inte prata om rensning utan att nämna ”gurun” på området Marie Kondo och hennes bok ”Konsten att städa”. En internationell storsäljare där författaren även skapat en egen metod, KonMari-metoden, som bygger på hennes sätt att städa och organisera.

Så hur var det nu, hur många vispar behöver du egentligen?

Text: Susanne Kastbom, Motala bibliotek

Lästips


Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss