Logga in
Tillgänglighet på webbplatsen Tillgänglighet på webbplatsen

Vi arbetar ständigt med att öka tillgängligheten på webbplatsen. Vårt mål är att all information och alla tjänster på webbplatsen ska kunna användas av alla oavsett personliga eller tekniska förutsättningar. Har du problem med att använda någon del av webbplatsen vill vi att du kontaktar oss och berättar vad som inte fungerar. Använd kontaktvägarna under Kontakt och Öppet.

Anpassa

Bibliotekets webbplats använder relativ teckenstorlek vilket gör att du i din webbläsare kan ändra textstorleken. Det gör du på olika sätt beroende på vilken webbläsare du använder.

Ändra textstorlek via Ctrl-tangenten och mushjulet

Håll ner Ctrl-tangenten på tangentbordet och snurra på mushjulet (fungerar på de flesta webbläsare)

Ändra textstorlek via webbläsarens menyer

Internet Explorer: Välj Visa och därefter Textstorlek.
Netscape Navigator: Välj Visa och därefter öka- eller Minska teckensnitt.
Firefox: Välj Visa och därefter Textstorlek. Du kan också använda Ctrl-tangenten tillsammans med + eller -
Opera: Välj Visa och därefter Zoomfaktor. Du kan också använda tangenterna + och -

Uppläsning

Vår webbplats är ansluten till ”Talande webb”. Talande webb läser upp webbsidor, pdf-filer och Word-filer. Uppläst tal sparas också som Mp3-filer. Läs mer här eller välj länken Talande webb i menyn till vänster.

Skriva ut webbsidor

Använd webbläsarens inbyggda funktion för utskrift när du vill skriva ut en sida. På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen och textstorleken anpassad för utskrift. Om du vill se hur utskriften blir innan du skriver ut, kan du välja ”Förhandsgranska” eller ”Förhandsvisa” i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab. Om det inte fungerar i din webbläsare bör det finnas information om hur du gör i webbläsarens dokumentation eller hjälpsystem.

Snabbkommandon Snabbkommandon

Följande snabbkommandon kan användas för att navigera på webbplatsen:


0:  Tillgänglighetsinformation och anpassning
1:  Startsida
2:  Bli inspirerad
3:  Innehållsöversikt - sök på webbplatsen
4:  Nyheter 
5:  Vanliga frågor och svar
6:  Vårt program
7:  Kontakta oss

De flesta moderna webbläsare har stöd för snabbkommandon för att navigera på webbplatsen. Hur du aktiverar snabbkommandot beror på vilken webbläsare och vilket operativsystem du använder. Gör så här:

Windows

I Internet Explorer
För att aktivera ett snabbkommando i Internet Explorer, håll ner tangenten [Alt] och tryck på tangenten som motsvarar den funktion du vill använda, till exempel 4 för att gå till söksidan. Tryck därefter [Enter]. Alltså: [Alt] + 4 och sedan [Enter].

I Mozilla Firefox
Håll ner [Shift] och [Alt] samtidigt och tryck på en funktionstangent. Alltså: [Shift][Alt] + 2 tar dig till nyheter och program.

I Google Chrome
Håll [Alt] och tryck på en funktionstangent. Alltså: [Alt] + 1 tar dig till webbplatsens startsida.

I Opera
Håll [Shift] och [Esc] och välj sedan från menyn i PopUp fönster.

Mac

  • De flesta webbläsarna: CTRL + Snabbkommando


Linux

  • Firefox: CTRL + SHIFT + Snabbkommando
  • Opera: SHIFT + ESC + Snabbkommando

Titta i din webbläsares hjälpavsnitt för mer information.

Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss