Logga in
Artiklar

Guide till: Den franska nya vågen

Godard

 

Frankrike har så gott som blivit en synonym för utländsk film vid det här laget. Ända sedan konstformens födelse har den franska filmen aldrig slutat imponera på omvärlden. Av alla rörelser som har vuxit fram inom landets gränser genom historien, är det den franska nya vågen som imponerar mest.

Skriven 2018-04-10

I rampljuset: Akira Kurosawa

Cineasterna

Få regissörer har varit lika inflytelserika som den japanska mästaren Akira Kurosawa.Genom att bland annat kombinera traditionella japanska teman och filmtekniker med sin kärlek för amerikanska westerns, skapade han några av historiens mest banbrytande och uppskattade verk.

Skriven 2018-03-26

Filmskapare historien glömde: Verity Lambert

Doctor Who

Signifikant betydelse: Den första producenten av TV-serien Doctor Who. Det är ingen hemlighet att min absoluta favoritserie är Doctor Who. Den genomsnittliga svensken har nog ingen aning om vad detta är för någonting, så låt mig ge er en snabb introduktion.

Skriven 2018-03-08

Oscarsutdelningen 2018

Oscars 2018

Den 4 mars 2018 är det dags för årets Oscarsgala. Det här var ett ovanligt tufft år, så för att hjälpa er att komma underfund med vilka filmer som har bäst chanser att vinna i de olika kategorierna ger jag er här mina förhandstips. Kom bara ihåg att Oscarsakademin ibland är oförutsägbar!

Skriven 2018-02-26

Guide till The Disaster Artist och The Room

The Disaster Artist

Den 9:e februari hade James Francos ”The Disaster Artist” biopremiär i Sverige och till Norrköping kommer den till Cnema 2 mars, se http://cnema.se/film/disaster-artist. Om du inte vet någonting om filmen men har tänkt se den, finns det en del saker om den du bör känna till. Filmen är nämligen baserad på en sann historia, vilken i sig är så spännande att den låter påhittad, men med tanke på att många människor inte känner till den har jag valt att ge er en simpel guide till ”The Disaster Artist”. Du behöver givetvis inte känna till dessa saker för att kunna njuta av filmen, men du kommer garanterat få en rikare bioupplevelse om du gör det.

Skriven 2018-02-12

20 bortglömda kvinnliga regissörer

Die Abenteuer des Prinzen Achmed

Många av filmhistoriens mest inflytelserika och talangfulla regissörer är kvinnor. Trots detta har de flesta av dem suddats ut ur historien, uteslutits ur kursböckerna eller hel enkelt bara glömts bort. På grund av detta vill jag nu uppmärksamma 20 inflytelserika kvinnliga regissörer som historien glömde bort. Detta är bara ett urval, så om jag har utelämnat din favoritregissör ber jag om ursäkt.

För att göra urvalet enklare har jag valt att förhålla mig till följande punkter.

1. Inga regissörer som fortfarande lever! Detta utesluter gamla mästare som Agnès Varda och Lina Wertmüller

2. Regissören måste ha varit död i minst tio år! Denna gräns drogs för att ge världen lite tid att omvärdera regissören i fråga. Jag har dock gjort ett undantag (se Chantal Akerman nedan).

Skriven 2018-01-23

15 kvinnliga regissörer att hålla ett öga på

15 kvinnliga regissörer att hålla ett öga på

Det är ingen hemlighet att manliga filmskapare får så gott som all uppmärksamhet. Såvida inte regissörens namn är Kathryn Bigelow eller Sofia Coppola, ignoreras vanligtvis filmer gjorda av kvinnor i alltför stor utsträckning. Ibland händer det att dessa når ut till en stor biopublik, men kassasuccéer regisserade av kvinnor är ungefär lika vanliga som solförmörkelser. Det finns dock flera talangfulla kvinnliga regissörer idag som inte bara håller jämna steg med sina manliga kollegor utan som dessutom överträffar dem många gånger. Jag skulle till exempel gärna sätta eld på vartenda exemplar av varje titel i Michael Bays filmografi, för att rädda Ava DuVernays ”Selma”. På grund av detta har jag valt att lista 15 kvinnliga regissörer som är värda att hålla ett öga på.

Skriven 2018-01-08

Filmer att se till jul

God filmjul

Jag tror nog att de flesta som känner mig vet att julen inte direkt är min favorittid på året. Det betyder dock inte att jag föraktar filmer kopplade till högtiden helt och hållet! Med tanke på att det bara är några dagar kvar till julafton kan jag rekommendera ett urval av de bättre julfilmerna och dessutom julfilmer för alla oss som inte älskar julen. God jul!

*=Finns att låna på Götabiblioteken | Cineasterna - Finns på cineasterna

Skriven 2017-12-17

Den italienska neorealismen

Italiensk neorealism- scen ur Rom - öppen stad (1945)

 

Skriven 2017-12-04

Den tyska expressionismen inom film

Tysk expressionism

Jag kan inte få nog av stumfilmer. Det finns en viss charm hos dem som helt enkelt saknas i talfilmer. Mina absoluta favoritstumfilmer är de som gjordes under den tyska expressionismens storhetstid på 1920-talet. Några av er har nog aldrig ens hört talats om denna rörelse, men om ni någon gång har sett en skräckfilm har ni garanterat känt av dess inflytande. Därför vill jag ge er en snabb introduktion i den tyska expressionismen. 

Skriven 2017-11-13
Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss