Logga in
Artiklar

15 kvinnliga regissörer att hålla ett öga på

15 kvinnliga regissörer att hålla ett öga på

Det är ingen hemlighet att manliga filmskapare får så gott som all uppmärksamhet. Såvida inte regissörens namn är Kathryn Bigelow eller Sofia Coppola, ignoreras vanligtvis filmer gjorda av kvinnor i alltför stor utsträckning. Ibland händer det att dessa når ut till en stor biopublik, men kassasuccéer regisserade av kvinnor är ungefär lika vanliga som solförmörkelser. Det finns dock flera talangfulla kvinnliga regissörer idag som inte bara håller jämna steg med sina manliga kollegor utan som dessutom överträffar dem många gånger. Jag skulle till exempel gärna sätta eld på vartenda exemplar av varje titel i Michael Bays filmografi, för att rädda Ava DuVernays ”Selma”. På grund av detta har jag valt att lista 15 kvinnliga regissörer som är värda att hålla ett öga på.

Skriven 2018-01-08

Filmer att se till jul

God filmjul

Jag tror nog att de flesta som känner mig vet att julen inte direkt är min favorittid på året. Det betyder dock inte att jag föraktar filmer kopplade till högtiden helt och hållet! Med tanke på att det bara är några dagar kvar till julafton kan jag rekommendera ett urval av de bättre julfilmerna och dessutom julfilmer för alla oss som inte älskar julen. God jul!

*=Finns att låna på Götabiblioteken | Cineasterna - Finns på cineasterna

Skriven 2017-12-17

Den italienska neorealismen

Italiensk neorealism- scen ur Rom - öppen stad (1945)

 

Skriven 2017-12-04

Den tyska expressionismen inom film

Tysk expressionism

Jag kan inte få nog av stumfilmer. Det finns en viss charm hos dem som helt enkelt saknas i talfilmer. Mina absoluta favoritstumfilmer är de som gjordes under den tyska expressionismens storhetstid på 1920-talet. Några av er har nog aldrig ens hört talats om denna rörelse, men om ni någon gång har sett en skräckfilm har ni garanterat känt av dess inflytande. Därför vill jag ge er en snabb introduktion i den tyska expressionismen. 

Skriven 2017-11-13

Herman Lindqvist - Mannerheim

Herman Lindqvist

Skriven 2017-11-07

Universals monster-filmer

 

Monster Thomas Hawk

Halloween är den bästa tiden på året att titta på skräckfilm. Det finns dock fler skräckfilmer än vad en genomsnittlig person hinner se under en livstid, och med tanke på hur ofta nya titlar kommer ut kan det vara lätt att prioritera bort klassikerna. På grund av detta skulle jag vilja uppmärksamma den första halvan av 1900-talets motsvarighet till dagens superhjältefilmer, nämligen produktionsbolaget Universals monster.

Skriven 2017-10-19

Sommarens intåg

Sommarens intåg, Photo credit: Olfert CC BY-NC-SA

Skriven 2017-06-08
Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss