Logga in
Artiklar

HBTQ bakom kameran

Judy Garland

Den 27 juli inleddes årets Pride, och för att fira detta har jag valt att uppmärksamma några av tidernas främsta HBTQ-regissörer, både nya och gamla. Om du är intresserad av film och ute efter HBTQ-förebilder, kan dessa listor vara någonting för dig. 

Skriven 2018-08-13

I rampljuset: Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Idag ses Ingmar Bergman (1918-2007), Sveriges genom tiderna främsta regissör, som en av filmhistoriens sanna mästare och respekteras lika mycket som bland annat Federico Fellini och Andrej Tarkovskij. Den 14 juli 2018 skulle han ha fyllt 100 år, och för att uppmärksamma detta har vi på biblioteket valt att skriva denna artikel.

Skriven 2018-07-06

Tio Nya zeeländska filmer du måste se

Hobbithus

 

I min senaste artikel, läs den här, presenterades jag en guide till den australiensiska nya vågen. Det vore orättvist om jag inte skrev någonting om grannlandets filmutbud. Därför kommer här tio Nya zeeländska filmer du måste se innan du dör. 

Skriven 2018-06-25

Guide till: Den australiensiska nya vågen

Mad Max

Vilka länder kommer du att tänka på då jag säger orden: ”inflytelserika filmnationer?” USA? Frankrike? Sovjetunionen/Ryssland? Var det någon av er som kom att tänka på Australien? Tro det eller ej, men australierna har faktiskt lämnat ett enorm avtryck i filmhistorien. De har bland annat givit oss några av tidernas främsta skådespelare, som Errol Flynn och Peter Finch, och mest vågade filmer, inte minst Mad Max-tetralogin. Under 1970- och 80-talet hade den australienska filmindustrin dessutom en guldålder. Denna kom att kallas för den "australiensiska nya vågen”, och om du aldrig har hört talats om den, kommer här en guide.

Skriven 2018-05-18

I rampljuset: Stanley Kubrick

Stanley Kubrick

Min absoluta favoritregissör är Stanley Kubrick (1928-1999). Få filmskapare har varit lika revolutionerande som han, och likt kung Midas förvandlades allting han vidrörde, med undantag av hans tidiga verk, till guld. Med tanke på att Kubrick var en av de främsta perfektionisterna som någonsin har levt, är det inte särskilt konstigt att han lyckades skapa mästerverk efter mästerverk. Han hade ett bättre öga för detaljer än de flesta och vanligtvis en enorm kontroll över produktionens delmoment.

Skriven 2018-04-24

Guide till: Den franska nya vågen

Godard

 

Frankrike har så gott som blivit en synonym för utländsk film vid det här laget. Ända sedan konstformens födelse har den franska filmen aldrig slutat imponera på omvärlden. Av alla rörelser som har vuxit fram inom landets gränser genom historien, är det den franska nya vågen som imponerar mest.

Skriven 2018-04-10

I rampljuset: Akira Kurosawa

Cineasterna

Få regissörer har varit lika inflytelserika som den japanska mästaren Akira Kurosawa.Genom att bland annat kombinera traditionella japanska teman och filmtekniker med sin kärlek för amerikanska westerns, skapade han några av historiens mest banbrytande och uppskattade verk.

Skriven 2018-03-26

Filmskapare historien glömde: Verity Lambert

Doctor Who

Signifikant betydelse: Den första producenten av TV-serien Doctor Who. Det är ingen hemlighet att min absoluta favoritserie är Doctor Who. Den genomsnittliga svensken har nog ingen aning om vad detta är för någonting, så låt mig ge er en snabb introduktion.

Skriven 2018-03-08

Oscarsutdelningen 2018

Oscars 2018

Den 4 mars 2018 är det dags för årets Oscarsgala. Det här var ett ovanligt tufft år, så för att hjälpa er att komma underfund med vilka filmer som har bäst chanser att vinna i de olika kategorierna ger jag er här mina förhandstips. Kom bara ihåg att Oscarsakademin ibland är oförutsägbar!

Skriven 2018-02-26

Guide till The Disaster Artist och The Room

The Disaster Artist

Den 9:e februari hade James Francos ”The Disaster Artist” biopremiär i Sverige och till Norrköping kommer den till Cnema 2 mars, se http://cnema.se/film/disaster-artist. Om du inte vet någonting om filmen men har tänkt se den, finns det en del saker om den du bör känna till. Filmen är nämligen baserad på en sann historia, vilken i sig är så spännande att den låter påhittad, men med tanke på att många människor inte känner till den har jag valt att ge er en simpel guide till ”The Disaster Artist”. Du behöver givetvis inte känna till dessa saker för att kunna njuta av filmen, men du kommer garanterat få en rikare bioupplevelse om du gör det.

Skriven 2018-02-12
Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Facebook    Flickr
YouTube     Instagram
 Tel: 011 - 15 26 65 | E-adress: stadsbiblioteket[a]norrkoping.se | Postadress: Box 2113, 600 02 Norrköping | Besöksadress: Södra Promenaden 105Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Nyheter i vårt sortiment Vanliga frågor och svar vårt program Kontakta eller fråga oss