Logga in

Låneregler

Lånekort är gratis och behövs för att få låna hem ur bibliotekets bestånd. Alla barn som har fyllt 6 år kan få ett eget lånekort. Barn upp till 16 års ålder skall ha målsmans underskrift och målsman är ansvarig för barnets lån. Lånekortet bör medföras vid varje lånetillfälle. Adressändring och namnbyte anmäles snarast till biblioteket.  
Anmäl förlorat lånekort omedelbart för att förhindra att obehöriga utnyttjar kortet. Det kostar 10 kronor att ersätta ett förlorat lånekort med ett nytt (ingen kostnad för barn).
 
En PIN-kod kan kopplas till lånekortet och den ger dig möjlighet att beställa, låna om och låna e-böcker via bibliotekets hemsida.

Lånekortets innehavare är ansvarig för allt som lånas på kortet. Förkomna eller skadade böcker, filmer, cd-böcker etc ersättes enligt bibliotekets värdering.

Lånetiden är normalt 28 dagar. Om mediet är reserverat förkortas lånetiden. Videofilmer/DVD får man låna i 7 dygn.  Spar lånekvittot som en påminnelse om vad du har lånat och när det ska lämnas tillbaka. Det går bra att låna om boken, dock inte om den är reserverad till en annan låntagare. Omlån kan göras under ett besök på biblioteket, per telefon eller från bibliotekets hemsida, dock max tre gånger. Filmer kan ej omlånas.

Om lånen inte kommer tillbaka i tid, skickar biblioteket ut en påminnelse. Lämnas inte lånen tillbaka efter en tredje påminnelse avstängs låntagaren från möjligheten att låna tills dess att det som är försenat har lämnats tillbaka. Vid behov skickas en räkning då vi tar ut 50 kr i faktureringsavgift. Om låntagaren inte kan lämna tillbaka lånen blir han/hon ersättningsskyldig. Vid bortslarvandet av film tar vi ut inköpspris för hyrfilm vilket kan uppgå till 500 - 600 kronor.

Böcker lånade på andra bibliotek i Östergötland samt Tranås kan återlämnas hos oss.

Du kan reservera böcker både det som står i hyllan och det som är utlånat. Ett meddelande skickas ut när det finns att hämta. Du kan kostnadsfritt reservera böcker från hela Östergötland och Tranås via bibliotekets hemsida.

Biblioteket har 4 datorer som kan användas till informationssökning på internet. Dessa två datorer är bokningsbara 30 minuter/dag och per person. Det är inte tillåtet att boka i någon annan persons namn än sitt eget. Det finns möjlighet att skriva ut från datorerna till en kostnad av 1 krona/utskrift. Bokning och betalning av utskrifter görs i lånedisken.

Det är inte tillåtet att använda bibliotekets datorer till rasistiskt eller pornografiskt ändamål. Likaså är det inte tillåtet att ladda ned och installera programvara från internet på datorerna.

Missbruk av bibliotekets regler kan leda till att låntagaren blir avstängd.

Vi kommer till dig Vi kommer till dig

Få hem böckerna till dörren! Har du en funktionsnedsättning och har svårt att ta dig till biblioteket. Kontakta oss och berätta vad du vill läsa, så skickar vi hem böckerna med bud, kostnadsfritt!

Talböcker Talböcker

Svårt att läsa tryckt text?
Då har du rätt att låna talböcker! Talboken (till skillnad från ljudboken)  är inläst för dig med läshandikapp. Du behöver inte visa intyg för att få låna.

Vad är en talbok?
Talböcker är inlästa på cd-romskivor. Formatet kallas Daisy. Vi lånar ut spelare till dig som vill prova.  Vill du sedan köpa en spelare, finns det fler återförsäljare att välja.

Få talböcker direkt hem
Om du har svårt att ta dig till biblioteket skickar vi hem talböckerna portofritt.

Öppna och läs mer

Svårt att läsa? Svårt att läsa?

Låt inte det stå i vägen för läslust och kunskapstörst! Vi har talböcker, storstilsböcker och lättlästa böcker. Bok & talbok för dig som vill läsa samtidigt som du lyssnar. Anpassad dator med bl.a. läsprogram och talsyntes Vill du veta mer? Fråga oss.

Om att läsa på många sätt - informationsfilmer!

Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

FacebookFacebook    Flickr FlickrTel: 0144-350 46 | E-post: biblioteket[a]odeshog.se | Adress: Riddaregatan 1, 599 31 ÖdeshögTill startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Bibliotekets program Vanliga frågor och svar Kontakta eller fråga oss