Logga in
Veckans tips Veckans tips

 

Peter håller upp sina tips

Birgüls 5 tips:

1. Tid att ta farväl av S.D. Robertson  (2017)

Den är välskriven, spännande på flera plan och den tar upp många intressanta frågeställningar. Romanen handlar om en pappas oändliga kärlek till sin dotter och det är en trovärdig skildring av en familj som till varje pris försöker gå vidare när det otänkbara händer.

2. Kobane : den kurdiska revolutionen och kampen mot IS av Joakim Medin (2016)

Kobane i norra Syrien blev en symbol för kurdernas lyckade kamp mot IS när de med underlägsen vapenmakt lyckades befria staden. De har också utropat ett slags självständig stat i regionen: Rojava. Joakim Medin beskriver denna utveckling med fascination.  Boken är rörig, splittrad mellan att försöka berätta det kurdiska folkets hela historia, förklara kriget i Syrien och beskriva framväxten av en helt ny sorts stat.

3. Asyl av Liza Marklund (2009)

Boken som hetter "Gömda" kom ut 1995, och baserades på en misshandlad och förföljd kvinnas egen berättelse. Fortsättningen "Asyl", som handlar om hur Maria Eriksson och hennes familj flyr Sverige och till slut hamnar i USA.

4. Kandela av Divya Srinivasan, Gaiman Neil  (2017)

Kandela var en prinsessa för länge sedan som inte kunde prata. En talande tiger är den enda som kanske kan få en prinsessa att prata i den här vackra bildboken.  En underfundig saga i indisk sagomiljö om prinsessan och tigern.

5. Fisk du aldrig har ätit av  Sara Östlund Nilsson  (2018)

Havet är fullt av fisk som du nog aldrig har ätit eller kommar att äta. De här fiskarna är nämligen alldeles för små, för magra och för taggiga för att kunna bli en god lunch.  Med den här boken du kommer att få veta  många roliga fakta om små fiskar. Du kommer också att få tips på hur du själv kan forska vidare och göra egen spännande upptäckter eller gör egen experiment med spigg och kan lära dig att bygga en fiskfälla.

Till sidans topp

Till startsida Till program och nyheter Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Sökning på webbplatsen Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta eller fråga oss