Logga in
Veckans tips Veckans tips

Wiolas 5 tips:

1. GUILLOU, Jan - Den som dödar drömmar sover aldrig
Åttonde boken i romanbygget ”Det stora århundradet” har kommit fram till 1970-talet. Eric Letang arbetar som notarie på Henning Sjöströms advokatbyrå, samtidigt som han är aktiv inom vänsterrörelsen. Han ingår i en grupp som motverkar statens försök att som i Västtyskland splittra vänsterrörelsen genom infiltratörer som uppmanar till terrorism. Romanen tar också upp IB-affären, som Guillou själv var inblandad i. Genom sin kärlek till Gertrude är Eric också insatt i vad som händer i Västtyskland. När tragedin drabbar honom kommer hans erfarenheter av vårdnadstvister på advokatkontoret väl till pass.

 

 

2. GARDELL, Jonas - Till minne av en villkorslös kärlek
Gardell påpekar att allt han skriver är sant – det gäller bara att tro på det! Gardell utforskar sin släkts historia både på mammans och pappans sida och skildrar sina barndoms- och ungdomsår. Men främst är boken ett sammansatt porträtt av hans älskade mamma Ingegärd - frihetstörstande, frikyrklig, filosofie kandidat, hemmafru, begåvad och till sist dement. Någon doktorsavhandling blir det inte, hon stannar hemma med barnen medan mannen fortsätter sin akademiska karriär och sedan överger familjen. Ingegärd och Jonas har en speciell relation och när hon blir för sjuk känns det som ett svek att sätta henne på ett särskilt boende.

 

 

3. PERSSON, Leif G W - Professor Willy Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv
Fortsätttningen på  ”Gustavs grabb”.  Boken börja med hur han efter Geijeraffären som nästan kostat Leif G W hans karriär åker på falska premisser till USA för studiebesök hos olika kriminaltekniker. Sedan återvänder han till barndomen och berättar om drömmen om att blir Vetenskaplig Detektiv. Vi får följa hans utbildning och medgångar och motgångar i yrkeslivet. Särskilt intressant blir boken när han kommenterar särskida kriminalfall.

 

 

4. KÜPPER, Michaela - Kaltenbruch
Efter att ha förargat sin chef blir Kommissarie Peter Hoffman tillsammans med sin medarbetare Lisbeth Pfau utlokaliserad till byn Kaltenbruch där ett mord har begåtts. Det är 50-tal och efterkrigstid och spåren efter andra världskriget är fortfarande märkbara. Det är ett hårt liv för de utblottade flyktingar som kommit från Schlesien. Ett mord till inträffar och misstankarna riktas mot en av flyktingarna.  Parallellt med polisens arbete skildras i tillbakablickar livet för Marlene när bomberna föll över Köln och för Dana under flykten från Breslau.  Förtigna sanningar och familjehemligheter leder fram till lösningen på morden i denna spännande historiska roman.

 

 

5. LUTZ , Lisa - Passageraren
När genom en olyckshändelse Tanyas man dör flyr hon, fast hon är helt oskyldig. Vad är det för en hemlighet hon är rädd ska avslöjas och vem är hon egentligen?  Vi får följa Tanya på flykt genom USA utan pengar och identitetshandlingar. Gång på gång måste hon ändra identitet och utseende. När hon träffar den mystiska Blue som hjälper henne får det konsekvenser som hon inte kan förutse. Till slut blir själva flykten värre än det hon flyr från och hon beslutar sig för att återvända hem och konfrontera sitt förflutna. En spännande thriller om att aldrig kunna slappna av och aldrig känna sig hemmastadd.

Till sidans topp

Till startsida Till program och nyheter Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Sökning på webbplatsen Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta eller fråga oss