Logga in

Vanliga frågor och svar

Videomanualer

 

Ny låntagare
Sökning i katalogen
Reservera
Låna om
Ladda ner e-böcker

Manualer i text och bild
 
Hur söker jag på hemsidan?

I sökrutan högst upp på varje sida kan du leta efter böcker, filmer, musik mm.

Enkel sökning
1. I sökrutan skriver du in det du ska söka efter. Det kan vara en titel, en författare eller ett ämne. Du kan också skriva in flera sökord. Du får automatiskt förslag på sökningar under rutan. Är du osäker på stavning kan du använda en stjärna (*) som hjälp. Då letar du efter allting som börjar på det ordet, t ex söker Lind* efter både Lindgren och Lindberg.

2. Klicka på Sök. Sökresultatet visas som en träfflista i mitten på sidan

Andra sätt att söka
Vet du att du bara ska leta efter E-böcker, Ljudböcker, Film, Musik, Tidningar, Spel eller Talböcker kan du från vänstermenyn på Startsidan öppna de sidorna och sedan söka efter det du är intresserad av - se pil 1 på bilden nedan. En avancerad sökning hittar du under länken Flera sökalternativ, under sökrutan längst upp - pil 2. Där kan du kombinera en sökning, välja Utökad sökning eller Bläddra ämnesvis.

Hur söker du

Hur kan jag filtera sökresutatet?

Träfflistan visas i mitten under rubriken Sökresultat. Du ser de 10 första träffarna. Med hjälp av de röda pilarna (pil 1 på bilden nedan) kan du bläddra framåt och bakåt i träfflistan. Om du t ex bara vill se böcker på ett visst språk eller i ett visst ämne kan du begränsa sökningen genom att använda Filtrera sökresultat till höger på sidan, se pil 2.

Fler funktioner i träfflistan (spara sökningar, m m)


Du kan skicka träfflistan till dig själv eller till en valfri e-postadress, välj då Skicka i menyn på bilden nedan.
Spara sökningar

Du kan också Spara din sökning och få meddelande om när nya titlar kommer, se bilden nedan. För att kunna spara en sökning behöver du först skapa ett användarnamn. Länken till Skapa användarnamn finns på alla sidor i övre högra hörnet.
Spara sökningar
Finns inte det du letar efter på Götabiblioteken kan du skicka ett inköpsförslag eller beställa ett fjärrlån. Länkar till Inköpsförslag och Fjärrlån hittar du i vänsterkolumnen på träfflistan, se pil 1 på bilden nedan.
Finns det en artikel på bibliotekets hemsida med anknytning till ämnet eller sökordet du har använt hittar du den till vänster på sidan under Relaterade artiklar, se pil 2 på bilden nedan. Du kan själv bidra med artiklar till hemsidan.
Reletareade artiklar länkar
Om du inte hittar det du letar efter kan du se om böckerna finns på andra bibliotek eller hitta mer information på andra webbplatser. Gå till Externa källor, längst ned i högerkolumnen på träfflistan, och klicka på en av länkarna. Din sökning kommer då att göras i de andra bibliotekens kataloger eller på andra webbsidor, se bilden nedan.
Externa källor

Vad är minneslista och hur funkar den?
Du kan spara titlar i en Minneslista genom att klicka på Lägg i minneslista, se bilden nedan. För att spara en Minneslista till nästa gång du använder datorn behöver du skapa ett användarnamn. Du hittar sedan din Minneslista i vänsterkolumnen på träfflistan eller på titelsidan.
Spara minneslista
Från din minneslista kan du samtidigt reservera flera titlar, se bilden nedan.
Reservera från minneslista
Hur gör jag för att reservera?

Klicka på en titel i träfflistan för att få mer information. Du kan se var titeln finns och om den finns att låna.
Välj i listan under Här finns titeln. Klicka på plustecknet eller på en kommun för att se vilka bibliotek på den orten som har titeln. Om titeln finns att låna står det med grön text Inne. Var den är placerad ser du under Placering: Hylla:
Om titeln är utlånad visas texten Inte inne eller Försenad med röd text. Du ser också vilket datum den ska komma tillbaka.
Var finns titeln?

Är titeln utlånad kan du reservera den. Du får besked från biblioteket när den finns att hämta. Du kan också reservera sådant som finns inne. Det är gratis att reservera. För att göra en reservation måste du vara inloggad. Om du inte har loggat in visas en text med information om att du måste logga in, se bilderna nedan.
Logga in för att reservera

Vid reservationen väljer du på vilket bibliotek du vill hämta det reserverade. Du kan också efter att du loggat in under Mina uppgifter välja ett förvalt hämtställe. Då kommer dina reservationer automatiskt till ditt valda bibliotek.
Välj hämtställe
På sidan "Mina uppgifter" kan du (om du t ex går på semester) välja att biblioteket inte fångar in dina reservationer under en viss tid, se bilden nedan.

Hur gör jag ett omlån?
Du kan låna om flera titlar samtidigt. När du har markerat vilka titlar som du vill låna om och klickat på Låna om, (se bild 1)  visas en lista som tydligt visar vad du kan låna om. Om någon av titlarna inte går att låna om visas ett meddelande om orsaken. Därefter klickar du på knappen "Genomför omlån" (se bild 2).
Du kan också se var titlarna lånades.

Vad är använarnamn?
Om du har lånekort och pinkod kan du skapa ett användarnamn, länk finns längst upp till höger på varje sida. Med ett användarnamn kan du spara intressanta titlar i en minneslista, spara sökningar och få besked om när nya titlar kommer, sätta betyg på, recensera och diskutera alla våra media. Du får helt enkelt tillgång till fler och bra funktioner på vår hemsida!
 

Så här använder du bibliotekets virtuella tjänster

Hämta broschyren på ditt bibliotek!

Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Flickr Flickr



Tel: 0381-66 12 46 | E-adress: ydre.bibliotek[a]ydre.se | Besöksadress: Torget 6, 570 60 Österbymo



Till startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Bibliotekets program Vanliga frågor och svar Kontakta eller fråga oss