Logga in
August Christian Hultgren 1869-1961 August Christian Hultgren 1869-1961

"Det märkliga med August Christian Hultgrens bilder är att de samtidigt är sköna konstverk och vetenskapliga dokument. Det är alltså fråga om en fotokonst, där en medveten estetisk vilja har komponerad bilden medan en etnologisk sakkunskap har bestämt innehållet."

Sven E. Norren ur förord till Bygatan

 

 

 August Christian Hultgren var en särling. En som var lite för tidigt ute och därför uppfattades som lite udda. Hans fotografering ansågs vara onyttig och hade han verkligen inget vettigare att göra? Först under sina sista levnadsår uppmärksammades hans livsgärning av forskare och kulturhistoriska institutioner och därmed fick även folket i Ydre upp ögonen för vad det egentligen var han sysslat med när han gått omkring i bygden med sin tunga kamera.

Ydresonen August Christian Hultgren har till eftervärlden lämnat en unik dokumentation av det vardagliga livet i gränsbygden mellan Östergötland och Småland runt förra sekelskiftet.

Han föddes i Svinhults socken 1869 som yngst bland tio syskon. Fadern var organist och skollärare. År 1888 emigrerade han till Amerika och kom att arbeta i broderns fotofirma i Chicago. Väl tillbaka i Ydre, 1897, insåg han att hembygden fortfarande bar på den gamla tiden, som snart skulle vara riven och bortglömd. Han startade nu en omfattande dokumentation av människor i arbete och vila, sedvänjor, byggander och föremål. Ingen vardagshändelse var honom för ringa att bevara för framtiden. År 1906 lämnade dock Hultgren sitt Ydre för en anställning som föremålsfotograf vid Nordiska museet, där han kom att stanna 1912. Väl åter i sin hembygd fortsatte han oförtrutet sitt värv ända till sin bortgång 1961. Hultgrens bilder är ett äventyr utspelat i svunnen tid. Här återses karaktärsfulla människor som sedan länge vilar i någon av ydres vigda jordar. Äventyret visar arbetsformer som inte längre utförs och sedvänjor vars innebörder inte längre är självklara. Hultgren har i sina bilder kort sagt fryst den gamla tiden.

Hultgrens bildsamling har förvärvats av Östergötlands länsmuseum. Bilderna finns som kopior, tillsammans med hans fotografiska utrustning, utställda på Hultgrensmuseet i Österbymo.

Till sidans topp Till sidans topp

Här finns vi också

Flickr FlickrTel: 0381-66 12 46 | E-adress: ydre.bibliotek[a]ydre.se | Besöksadress: Torget 6, 570 60 ÖsterbymoTill startsida Till våra inspirationssidor Innehållsöversikt med en lista på sökord från A till Ö Bibliotekets program Vanliga frågor och svar Kontakta eller fråga oss